arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laat u niets wijsmaken: de oorlog tegen Irak is al begonnen
by christophe callewaert Saturday September 14, 2002 at 07:00 PM

Terwijl de Europese leiders zich tevreden tonen dat Irak via de VN nog een kans krijgt om aan een oorlog te ontsnappen, komen de voorbereidingen van de totale vernietiging van Irak stilaan op kruissnelheid. (Het gebruik van het woord "vernieting" is hierbij niet overdreven. "Eradication" is een term die de extremisten van Israël en de VS zelf gebruiken als ze het over de nakende oorlog in Irak hebben.)

Volgens een recent artikel in the Guardian is het Amerikaans leger in staat om binnen de twee à drie weken nadat Bush het licht op groen heeft gezet, de aanval op Irak te beginnen, als er tenminste gekozen wordt voor de aanval met een beperkte troepenmacht van 50.000 soldaten. In de regio bevinden zich momenteel al 30.000 soldaten. Voor een klassieke grootschalige invasie zijn er 200.000 soldaten nodig. De opbouw van een troepenmacht van die omvang zou twee maanden in beslag nemen. In het eerste geval zou het dan gaan om een snelle doorsteek naar Bagdad waarbij zoveel mogelijk rechtstreekse gevechten met het Iraakse leger zouden worden vermeden. In het tweede geval gaat het om en eerder klassieke aanval vanuit verschillende landen met de bedoeling het Iraakse leger in zijn geheel zware slagen toe te brengen.

Alarmerend is het feit dat het hoofdkwartier van het US Central Command, dat verantwoordelijk is voor de operaties van het Amerikaans leger in de Golf, de Hoorn van Afrika en in Zuid-en Centraal-Azië, in november verhuist van Florida naar Qatar. Officieel maken generaal Tommy Franks en zijn 600 koppen tellende staf de trip met het oog op een tweejaarlijkse oefening, maar het Pentagon liet al weten dat de verhuis wel eens permanent zou kunnen zijn. De Al-Udeid-basis in Qatar is een alternatief voor de basis in Saoudi-Arabië vanwaar de VS in 1991 hun offensief tegen Irak lanceerden. Al vanaf de lente van dit jaar valt er een grote bedrijvigheid te noteren in en rond de basis in Qatar. Ingenieurs bouwen er aan een centrum dat de complexe luchtaanvallen moet coördineren. Nu al bevinden zich 400 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in de regio. De Al-Udeid-basis wordt bemand door 3.500 soldaten.

Het Derde Leger van de VS dat bevoegd is voor grondoperaties onder het Central Command zal vanaf november zijn hoofdkwartier in Koeweit opzetten. In Bahrein, waar sinds jaren de vijfde vloot van de VS-Navy ligt, werd in januari van dit jaar een militair kamp gebouwd.

De recente grootschalige aanval in de No-Fly zones was eveneens een onderdeel van de voorbereiding van de nieuwe oorlog. De VS en de Britten willen Iraks luchtafweergeschut vernietigen zodat hun gevechtsvliegtuigen geen weerstand ondervinden tijdens de komende bombardementen. Na deze recente bombardementen waar maar liefst 100 vliegtuigen aan deelnamen, gaf Thomas White de secretaris van het leger toe dat de VS begonnen is met het opslaan van grote voorraden wapens en munitie in Koeweit en Qatar. "We have done a lot with pre-positioned stocks in the Gulf, making sure that they are in the right spot to support whatever the president wants to do."

Naast Koeweit en Qatar is er nog het kleine eilandje Diego Garcia in de Indische Oceaan waar genoeg materiaal is opgeslagen om een volledige divisie te ontvangen - een divisie bestaat uit 17.000 manschappen verdeeld over drie brigades.

In Oman sponsort USAID de bouw van een luchtmachtbasis voor de Royal Oman Air Force. De landingsbanen zijn zo gebouwd dat ze geschikt zijn voor het opstijgen en landen van B-52's. Oman zelf heeft geen enkel vliegtuig van die grootorde. In oktober vorig jaar stuurden de VS duizenden soldaten naar Oman voor oefeningen.

In Jordanië kwamen onlangs 2.500 soldaten aan. In het Turkse Incerlik hebben Amerikaanse en Britse special forces een basis gebouwd van waaruit ze operaties in Noord-Irak uitvoeren. Nog in Turkije meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in juni al dat de VS-vliegtuigen druk heen en weer vlogen met de bedoeling de aanwezigheid van VS-soldaten in Zuid-Turkije te verhogen van 7.000 tot 25.000.

Nog een aanwijzing dat de VS al volop bezig zijn met de uitvoering van hun oorlogsplannen is het feit dat het Washington Kurdish Institute de dringende vraag kreeg voor de inrichting van een stoomcursus Koerdisch. Dit kan er op wijzen dat de VS de Iraakse Koerden willen gebruiken in hun plan om Saddam Hoessein omver te werpen. Met het mondje Koerdisch dat de soldaten aan de stoomcursus overhouden, zouden ze dan de Koerdische opstand in goede banen kunnen leiden.

Ook de Britten zitten ondertussen niet stil. Het vlaggenschip van de Royal Navy voert momenteel een lang vooraf geplande oefening in de Middellandse Zee uit. In juni verhuisden 1.700 mariniers van Afghanistan naar Koeweit. En als bij toeval begint vandaag Operation Log Viper, de grootste oefening van het Britse leger sinds jaren waaraan 6000 soldaten deelnemen. Een artikel van the Daily Telegraph waarin gesteld werd dat er binnen de twee weken Britse troepen naar Koeweit zouden verhuizen, werd door het Britse leger als speculatie afgedaan. Een vlagofficier van het de Britse marine liet wel aan Reuters weten dat de oefeningen een waarschuwing zijn voor Saddam Hoessein: "It shows we mean business".

Sommigen opperen dat de VS niet aan de oorlog kunnen beginnen zonder eerst bondgenootschappen te sluiten in de regio. Zij vergeten dat de VS zich sinds vorig jaar minder zorgen moeten maken over het gebrek aan bondgenoten in de onmiddellijke omgeving van Irak. Na de oorlog in Afghanistan beschikken ze nu over bijkomende basissen in de ex-Sovjet-staten Georgië, Oezbekistan en Turkmenistan. Ze kunnen eveneens gebruik maken van de ex-Sovjetbasissen in Roemenië en Bulgarije.

Dat bewijst dat Afghanistan slechts het opstapje was naar nieuwe oorlogen. Wie denkt dat de VS in Afghanistan alleen uit waren op wraak of op een oliepijp, is er aan voor de moeite. Als het van de Amerikaanse extremisten afhangt, wordt ook de oorlog in Irak het begin van een grondige herschikking van het Midden-Oosten. Irak is het eerste steentje van het domino-effect waar Amerikaanse strategen op speculeren. De totale neo-kolonisering en Amerikaanse overheersing is het einddoel.

Bronnen:

The Guardian, 8 september 2002

The Gardian, 13 september 2002

Reuters, 13 september 2002

Telegraph/UK, 6 september

Michael C. Ruppert, Deployments May Be Too Far Advanced to Stop Iraqi Invasion, 21 augustus 2002

En dus ...
by jpe Saturday September 14, 2002 at 11:13 PM

En dus is het merendeel van wat we nu op televisie nog te zien krijgen over het gepalaver, maar 'lelijke schijn'. De Iraki hebben dus 'gelijk' dat het niet meer om wapeninspecties te doen is, maar dat de volgende oorlog gewoon wordt voorbereid. Noteer ook dat de Europese bondgenoten al volop aan het bijdraaien zijn of zelfs (zoals de rechtse crimineel Berlucsoni) staan te springen om mee te mogen doen. Maar als het uiteindelijk een beetje meezit, zouden de V.S. in hun overmoed wel eens een tweede Vietnam tegemoet kunnen vliegen ...

Merci
by Irma L Saturday September 14, 2002 at 11:57 PM

Voilà. Dit is BELANGRIJK.
In een beknopt artikel wordt hier informatie gegeven die iedereen dringend behoort te weten.
Ik vertrouw erop dat Indymedia dit blijft doen: dat bespaart de haastige lezer het napluizen, bestuderen, samenvatten en aaneenknopen van de geciteerde bronnen.
Tussen veel onzin door (ik heb geleerd mij daarmee soms te amuseren in plaats van mij op te winden) blijf ik in dit soort berichten de reden zien waarom ik intussen Indymedia-verslaafd ben geworden.

Who rules?
by frosty Sunday September 15, 2002 at 09:29 AM

Who rules?...
view.jpg, image/jpeg, 504x345

welke reden?
by guido Sunday September 15, 2002 at 02:50 PM

Welke reden gaan ze gebruiken om aan te vallen?

De vermiste piloot uit de eerste Golfoorlog die ze nog moeten terugkrijgen?

Het weigeren van VN-inspecties?

De Al-Qaida-trainingskampen in het Noorden van Irak?

Het is opvallend hoe argumenten die ze aanhaalden in de vakantie plots door iedereen worden geloofd.

Zou voortdurend retorisch zijn dan toch zijn effect hebben?
...

mooi werk
by att Friday October 18, 2002 at 12:49 AM

bedankt voor je verhelderende artikel, christophe.