arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alternatief Ontruimingsplan : Gefaseerde en vrijwillige opkuis lappersfort
by groene gordelfront (posted by joeri) Friday September 13, 2002 at 10:29 AM
mA.f@pandora.be 0497/ 99 03 58

Omdat het groene gordel front niet gelooft in het onvermijdelijke doet het een ultiem voorstel aan de bos-eigenaar Fabricom en de bevoegde Brugse en Vlaamse politici. Dit voorstel is niet te nemen of te laten maar wil een aanzet zijn tot een geweldloze, mens- en milieuvriendelijke oplossing voor het gerezen conflict.

Fase 1 : zo vlug mogelijk : een overlegmoment tussen de bosbezetters (vertegenwoordigd door het groene gordel front), de eigenaar Fabricom (vertegenwoordigd door zijn advocaat) en de bevoegde Brugse en Vlaamse overheden. Dit overleg zou de gedwongen politieontruiming definitief naar de Griekse kalender verwijzen! Aan de ombudsman van de stad Brugge zou gevraagd kunnen worden om dit vierhoeksoverleg onafhankelijk voor te zitten!

Fase 2 : begin oktober : zou er intern overleg kunnen plaatsvinden bij de Stad Brugge, de Vlaamse Regering, het lappers- en groene gordel front en de eigenaar Fabricom. Ook de mogelijke huurders/kopers (Natuurpunt, de provincie West-Vlaanderen) dienen intern te overleggen. In die tussentijd is het groene gordel front bereid (in overleg met de eigenaar Fabricom) om samen met de bosbezetters een ‘bosbeheersplan' gestalte te geven : het ecologisch maaien van de weiden, het knotten van een stuk wilgendreef, het inrichten van de bunkers als vleermuizenreservaten,… Dit allemaal onder de deskundige begeleiding van Natuurpunt!

Fase 3 : eind oktober : zou de princiepsbeslissing kunnen genomen worden door de stad Brugge en/of de Vlaamse Regering om een nieuw* BPA/RUP op te maken om (definitief en op papier) het volledige gebied groen in te kleuren. Dan kan het Lappersfort integraal Stedelijk Natuurreservaat worden! Er dienen ook sluitende afspraken te komen over de planschade zodat de eigenaar Fabricom kan besluiten tot verkoop of verhuur aan Natuurpunt en/of de provincie West-Vlaanderen. (Uiteraard dient er ook beslist te worden wat bewaard kan worden als herinneringsmonument aan de eerste Vlaamse bosbezetting). Deze princiepsbeslissing zou dan plechtig ondertekend kunnen worden op het stadhuis van Brugge door de diverse betrokkenen die elkaar onder grote mediabelangstelling hun erewoord geven! (* BPA = Bijzonder Plan van Aanleg. RUP = Ruimtelijk Uitvoerings Plan)
(aangezien er tussen de princiepsbeslissing en het nieuwe beschermende BPA/RUP op papier wel 18 maanden kan zitten; kan het "Lappersfort - stedelijk/bedrijfs –natuurreservaat -" in die tussentijd ook voor 1 symbolische Euro verhuurd worden aan Natuurpunt, cf. Gentlemen's Agreement)

Fase 4 : in november : zou de gefaseerde vrijwillige opkuis dan van start gaan en zou de princiepsbeslissing goedgekeurd worden door de Brugse gemeenteraad en/of het Vlaams parlement. Het groene gordel front is bereid om de bosbezetters assistentie te bieden bij de gefaseerde opkuis.

Fase 5 : in december : zou de verdere opkuis plaats vinden en na 6 december zou het Lappersfortbos niet meer bewoond worden! Er zou dan ook overleg starten met de mogelijke beheerders van het stedelijk natuurreservaat en de bevoegde instanties om een natuur/bos-beheersplan af te spreken.

Fase 6 : Op 1 januari 2003 : kunnen we Brugge 2003 uitroepen als milieuvriendelijke stad in Europa! En dit met een feestelijke inhuldiging van het "stedelijk natuurreservaat Lappersfort'. Het nieuwe jaar wordt ingezet met een PR-nieuwjaarsreceptie aangeboden door burgemeester Moenaert en de NV Fabricom groupe! Tijdens diezelfde receptie wordt er een ‘Lappersfront-monument' onthuld!


Ethisch minimum bij een ontruiming!

Als er toch gekozen zou worden voor een ontruiming dan pleiten wij voor een voorafgaand debat in de Brugse gemeenteraad en het Belgisch parlement over de mogelijke consequenties! De gevorderde politiediensten moeten ook de kans en de mogelijkheid krijgen om bij mogelijk gewetensbezwaar burgerlijk ongehoorzaam te zijn! Met de bosbezetters dient vooraf politieoverleg te gebeuren over een aantal minimumafspraken (bijvoorbeeld dat de politiesprekers uit het bos niet worden opgepakt omwille van de veiligheid van zowel politie als bezetters) om het geweldloze karakter te kunnen behouden!

Bij deze heeft het groene gordel front al zijn mogelijkheden voor een constructieve dialoog uitgeprobeerd. Bij een mogelijke ontruiming staan wij aan de kant van de bosbezetters en zullen wij de natuur-minnende bevolking van Brugge en Ommeland oproepen om uit protest massaal en geweldloos naar het Lappersfortbos te komen!


Lappersfortbos moet deze week verlaten worden! Hierbij worden alle sympathisanten van het Lappersfront opgeroepen om hun steun te betuigen.

Het Lappersfront lanceert een oproep aan alle sympathisanten:
Aan diegenen die zich kunnen vrijmaken bij een eventuele ontruiming van het bos, wordt gevraagd een emailadres of een telefoonnummer achter te laten bij Pat:

BEL of E-MAIL:
mA.f@pandora.be
0497/ 99 03 58

Je zal zelf niet in het bos moeten aanwezig zijn, maar je kan helpen een "buffer" te vormen.

Steun met symbolische Euro's
het Lappersfortbosfonds 001-3811845-15
Indien vermeld zullen hogere bedragen gebruikt worden voor de procesonkosten!

Indien de site niet werkt...
by Peter Morlion Friday September 13, 2002 at 12:24 PM
dikkexpierre@yahoo.com

dan kan je ook deze proberen:

http://www.geocities.com/lappersfort (FORT niet FRONT!)

groeten, peter

A.C.V. burgemeester als Slaafje van het Fabricomkapitalisme
by retsin felix Monday October 14, 2002 at 09:03 PM
felix.retsin@skynet.be

Het is onaanvaardbaar dat het recht op Wonen-Werken en Ontspannen van de Bevolking onderhevig zijn aan de malafide manipulaties van- en door Mafieuse belangengroepen en hun stroman -politiekers.
-Het gemak waarmee Ruimtelijke Ordening dit als "K.M.O zone" op een zgz. onaantastbaar B.P.A ingekleurd gebied recent omkleurde tot een (- voor Fabricom nog financieel interessanter-)woongebied , bewijst dat Fabricom nooit de intentie gehad heeft om dit gebied voor tewerkstelling te benutten.Fabricom heeft dus gehandeld als een vulgaire speculant,en dit ten koste van ons stedelijke Leefmilieu ('t Lappersfort ligt binnen wandelafstand van de Brugse binnenstad ).
-Brugse politiekers hebben dit spelletje gehoorzaam ( en profitabel ? )meegespeeld door de voor Fabricom noodzakelijke ontsluitingswegen voor te stellen als noodzakelijk voor het algemeen belang / tevens dienstig als sluipweg voor de Zeebrugse haven ontsluiting.
-Het excessief gewelddadig optreden van de politie, bewijst nog eens het ondemocratische karakter van deze -met de wet en reglementen in orde zijnde- burgemeester