arch/ive/ief (2000 - 2005)

(Zelf) censuur bij de VRT over Anti-Amerikaans protest ??
by han Friday September 13, 2002 at 11:03 AM
han@indymedia.be

Hebt U ze gezien op het VRT journaal de 1OO jongeren die gisteren aan de Amerikaanse ambassade actie voerden tegen de oorlog? Nochtans was de VRT er en hadden ze hun camera's bij. Op de VRT willen ze blijkbaar niet geweten hebben dat er ook mensen zijn die er een andere mening op na houden, of tenminste U mag het niet weten.

Ze waren met meer dan 100 gisteren aan de Amerikaanse ambassade, en aan de beurs moeten er zo'n 150 geweest zijn. Ze wilden op 11 september hun stem laten horen tegen de oorlog.

Peter Mertens vertelde me hoe hij werd geïnterviewd door een journalist van de VRT. Het is te zeggen, de journalist deed een inleidend gesprekje, zonder camera erbij, eens polsen wat Peter zou vertellen.
Na het gesprek melde de journalist aan Peter dat hij toch eerst eens met zijn redactie moest overleggen of ze het interview wel zouden afnemen. Peter zag de TV ploeg niet meer terug.

Dat er Arabieren zijn die anders denken over 11 september dat is iets dat blijkbaar nog net door de beugel kan op de VRT. Nu ja het past ook wel een beetje in beeldvorming van de media over de Arabische gemeenschap natuurlijk. Maar dat er ook Belgen zijn die anders denken over die 11 september dat is iets dat U en ik blijkbaar niet mogen weten van de VRT.

Zo werkt het dus.


.

Ter Zake
by Igor (Manzini) Friday September 13, 2002 at 12:46 PM

Inderdaad, in de uitzending van Ter Zake op 11/09/02 liet de Moderator Abou Jahjah aan het woord over de alternatieve herdenking (Pinochet enz.) van o.a. de Arabische gemeenschap die dag. Na het interview maakte zij nog eens een synthese en vroeg premier Verhofstadt wat hij er van vond dat een deel van de Moslimgemeenschap ook hun doden herdachten en een andere visie hadden op de herdenkingen van 9"11. Ze vergat er wel bij te zeggen dat ook veel Belgen de mediahype beu zijn en ook wel weten welke belangen hier op het spel staan, maar nee, ze moest het nog eens benadrukken dat het enkel Moslims waren die daar zo over dachten. Ten slotte had ik opnieuw de indruk dat Abou Jahajh gedemoniseerd werd door hem als provocateur te omschrijven i.p.v. aan te duiden dat deze alternatieve herdenking (de slachtoffers door het Pinochet-regime, hebben toch weinig met de Arabische wereld van zien, dacht ik?) dé enige manier is om aandacht te vragen voor de burgerslachtoffers ten gevolge de Amerikaanse boycot tgo Irak, de oorlog in Afghanistan en elders in de derde wereld . Ik zou eens willen weten hoeveel media op 16 september aandacht zouden besteden moest het op die effectieve datum plaatsgevonden hebben. Toch denk ik dat er zich genoeg critici onder de televisiemakers bij de VRT bevinden, maar dat onafhankelijke berichtgeving niet altijd mogelijk is, alle politieke bewegingen zetelen immers in de Raad van bestuur én er zijn hoe langer hoe meer commerciële belangen bij betrokken. Ken je het gezegde "Wiens brood men eet, ... ?" . Gelukkig kan de alerte kijker er toch af en toe de onderliggende boodschappen onderuit halen.