arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proper water mag niet geleasd worden !
by Maarten Van Hove, Denderaktiekomitee Friday September 13, 2002 at 05:19 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Vandaag zoeken onder meer Buggenhout en Geraardsbergen naar de mogelijkheden van het financiële systeem 'cross-border leasing'. Zij onderzoeken nu de mogelijkheid om hun riolen via dit systeem aan Amerikaanse bedrijven verkopen…

In de pers van 12 september stond een artikel over het zogenaamde ‘cross border leasing' – systeem van openbare riolen. Kort samengevat komt het systeem hier op neer : buitenlandse bedrijven gaan op zoek naar investeringen in het buitenland. Die kopen ze dan over van de bezitter, waarna ze het hem terugleasen aan een vast bedrag dat minder is dan een lening. Voor de buitenlandse aankoper brengt dit heel wat belastingvoordelen mee en een vrijwel risicoloze belegging op lange termijn. Voor de verkoper betekent het een stevige éénmalige winst, waarna ze hun bezit aan goedkope prijzen onder concessie nemen op lange termijn.

Deze praktijk is een vrij recente financiële constructie. Voorheen heeft ook de NMBS dit systeem al toegepast voor het leasen van treinen. Vandaag zoeken onder meer Buggenhout en Geraardsbergen naar de mogelijkheden van deze eenmalige geldkoe. Zij willen nu hun riolen via dit systeem aan Amerikaanse bedrijven verkopen…

Het Denderaktiekomitee heeft zijn vragen bij dit systeem. Ongetwijfeld gaat het om een sterke spijzing van de gemeentekas, maar kan het zomaar dat investeringen van openbaar nut verkocht worden aan bedrijven in het buitenland ? Deze financiële bonus op korte termijn voor de huidige gemeentebesturen, kan op lange termijn wel eens nefast zijn voor de komende besturen.

De gemeente Buggenhout sprak in het bewuste krantenartikel over een opbrengst van een half miljoen tot één miljoen euro voor hun kas, geld dat zou worden benut om een vorige belastingverhoging ongedaan te maken. Met andere woorden : de belastingen gaan voor enkele jaren naar beneden, waarna het geld op is, de gemeente met een blijvende leasing zitten op lange termijn, en de openbare, en een fundamentele nutsvoorziening als afvalwaterzuivering plots de eigendom blijkt te zijn van onbekenden in verre landen.

Een dergelijk leasingplan is goedkoper dan een lening, maar wij zijn van mening dat een dergelijke verkoop onverantwoord, oncontroleerbaar en zelfs onnodig is. Doe eens een referendum bij de inwoners van Buggenhout en Geraardsbergen om te zien of een kleine en tijdelijke belastingvermindering hun de verkoop van hun riolen aan buitenlandse bedrijven waard is…

Ook al kent het systeem weinig risico's, in het verleden is gebleken dat het toch niet helemaal risicovrij is. Een aantal banken is betrokken in een dergelijk lease-plan. Wat als er één van failliet gaat ? Moet de gemeente dan met zijn al krappe gemeentekas dan de riool terugkopen tegen hoge prijzen? Alweer betekent dit een potentieel probleem voor volgende generaties en besturen. Is dat alles het miljoen euro waard ? Mag een tijdelijk verkozene het recht op proper water verkopen voor eigen electoraal voordeel ?

Het Denderaktiekomitee is van mening dat een dergelijk cross border leasing systeem geen oplossing kan en mag vormen voor structurele financiële problemen van een gemeente als het gaat om fundamentele nutsvoorzieningen als rioleringen. De burger heeft er namelijk geen inspraak over, terwijl hij wel met de gebakken peren komt te zitten als er iets zou mislopen. Wat er met het op deze manier verdiende geld gebeurt, is al even oncontroleerbaar en schaduwachtig.

Volgens ons is het nu aan de regering om deze praktijken te verbieden. Proper water is een mensenrecht, en mensenrechten mogen, zelfs in een geglobaliseerde vrije markt, nooit koopwaar zijn.

Info en commentaar : Maarten Van Hove, Denderaktiekomitee, 053/62-64-36 of 0486/22-40-53

Wolf in schaapsvacht
by Paul Brouyère Saturday September 14, 2002 at 04:00 AM

Zo'n financiële constructies komen op mij over als een wolf in schaapsvacht. Denderaktiekomitee volhouden mensen!