arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nabin (Nepalees) : jullie groene minister liegen er maar wat op los.
by han Friday September 13, 2002 at 08:07 PM
han@indymedia.be

Nabin is woordvoerder van Nepalese Progressieve forum. Ik had een gesprek met hem op de actie tegen de deportatie van Nepalese vluchtelingen.


Nabin is woordvoerder van Nepalese Progressieve forum. Ik had een gesprek met hem op de actie tegen de deportatie van Nepalese vluchtelingen.

han : Waarom zijn jullie hier vandaag

Nabin : We komen betogen tegen de deportatie van vluchtelingen uit Nepal. Er is in Nepal een oorlog aan de gang die al meer dan 5.000 mensen het leven kostte. Er zijn ook mensen die in gevangenissen en politie kantoren worden gedood.
De Belgische regering wil ons geen politiek asiel geven, en repatrieert systematisch Nepalese vluchtelingen. De meeste mensen worden nog op het vliegveld gearresteerd en belanden zonder enige vorm van proces in de gevangenis.
We komen betogen tegen deze deportaties, en tegen elke steun van de Belgische staat aan de Nepalese regering. Dit is een actie tegen de Belgische regering, en haar steun aan Nepal.

han: In verband met de wapenleveringen verklaarde de Groene ministers dat die pas zouden worden geleverd na de verkiezingen. Wat vinden jullie daarvan.

Nabin:
Maar jullie groene ministers liegen er maar wat op los. Er staat niets in die zin op papier. Ze verklaarden dat in het parlement, maar dat waren holle woorden. Minister Louis Michel maakte hen daar trouwens attent op, en hij heeft gelijk, want in de contracten en in de regeringsbesluiten is er geen sprake van een dergelijk clausule. Ze gaan die wapens dus gewoon sturen. De Belgische regering toont gewoon geen enkel respect voor de rechten van de Nepalezen.
In de Nepalese regering is de corruptie algemeen, maar de Belgische ministers hebben er ook blijkbaar geen probleem mee om een potje te staan liegen.

Hoe kan er ook sprake zijn van verkiezingen. Het land is in oorlog, dan ka je tocg geen verkiezingen organiseren. Een eerste voorwaarde om dat te kunnen doen is dat de regering de onderhandeling met guerilla terug start. Zonder dat er onderhandelingen komen is het onmogelijk om ook maar tot enige oplossing te komen.

han :
Ik heb ook begrepen dat er in Nepal Britse en Amerikaanse soldaten actief zijn, ka je dat bevestigen

Nabin:
Er zijn in Nepal Special Forces aanwezig, ze zouden er enkel zijn om het Nepalese leger te adviseren. Maar op meerder plaatsen werd reeds gesignaleerd dat ze ook actief zuiden deelnemen in de operaties tegen de geurilla. De guerilla maakte reeds meerdere malen melding van Amerikaanse troepen in Nepal.

han:
Maar welke belangen hebben ze dan in een land als Nepal, waarom zouden ze er soldaten heen sturen.

Nabin:
de Amerikanen willen la langer militairen basissen in Nepal, en zo lang de geurilla er actief is kunnen ze daar niet aan beginnen. Nepal mag dan een zeer arm land zijn het ligt zeer strategisch. Het ligt aan de grens met China maar het ligt ook vlakbij India en Pakistaan. Voor de Amerikanen is het vooral te doen om de markt van die regio onder controle te hebben.

Het zijn de Amerikanen en andere buitenlandse inmengingen die eigenlijk het grootste probleem vormen in Nepal. Indien de regering niet zou kunnen rekenen op militaire steun van de Amerikanen en anderen waren de problemen wellicht al lang opgelost. Maar zo lang die inmenging en die militaire steun blijft duren zal het volk niet echt vrij zijn.

.