arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush spreekt de VN toe: Irak bedreigd met massale vernietiging
by david pestieau Friday September 13, 2002 at 02:02 PM

In zijn toespraak voor de Verenigde Naties, afgelopen donderdag, lanceerde Bush niet meer of minder een voorstel voor een koloniale oorlog om Saddam omver te werpen. Na Irak willen de Verenigde Staten klaarblijkelijk alle onafhankelijke landen aanpakken die zich verzetten tegen hun beleid.

In zijn toespraak voor de Verenigde Naties, afgelopen donderdag, lanceerde Bush niet meer of minder een voorstel voor een koloniale oorlog om Saddam omver te werpen. Na Irak willen de Verenigde Staten klaarblijkelijk alle onafhankelijke landen aanpakken die zich verzetten tegen hun beleid.

Vandaag, dertien jaar na 1989, elf jaar na de Golfoorlog, gaat het er blijkbaar niet meer om Irak aan te vallen om het uit Koeweit te verdrijven maar om het omver werpen van eender welke onafhankelijke regering. Vandaag gaat het er om Irak te verdedigen, want morgen zal Cuba verpletterd worden, China, of elk ander land dat nog neen durft te zeggen aan het Amerikaans imperialisme.

Het voorstel om VN-inspecteurs te sturen is hooguit een voorwendsel voor een nieuwe aanval, net als die van 1998. Het zal er enkel om draaien de Irakese militaire defensie te bespioneren, met het oog op een algemene oorlog waartoe de VS al lang besloten hebben.


Voor wat betreft de eigenlijke inzet van de oorlog gaat Europa akkoord met Bush. "Irak moet zich bewijzen, niet de internationale gemeenschap", verklaarde Louis Michel tegenover het RTL journaal. De oorzaak van de huidige crisis wordt daarmee volledig bij Irak gelegd, dat nu al een moorddadig embargo meer dan een miljoen doden sinds elf jaar ondergaat.

De meeste Europese landen gaan akkoord om tussen te komen: Spanje, Italië, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs Frankrijk. Chirac drukt het zo uit: "We hebben een gemeenschappelijke kijk met Washington en Londen op het Irakese gevaar."

Het verschil met de Verenigde Staten is in de eerste plaats van tactische aard: Europa wil Irak aanpakken omwille van de "aanwezigheid van massa vernietigingswapens" en niet in functie van het omver werpen van het regime.


Europa interpelleert de Verenigde Naties momenteel hooguit om zichzelf in de toekomst te positioneren voor wat betreft haar concurrentie met de Verenigde Staten. Duitsland stelt zich meer terughoudend op omwille van de komende verkiezingen. Maar dat verandert niets aan de toenemende spanningen met de Verenigde Staten. Er is geen enkele garantie dat de Duitsers uiteindelijk niet zouden deelnemen aan de Amerikaanse kruistocht.


Georges Bush stelt dat "we pas zeker zullen zijn dat Irak over de bom beschikt op de dag dat ze die zullen lanceren en dus moeten we die bedreiging vanaf nu afwenden". Nochthans zijn het de Verenigde Staten die durfden te bevestigen dat ze als eersten kernwapens willen gebruiken, zoals blijkt uit een rapport van maart van dit jaar.


Als er al VN-inspecteurs moeten worden uitgestuurd dan is het naar alle Amerikaanse bases in de VS en Europa. In België en in Kleine Brogel. Alleen het verzet van de volkeren over de hele wereld en van de anti-imperialistische regeringen zullen de Amerikaanse oorlogswaanzin kunnen tegen houden. De beweging tegen de oorlog moet nu voluit gaan: geen Europese deelname aan de Amerikaanse oorlog, geen oorlog tegen Irak, voor de bevrijding van Palestina.

Meeting op 27 september, 16u30-18u, tegenover de Beurs van Brussel, Twee Jaar Intifadah: "Geen oorlog tegen Irak, Bevrijd Palestina".

VN
by guido Friday September 13, 2002 at 02:20 PM

Manipuleer eens de V.N..
De dag voordien herdenk je de aanslagen van 11-9-01 met het nodige drama.
Net voordat je een speech geeft, wordt er een document uitgedeeld met leugens over Irak en dan gef je een overtuigende speech waarbij je aantoont dat je niet alleen wil gaan.
Ik krijg alsmaar meer de indruk dat de propaganda van de Duitsers tijdens WWII niets voorsteld bij die van de VS van nu.

En om in herhaling te vallen, Bush denkt dat hij net als Mozes verkozen is door God om zijn volk te leiden.

Altijd prijs
by Maarten Van Hove Friday September 13, 2002 at 05:34 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Trouwens een indrukwekkende 'self-fulfilling prophecy': 'We zullen pas weten of Irak een raket heeft als ze die afvuren, daarom moeten we aanvallen'. Komt die raket niet, dan is dat omdat ze vernietigt is door de moedige Amerikaanse soldaten. Komt die wel, dat praat enkel de aanval goed door de moedige Amerikaanse soldaten. Een altijd-prijs redenering dus. Moeten daar duizenden mensen voor sterven?

Inquisitie
by Paul Brouyère Saturday September 14, 2002 at 04:39 AM

Hoe was dat ook alweer met de heksenvervolging en de inquisitie?