arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een ‘duivels verbond' van de PVDA met Mia De Vits ?
by Jo Cottenier Friday September 13, 2002 at 12:07 AM
john.cottenier@euronet.be

In het dossier Faust kreeg Solidair complimenten van veel linkse syndicalisten die vonden dat we een kritisch en genuanceerd standpunt innamen. Maar trotskistische organisaties als LSP (Militant) en Vonk en ook de KP – de onvoorwaardelijk Faust aanhangers - maken zich sinds weken belachelijk met aantijgingen over een vermeend front tussen de PVDA en Mia De Vits. We kunnen hen geruststellen: voor Mia De Vits en Herwig Jorissen is de PVDA nog altijd vijand nummer één.

In het dossier Faust kreeg Solidair complimenten van veel linkse syndicalisten die vonden dat we een kritisch en genuanceerd standpunt innamen. Maar trotskistische organisaties als LSP (Militant) en Vonk en ook de KP – de onvoorwaardelijk Faust aanhangers - maken zich sinds weken belachelijk met aantijgingen over een vermeend front tussen de PVDA en Mia De Vits. We kunnen hen geruststellen: voor Mia De Vits en Herwig Jorissen is de PVDA nog altijd vijand nummer één.

De zaak had helemaal anders kunnen en moeten lopen. Méér dan twee jaar geleden, op 19 januari 2000, ondertekent Albert Faust volgende verklaring : "En cas de manquements graves constatés par le SETCa national, à propos de la tenue de la comptabilité, de la maîtrise des dépenses en exploitation, le secrétariat national du SETCa proposera la mise sous tutelle financière et comptable de la section de Bruxelles." Als Faust zélf overtuigd was van zijn stelling dat het hier om een aanval ging van rechts, dan had hij zijn links bastion van onder tot boven kunnen mobiliseren. Hij heeft het niet gedaan. Hij had samen met zijn overwegend linkse secretarissen en zijn strijdbare basis de nationale leiding politiek én financieel van antwoord kunnen dienen. Hij heeft het tegendeel gedaan. Tot hiertoe hebben we daarvoor geen enkel zinnige verklaring gekregen. Noch van Faust, noch van de onvoorwaardelijke verdedigers van Faust.
Verder zijn we zoals elk vakbondslid van mening dat er scrupuleus moet omgesprongen worden met de vakbondsbijdragen en dat de basis inzage moet hebben in het gebruik ervan. Als er sprake is van financieel gesjoemel en buitensporige uitgaven voor allerlei gunsten dan zijn het basisorganen die hierover een uitspraak moeten doen en eventuele maatregelen tot en met sancties kunnen opleggen. Het minste wat men Faust kan aanwrijven is dat hij elke democratische contrôle heeft geweigerd en onmogelijk gemaakt. Tot hiertoe is ook op geen enkele aantijging een steekhoudend antwoord gekomen. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van Faust zelf dat 100 van de 108 aanwezigen (waaronder 95 delegees) op het Uitvoerend Comité van 25 augustus, noodgedwongen de nationale voogdij over de financies goedkeurden. Een financiële voogdij die helemaal overbodig is in een democratisch werkende vakbond en een wapen in handen van rechtse leiders. De onvoorwaardelijke verdedigers van Faust verkiezen ondanks alles de ogen te sluiten. Het gebruik van vakbondsgelden interesseert hen niet of ze vinden, zoals KP-voorzitter Pierre Beauvois, dat Faust moest gefeliciteerd worden voor zijn schitterend financieel beheer. Het zal niet met de PVDA zijn.

Een verdacht bondgenootschap

Het is in deze context dat op 10 september een merkwaardig artikel werd neergepoot door de trotskistische LSP (Militant) op de Indymedia website, onder de titel: "De stalinisten en De Vits: een principeloze alliantie".
Een ingewijde trotskist begrijpt natuurlijk direct dat "stalinisten" als scheldwoord bedoeld is en denkt dat het hier om de PVDA gaat. Welnu, het gaat NIET over de PVDA. Het gaat met naam en toenaam over drie linkse secretarissen van BBTK-Industrie: Eric Van der Smissen, gewezen adjunct secretaris generaal, Henri Jean Ruttiens en Hendrik Vermeersch. "Er werd een tegennatuurlijk verbond gesmeed tussen een handvol rechtse carrièristen die tot alles in staat zijn (Thierry Nollet, Frissen,...) en de secretarissen van de sector industrie van Brussel-Halle-Vilvoorde (Van der Smissen, Ruttiens, Vermeersch)." De LSP heeft vanaf de eerste dag, zonder ook maar enige kennis van de klachten die ondermeer door dit trio werden onderschreven, zonder nuance kant gekozen voor Faust. De LSP heeft op geen enkel ogenblik ook maar enige aandacht besteed aan de standpunten van de drie secretarissen maar heeft ze nu definitief als "stalinisten" geklasseerd.
Waarom zijn de drie secretarissen die hun ogen niet dichtknepen voor het financiële gesjoemel van Faust "stalinisten" ? De LSP heeft ontdekt dat de drie secretarissen hun inspiratie halen uit de jaren '30, toen de boze Stalin zogezegd samenwerkte met de fascisten tegen de brave sociaal-democratie. Volg de vergelijking: de "stalinisten" werken vandaag samen met Mia De Vits tegen Faust. "De vergelijking heeft natuurlijk zijn beperkingen" schrijft de LSP, want Mia De Vits is geen fasciste en Faust geen sociaal-democraat. Voor een goede verstaander: de enige voor wie de vergelijking wél volledig opgaat zijn de drie "stalinisten" !
Als "bewijs" van stalinisme geldt voor LSP de "principeloze alliantie" tussen de drie secretarissen enerzijds en BBTK secretaris Thierry Nollet (de geparachuteerde zoon van) anderzijds. Nochtans, als deze zich vandaag in hetzelfde "kamp" bevinden, tegen Faust, dan heeft Faust dat alleen aan zichzelf en aan niemand anders te danken. Om indruk te maken zwaait LSP uitvoerig met de ondemocratische en rechtse praktijken van zoon Thierry. Wat LSP verzwijgt is dat een grote groep van secretarissen en delegees die de aanklacht tegen Faust steunen, even afkerig staan tegenover de opvattingen en praktijken van Thierry Nollet. Daarom hebben ze ook geëist en afgedwongen dat een financiële voogdij in geen geval invloed mag hebben op het politieke en syndicale beleid van de afdeling.

Daar zijn de mollen weer

Of de drie secretarissen het als compliment zullen opnemen om door trotskisten als "stalinist" te worden bestempeld weten we niet. Wie in elk geval gelukkig zal zijn met deze "onthulling" is niemand minder dan Mia De Vits. De trotskistische waarschuwing kan niet mis begrepen worden door de vakbondstop. Wat kan er erger zijn voor communistenvreters dan drie "stalinisten" aan de borst te koesteren ?
De BBTK-secretarissen maakten een antwoord op het pamflet "La Vérité" van Albert Faust, meer bepaald over zijn stelling dat hij het eerste slachtoffer is van een politieke heksenjacht, ingezet op het laatste ABVV-congres door Mia De Vits. Daarin wijzen ze erop dat Albert Faust, op het ogenblik dat vier secretarissen van Industrie inzage vroegen in de boekhouding en een nauwkeurig verslag eisten over de financies, plotseling naar Le Soir liep met "revelaties" over PVDA-mollen in BBTK-Brussel-H-V (begin '99). Slechts enkele maanden voordien (in oktober '98) had Herwig Jorissen aangekondigd dat hij de PVDA-ers uit de vakbond wilden verbannen en Mia De Vits viel hem bij met een verwijzing naar ondermeer het Brusselse BBTK. Wilde Faust toen tonen aan nationaal dat hij dat zaakje wel zelf aankon ?
Vandaag ontdekt de LSP nogmaals "stalinistische" mollen, waarvan zelfs wij niet op de hoogte zijn. Wil de LSP de jacht heropenen ? De LSP zal zich wel verontschuldigen bij de drie bewuste secretarissen voor deze blunder. Want de bedoeling was natuurlijk de PVDA aanklagen. Maar de vraag is: wie maakt hier bondgenootschap met wie ?
Als de LSP dan toch een vergelijking wil uit de jaren '30 dan misschien deze: voor Trotsky mocht men ook toen de hoofdvijand niet uit het oog verliezen en dat was de socialistische Sovjet-Unie. Terwijl Hitler zich voorbereidde om de Sovjet-Unie aan te vallen maakte Trotsky front met de nazi's door op te roepen tot een politieke opstand om de "bureaucratische kliek" van Stalin omver te werpen. Over verdachte bondgenootschappen gesproken.

geschiedenis
by mario Friday September 13, 2002 at 09:49 AM

De geschiedenis heeft haar rechten en feiten zijn feiten, namelijk deze : het is Stalin die een verbond met Hitler sloot in 1939, waarbij Polen verdeeld werd onder de 2 en waarbij de Baltische staten toegewezen werden aan de invloed van de Sovjetunie. Naar de mening van de Polen, Esten, ... is toen niet gevraagd. En dat Totsky vond dat een dictator moet omvergeworpen worden, daar kan ieder toch wat begrip voor opbrengen.
Stop met uw leugens en verdraaingen : Stalin heeft in 1939 een pact gesloten met Hitler en hij heeft de nazi 's grondstoffen geleverd die ze nodig hadden om hun oorlog voor te bereiden.

De leugens van Cottenier
by denjo Friday September 13, 2002 at 10:07 AM

Cottenier schrijft : " voor Trotsky mocht men ook toen de hoofdvijand niet uit het oog verliezen en dat was de socialistische Sovjet-Unie. Terwijl Hitler zich voorbereidde om de Sovjet-Unie aan te vallen maakte Trotsky front met de nazi's door op te roepen tot een politieke opstand om de "bureaucratische kliek" van Stalin omver te werpen. Over verdachte bondgenootschappen gesproken."

Hallo. Trotsky schreef als eerste een analyse over het gevaar van het fascisme en riep om tot frontvorming van alle arbeidersorganisaties tegen het fascisme. Trotsky verdedigde steeds de verworvenheden van de Sovjet-Unie inzake de planeconomie en legde uit dat zelfs een Stalinistisch Sovjet-Unie een stap vooruit betekende op een kapitalistisch Rusland.

Stalin viel samen met Hitler Polen binnen dat ze vooraf onder elkaar verdeeld hadden. Stalin gaf opdracht aan de Duitse KP om samen met de nazi's meetings van de sociaal-democratie uiteen te slaan. Stalin gaf opdracht aan de Duitse KP om niets te ondernemen tegen de machtsovername door Hitler.

Dit zijn de historische feiten die Cottenier nu verdraaid heeft in de hoop dat de PVDA-leden en diegenen die Indymedia raadplegen zijn verdraaiingen als juist aannemen en zelf niet de moeite doen om enig historische kennis te verwerven.

En daarmee sluit Cottenier aan bij de zaak Faust. Terwijl LSP de manier waarop Faust aan de deur gezet werd aanklaagt en hem in deze strijd onvoorwaardelijk steunt zonder ons over de zogezegde financiële malversaties op dit moment uit te spreken (dit moet gebeuren na onderzoek met alle rechten om zich te verdedigen voor de beklaagde) strooit Cottenier en zijn getrouwen allerlei roddels of onverifieerbare gegevens rond om Faust in een slecht daglicht te plaatsen. Hierbij zijn ze de objectieve bondgenoot van De Vits en Co. Dat ook linkse militanten in jullie val trappen is des te spijtiger. De enige die hieruit voordeel halen zijn De Vits en Co. En trouwens, die linkse Vandersmissen, rijdt die niet rond in een Alfa die hij niet zelf betaald heeft. Een dure Alfa die geleasd wordt op kosten van BBTK-BHV. Een "linkse" secretaris met de manieren van een manager. Hallo.

Een Vlaamse spreekwoord zegt : "al is de leugen nog zo snel, de waarheid (La Verité in 't frans) achterhaald hem wel. Ik wil best geloven dat een deel van de ABVV militanten oor heeft voor de PVDA. Maar beste Jo Cottenier, de toekomst zal wel uitwijzen hoe dit zal evolueren. Ik hoop alleen dat men eventuele uitsluitingen van PVDA-leden niet zal motiveren op basis van vermeend financieel gesjoemel. Want dan zullen ze eens meemaken hoe moeilijk het is voor iemand die onterecht beschuldigd wordt om zijn onschuld aan te tonen.

En wat is het verschil met de 13 van Clabecq. Daar werden de aanklachten eerst onderzocht. Degene die ze beschuldigde moest dit proberen te bewijzen. De 13 kregen het recht om zich te verdedigen. En wegens gebrek aan bewijzen voor de absurde aanklachten werden ze vrijgesproken.
Blijkbaar kan een burgerlijke rechtbank objectiever oordelen dan een vakbondsapparaat. Denk daar maar eens over na.

hier het origineel: oordeel zelf
by LSP Friday September 13, 2002 at 11:18 AM
lspmas@skynet.be

De maneuvers tegen BBTK-BHV en ABVV-Brussel hadden niet kunnen gebeuren zonder steunpunten binnen BBTK-BHV. Er werd een tegennatuurlijk verbond gesmeed tussen een handvol rechtse carrièristen die tot alles in staat zijn (Thierry Nollet, Frissen,...) en de secretarissen van de sector industrie van Brussel-Halle-Vilvoorde (Van der Smissen, Ruttiens, Vermeersch). Deze laatsten worden door velen als "links" aangeduid, zelfs als medestanders van de PVDA.
In de campagne ter verdediging van de 13 van Clabecq hebben deze secretarissen van de sector industrie permanent hun steun betuigd. Albert Faust, van zijn kant, nam deel aan de lancering van het comité De Solidariteit Eerst. Vanaf dat het proces in Brussel doorging, heeft Faust onophoudelijk gemobiliseerd, waarmee hij zich de banbliksems van het nationale apparaat van het ABVV op de hals heeft gehaald.

Veel militanten worden ontmoedigd door de bureaucratische methodes van Thierry Nollet en de syndicale rechterzijde. In zijn sector (banken en verzekeringen) maakt Nollet jr. gebruik van druk, chantage, bedreigingen, promotiebeloften,...

Op een moment dat zijn sector met herstructeringen wordt geconfronteerd, waarschuwt hij delegees dat ze - wanneer ze Faust ondersteunen - er bij sociale problemen in het bedrijf zelf voorstaan! De een belooft hij een zitje in het Uitvoerend Bestuur (hoewel het congres moet kiezen), de andere belooft hij de plaats van Roger Wittebrouck, algemeen secretaris van de BBTK en door Nollet jr. beschouwd als ‘de volgende die moet worden geëlimineerd, na Faust'.

Thierry Nollet controleert op een bureaucratische manier de verdeling van mandaten. Hij zette Andrée Louis, een delegee die Faust ondersteunt, onder druk opdat ze uit het Uitvoerend Bestuur ontslag zou nemen en liet de rechtvaardiging voor onkostennota's verdwijnen die zij had binnengebracht.

Leden van het administratief personeel van BBTK-BHV die staakten om te protesteren tegen wat er gebeurt, ontvingen een waarschuwingsbrief - net als in een ordinaire KMO. Er is sprake van een sociaal fonds van 30 miljoen BF, gedeeltelijk betaald door P&V (de verzekering verbonden met de PS waar Thierry Nollet heeft gewerkt), om de operatie van destabilisering tegen Faust te voeren.

Kort gezegd: het gaat hier meer over Chicago dan Brussel-Halle-Vilvoorde. Front vormen met dit soort lieden is een principeloze affaire.

De deelname hieraan van zogenaamd "linkse secretarissen" (Van der Smissen en consoorten) was noodzakelijk om de aanval van het nationale apparaat op BBTK-BHV en ABVV-Brussel politiek ingang te doen vinden.

Van der Smissen bood enkele dagen voor de putsch zijn ontslag aan, omwillen van de "ontdekking" van een financieel catastrofale situatie. Zoals Silvio Marra al zei: ofwel is hij medeverantwoordelijk, ofwel onverantwoordelijk. Van der Smissen stelde: "We waren niet klaar om naar het Uitvoerend Bestuur te gaan. Er was een volstrekt sluitend dossier nodig. Faust is een goed spreker, hij heeft een aura, en kan een zaal van gedacht doen veranderen".

Anders gesteld: Van der Smissen trekt zich niets van de syndicale democratie aan. Ruttiens blijft volhouden dat het om een strikt financiële kwestie gaat en niets met politiek te maken heeft. Hij rechtvaardigt de principeloze samenwerking tussen rechts en een deel van de linkerzijde ongetwijfeld aan de hand van het Chinese principe Yin en Yang ("het geluk schuilt in een alliantie van tegengestelden").

Dit lijkt sterk op de stalinistische methodes die niet rechts maar links viseren. In het begin van de jaren '30 in Duitsland deinsde de stalinistische KPD er niet voor terug om front te vormen met de nazi's om so-ciaa-democratische meetings aan te vallen die als "sociaal-fascistisch" werden bestem-peld.

Elke vergelijking heeft natuurlijk zijn beperkingen. Mia De Vits is geen fasciste, maar een rechtse sociaal-democrate. Faust is geen socaal-democraat, maar eerder een linkse neo-reformist (PCF, Duitse PDS) en het stalinisme als systeem is in duigen gevallen na de uitverkoop door de leiding van de Sovjetunie aan het kapitalisme (wat de stalinisten nu ook in China proberen te imiteren).

Het maneuver is echter hetzelfde als in de jaren '30: een principeloze alliantie smeden om een deel van de linkerzijde te treffen in de plaats van een eenheidsfront te vormen van heel links om rechts te bevechten.

Als Mia De Vits het haalt, riskeert BBTK-BHV in 2 te worden gesplitst, met Brussel aan de ene kant en Vilvoorde en Halle aan de andere kant. Aangezien het grootste deel van de industrie zich buiten Brussel bevindt, kunnen we de secretarissen industrie van de BBTK enkel goede moed wensen in hun relatie tot Karel Gacoms en onder het dubbele voorzitterschap van Mia De Vits.

http://www.lsp-mas.be

de geschiedenis eer aan doen
by jan franssen Friday September 13, 2002 at 11:35 AM

Als reactie op de 2 bovenste kritieken, wil ik verwijzen naar het goede boek van Lieven Soete 'Het Pact' verschenen bij EPO.
Dit boek geeft een historische analyse van het hoe en waarom de USSR een niet-aanvalspact sloot met Hitler.
Dit wetenschappelijke boek is geeft details en historische bronnen weer, die de lezer een genuanceerd beeld geeft in de moeilijke beslissing die de USSR in de jaren '30 moest maken.
Iets heel anders dan de algemene, stereotiepe argumenten van bovenste comments.

Verder ben ik het eens met de kern van het artikel van Jo Cottenier. Door vakbondsecretarissen als 'stalisten' te benoemen, openen LSP en KP de poort voor Mia De Vits om de heksenjacht in de vakbond verder te zetten in naam van het 'communistisch gevaar'.

zie ze bezig
by klaas Friday September 13, 2002 at 11:51 AM
klaas@raaf.be

ben ik blij anarchist te zijn... .

jan franssens is echt origineel
by denjo Friday September 13, 2002 at 11:55 AM

Maar jongen, toch Lieven Soete is een PVDA-er die in de uitgeverij van de PVDA een boek schrijft om de ideeën van de PVDA over de jaren '30 een pseudo-wetenschappelijk karakter te geven.

De PVDA-ers moeten eens leren om juist te citeren en geen uitspraken uit hun zinsverband te rukken. De CIA kan trouwens iedereen om basis van mengen van geluid een speech laten geven waarin hij/zij de verantwoordelijkheid opeist voor de aanslag op 11/9. Jullie zitten op hetzelfde niveau.

En uw laatste uitspraak is helemaal om te gieren. Als ze communisten zijn waarom zeggen Vandersmissen en co dat dan niet ? Als ze er geen zijn dan zal De Vits hun wel met rust laten. Maar om nu de schuld voor de heksenjacht bij LSP te leggen, kom nou. In ieder geval hebben LSP-leden geen behoefte aan duikbootstrategie en komen wij binnen en buiten de vakbond openlijk uit voor onze politieke ideeën.

Blij anarchist te zijn ?
by denjo Friday September 13, 2002 at 11:58 AM

Beste Klaas,

De Stalinisten hebben tenminste nog iets gedaan. Niet altijd het juiste maar ze doen toch iets. Uw soort anarchisten staat altijd aan de zijkant commentaar te leveren en hautain op de borst te kloppen dat jullie de juisten zijn. Gelieve u in deze discussies dan ook te onthouden van enige commentaar.

zie ze inderdaad bezig
by Peter Morlion Friday September 13, 2002 at 01:09 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Tss tss tss, de partijen onder elkaar. Eigenlijk kruipt er te veel moeite in dus zou ik tegen de andere partijen zeggen, laat het gewoon. De PVDA verdraait de geschiedenis op vlak van Stalin toch regelmatig.
En natuurlijk hebben de stalinisten iets gedaan. Maar dat de anarchisten niets gedaan hebben? Miljaar, hoeveel keer moet ik het nog zeggen. Koop eens het boek The Spanish Civil War (van Antony Beevor). Schitterend boek waarin je ziet dat de anarchisten daar wel veel verwezenlijkt hebben (en ironisch genoeg door de Stalinisten hun werk naar de knoppen zagen gaan). Je moet dat boek zelfs niet kopen, zoek gewoon eens wat (onafhankelijke) info erover.
En zelfs al hadden de anarchisten nog niks gedaan, dan is dat nog geen reden om niet te mogen mee doen aan de discussie.

Vind ik persoonlijk...

Schelden op de anarchisten?
by Jeannk Friday September 13, 2002 at 01:22 PM
jeannk@hello.be

Beste denjo,

Jullie hebben in de zaak Faust ook niet al te veel gedaan, behalve een batteriij artikels en frontale aanvallen op de PvdA te produceren. Als jullie serieus menen door twee praatavonden en een petitie steun te winnen in de vakbond en militanten zich te doen afkeren van de PvdA (laten we eerlijk zijn dat is jullie collectieve natte droom), dan zijn jullie nog grotere ijlers dan ik dacht.

Als jullie Faust willen verdedigen doe dat dan. Maar doe het dan ten minste nog alsof dat jullie een arbeidersparij zijn (en geen Gentse studentenclub). Wat jullie nu doen is niet meer of niet minder dan meestappen in de lastercampagne (u weet wel zo'n hoop leugens verspreiden) tegen .... de PVDA (of je het nu leuk vindt of niet nog altijd de grootste kracht binnen links).

PS: Als er een partij is die te vrezen heeft van De Vits dan is het wel de PvdA en niet een hoop gentse studentjes, dus besef eindelijk eens de ongelooflijke onozelheid van jullie complottheorie.

..
by Janjo Friday September 13, 2002 at 01:35 PM

Peter,

Passioneel opkomen voor de threehuggers in het lappersbos (met respect he)is blijkbaar makkelijker dan opkomen voor straatarme Nepalezen die zich organiseren om te vechten voor een beter bestaan.
Maar wij wonen in België,een van de rijste landen ter wereld en de Nepalezen wonen in een van armste landen van de wereld. ZOEK HET VERSCHIL.
Jouw tussenkomsten zijn dan soms wel 'genuanceerd', maar ze getuigen van weinig inlevingsvermogen.

ts
by manu Friday September 13, 2002 at 02:25 PM

ik heb veel over voor het lappersfort, en ik ga vannamiddag naar die aktie voor nepalese vluchtelingen,(bxl noordstation 16,00u b there)
en ik voel me klein beetje anarchist,

ben ik nu de beste??

welke lastercampagne?
by Eric Byl Friday September 13, 2002 at 03:19 PM
LSPMAS@skynet.be

Wie de PvdA hier aan het werk ziet zou haast denken dat niet Faust onstatutair (zonder de basis te laten spreken)ontslagen is door De Vits met medewerking van Vermeersch en diens collega's in crime Vandersmissen en Ruttiens, maar omgekeerd.
Men zou ook gaan denken dat niet Faust beschuldigd wordt van "malversaties" (dat is de officiële uitdrukking van de PvdA, of the record heet het dat hij in de kas gegraaid heeft) maar dat hij diegene is die de laster verspreid. Allemaal goed en wel, zoals iedere ordinaire patroon gooit men iemand eruit, men beweert natuurlijk dat men dat eigenlijk liever niet deed, maar dat men "in dit specifiek geval" (zoals in de talloze andere "specifieke" gevallen) niet anders kon, men beklad de persoon om niet over zijn/haar werk te moeten uitwijden en tenslotte beschuldigd men hem/haar ervan laster te verspreiden wanneer hij/zij die praktijken aanklaagt. De PvdA speelt hier de linkse excuustruus die de vakbondstop in de gelegenheid stelt dit onslag uit haar politiek kader te lichten en voor te stellen als een strijd tegen corruptie en niet tegen de linkerzijde van de vakbond.

aan Jeannk: je doet maar. Ik stel alleen vast dat MLB noch in Gent, noch in Leuven, noch in A'pen, noch aan de VUB veel soeps is. Je mag ons gerust verwijten een Gentse studentenclub te zijn, wij hebben er ten minste één. Vanuit jouw standpunt zou het weliswaar nuttiger zijn na te denken hoe je MLB aan de uniefs opnieuw hoopt uit te bouwen.Wat jouw syndicale werking betreft: ik ken ze niet, maar ze kan niet ver reiken, zoniet zou je weten dat LSP ook syndicaal haar mannetje staat. Maar bon, je zal wel je redenen hebben om daarover denigrerend te doen.

Aan Klaas (is 't Maerten, zo ja, de groetjes): Je weet wel dat ik geen anarchist ben en ik kan me best inbeelden wat je bedoeld met "ben ik blij anarchist te zijn..." (in deze discussie betekent dat, dat je geen roddels over je kop krijgt) Ik dacht trouwens dat dit niet slecht bedoeld was van jou.
Ik ben het oneens met denjo als hij zegt dat jullie langs de zijlijn commentaar staan te geven of met de stelling die al eerder aan bod kwam op indymedia nl. dat anarchisten liever op hun luie kont blijven zitten. Dat klopt ongetwijfeld voor sommige anarchisten, maar ook voor sommige stalinisten en helaas ook voor sommige trotskisten.
Ik weet dat de vakbonden niet jullie ding zijn, en ik vermoed dat de verdediging van de syndicale linkerzijde niet jullie topprioriteit is. Ik denk dat de stelling van denjo, die als syndicaal afgevaardigde heel wat respect geniet op zijn bedrijf, een respect dat werd uitgedrukt in een klinkende overwinning bij de jongste sociale verkiezingen (absolute meerderheid voor diens vakbond en een historisch record inzake voorkeurstemmen voor denjo) is ingegeven door deze bedenking zonder er bij stil te staan dat velen van jullie de voorkeur geven aan een ander type actie (ik denk aan het Lappersfront en co).

Tussen de laster door zullen sommigen deze discussie over Faust al grondig beu zijn en wellicht hopen dat het snel overwaait. Dat is nu net wat wij willen vermijden. Net zoals wij D'Orazio en co tot de laatste snik zijn blijven verdedigen, menen wij het ook nu te moeten opnemen tegen een maatregel die de syndicale linkerzijde verzwakt. Diegenen die hoopten Faust, en met hem een bastion van de linkerzijde binnen de vakbond in alle stilte te likwideren, gunnen we geen overwinning door opgave.
Ik begrijp je opmerking, maar je kan ze ook anders lezen nl. de anarchistische stroming neemt een neutrale houding aan in de zaak Faust, of moeit er zich niet mee. Ik denk dat zo'n houding fout is en ons op termijn verzwakt, maar dat heeft niets te maken met luie of actieve konten, het heeft te maken met inzicht in de belangrijkheid en het stellen van prioriteiten. In die zin denk ik wel dat jullie het belang van een syndicale linkerzijde onderschatten.

en Peter: ik hoef dat boek niet te lezen om te weten welke rol de FAI en de CNT in de Spaanse Revolutie gespeeld hebben. Hoewel ik het niet eens met de strategie en taktiek van de anarchisten, noch met die van de POUM, bestaat er geen twijfel over dat hun rol honderden keren positiever was dan die van de stalinisten. Je hoeft het trouwens niet zover te zoeken: je kon ook de Spaanse CGT of de Italiaanse Cobas aanhalen om te illustreren dat anarchisten wel degelijk tussen komen in maatschappelijke processen, inclusief syndicale conflicten. Ik begrijp alleen niet wat je bedoeld met "onafhankelijke" werken. Ik geloof daar niet in. In een klassemaatschappij bestaat er niet zoiets als de neutrale onafhankelijkheid, alles is geïnspireerd door een ideologische visie, wie het tegendeel beweert is niet eens in staat door de burgerlijke propaganda heen te kijken.Ik vermoed echter dat je het zo niet bedoeld had en ik erken heus wel dat er goeie werken over de Spaanse revolutie bestaan zonder de stalinistische en/of burgerlijke verdraaiingen. Was het niet daarop dat je zinspeelde?

groetjes,
Eric Byl

geven we faust het laatste woord?
by Herman Friday September 13, 2002 at 03:45 PM

Het allergrappigste is dat Faust zelf in heel wat interviews (in Le Soir uiteraard, waar de goede man dag na dag de kans geboden kreeg om zich te verdedigen, zonder succes natuurlijk), dus herhaaldelijk, ABVV-voorzitter Mia De Vits in hoogst eigen persoon als "stalinist" brandmerkte.
Hoe lang zal het duren alvorens Faust de hele wereld behalve zichzelf van stalinistische praktijken (wat dat ook moge zijn) beschuldigt?
Wanneer mag het bekend worden hoeveel van de (aanvankelijk enkele tientallen) supporters van Faust hem nadien de rug toekeerden of lieten vallen? Tijdens het UB van BBTK-Brussel eind augustus was er geen enkele stem TEGEN de voogdij van BBTK-Nationaal. Zijn al die bestuursleden stalinisten?

Haha!
by Maarten Van Hove Friday September 13, 2002 at 05:53 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Het is tof om weten dat ik, als ik op zoek ben naar kolder, ik toch altijd weer op Indymedia terecht kan voor deze discussies. Lang niet meer zo gelachen!

ik heb gezegd:
by Trotski Friday September 13, 2002 at 06:19 PM

En mai 1940, Trotsky rédige le manifeste de la IV° Internationale sur la guerre. Ce texte basé sur les principes de l'internationalisme prolétarien servira de base à l'activité trotskyste durant toute cette période et sera l'un des derniers de Trotsky avant son assasinat.


Manifeste d'alarme de la IV° Internationale

Léon Trotsky
Pour le renversement révolutionnaire de la clique bonapartiste du Kremlin

"La préparation du renversement révolutionnaire de la caste dirigeante de Moscou est l'une des tâches principales de la IV° Internationale. Elle n'est ni simple ni facile. Elle exige de l'héroïsme et des sacrifices. Cependant, l'époque de grandes convulsions dans laquelle est entrée l'humanité portera à l'oligarchie du Kremlin coup sur coup, brisera son appareil totalitaire, suscitera la confiance en elles des masses ouvrières et facilitera ainsi la formation d'une section soviétique de la IV° Internationale. Les événements vont oeuvrer en notre faveur si nous sommes capables de les y aider."

http://www.marxists.org/francais/trotsky/oeuvres/1940/05/lt19400523l.htm

Neem uw wensen niet voor werkelijkheid
by Den dromer Friday September 13, 2002 at 06:48 PM

Denjo,

Bovenstaand citaat komt rechtstreeks uit de werken van Trotski.

Nog zo één:


Programme de Transition

Léon Trotsky

Le programme des revendications transitoires dans les pays fascistes

"Le "Front populaire" dans l'émigration est l'une des variétés les plus néfastes et les plus traîtresses de tous les Fronts populaires possibles. Il signifie, au fond, la nostalgie impuissante d'une coalition avec une bourgeoisie libérale inexistante. S'il avait quelque succès, il ne ferait que préparer une série de nouvelles faillites du prolétariat, à la manière espagnole. C'est pourquoi la divulgation impitoyable de la théorie et de la pratique du "Front populaire" est la première condition d'une lutte révolutionnaire contre le fascisme."

http://www.marxists.org/francais/trotsky/livres/trans/tran16.html

Conclusie: wat Cottenier beweert over Trotski klopt volledig
Denjo bewijst zijn eigen bronnen niet te kennen. Ofwel gelooft hij ( religieus) wat zijn kameraden trotskisten hem wijsgemaakt hebben.

SO WHAT Denjo
by Ikke Friday September 13, 2002 at 07:18 PM

Denjo.

Dat Lieven Soete van de PVDA is, SO WHAT.
Heb je het boek ooit gelezen,....

Jullie zijn gewoon stapelzot geworden.

Ik heb de indruk dat jullie op een andere planeet leven .... ergens samen met nog een ander stelletje super trotskisten.

Zeer veel ziin voor realeit hebben jullie alvast NIET.

Misschien dat dergelijk priepraat werkt onder losgeslagen trotskyisten en Anarchisten,.... na vele pinten bier, en gelul over de de geest van Stalin.

Maar AUB, stop met ons met dergelijk geleuter te overvallen.

euhm
by Jeannk Saturday September 14, 2002 at 06:19 AM
jeannk@hello.be

Ik wil nu niet te ver gaan in het spelletje, wie de grootste heeft, maar als ik mij niet vergis is de onbestaande studentenwerking MLB er toch maar even in geslaagd met 100 op solidariteitsreis te gaan naar Vietnam terwijl jullie er in geslaagd zijn om met 5 man en een paardekop naar pukkelpop te gaan.

*Zucht*
by Kevin Saturday September 14, 2002 at 01:06 PM

Zucht inderdaad als ik dit lees:

(geschreven een beetje meer naar boven door de verlichte leider Eric Beyl)
aan Jeannk: je doet maar. Ik stel alleen vast dat MLB noch in Gent, noch in Leuven, noch in A'pen, noch aan de VUB veel soeps is. Je mag ons gerust verwijten een Gentse studentenclub te zijn, wij hebben er ten minste één. Vanuit jouw standpunt zou het weliswaar nuttiger zijn na te denken hoe je MLB aan de uniefs opnieuw hoopt uit te bouwen.Wat jouw syndicale werking betreft: ik ken ze niet, maar ze kan niet ver reiken, zoniet zou je weten dat LSP ook syndicaal haar mannetje staat. Maar bon, je zal wel je redenen hebben om daarover denigrerend te doen.

Idd zoals Jeannk stelt zijn wij er inderdaad toch maar in geslaagd om met 92 jongeren naar Vietnam te vertrekken, wanneer gaan jullie eens op reis naar Amerika?? Want zoals we weten moeten jullie niks hebben van Cuba, Noord-Korea, vietnam etc...
Dan beweren dat onze jongerenwerking in Antwerpen niet veel voorstelt: Kom eens uit je toren in Gent of Brussel, waar je nu ook woont. Ik zit in de klas op HA met 2 van je leden waaronder je voorzitter in A'pen. Ik weet goed genoeg hoe "sterk" jullie in A'pen staan. Wanneer zijn zij voor het laatste opgestaan om, om 5u naar de fabrieken te gaan?? Vreemd ik ben ze toch nog nooit tegengekomen op Opel, Bayer, Umicore, Emtec, Totalfina etc...
Nog vreemder vind ik het dan dat ze ons achterna moeten hollen, en dan spreek ik over D14 in A'pen periode nov-dec 2001, dat ze een pamflet verspreiden waarin ze zeggen dat wij het allemaal in handen hebben en dat het toch o zo niet democratisch is.
Dat wanneer we in september op de trein zaten naar Luik en wanneer die werd tegengehouden ze bang aan ons vroegen wat ze moesten doen.
Of wanneer we aan het Pius X stonden (secundaire school, waar jullie zogezegd sterk stonden, om jongeren mee te nemen naar Gent), in het front hadden jullie die taak opgenomen en er ging 3 man mee?? Toen ben ik met enkele nog naar daar moeten gaan en hebben wij er nog 10 man meegekregen. Ik weet het niet maar laten we zo niet vooral beginnen. Want de lijst is heel lang.

PS ga eens naar Borgerhout en ga daar je mening eens verkondigen over Palestina onder mijn Arabische vrienden. Je weet wel dat Arafat corrupt is en zichzelf verrijkt, en dat er iemand democratisch aan de macht moet komen. Ik daag je uit!! Rik kom ik daar af en toe tegen maar ik betwijfel het of hij dat daar allemaal maar kan zeggen.

Ik stel voor dat we voor de rest toch beleefd blijven en geen nonsens verkondigen!

PS: klein vraagje hoeveel man is er komen opdagen op jullie activiteit 11/09 op sint-andries??? (mensen die dan niet lid zijn van LSP en die van A'pen komen)

Vriendelijke groeten Kevin Wolfs

Geschiedenis
by Kevin Saturday September 14, 2002 at 01:35 PM

by mario

De geschiedenis heeft haar rechten en feiten zijn feiten, namelijk deze : het is Stalin die een verbond met Hitler sloot in 1939, waarbij Polen verdeeld werd onder de 2 en waarbij de Baltische staten toegewezen werden aan de invloed van de Sovjetunie. Naar de mening van de Polen, Esten, ... is toen niet gevraagd. En dat Totsky vond dat een dictator moet omvergeworpen worden, daar kan ieder toch wat begrip voor opbrengen.
Stop met uw leugens en verdraaingen : Stalin heeft in 1939 een pact gesloten met Hitler en hij heeft de nazi 's grondstoffen geleverd die ze nodig hadden om hun oorlog voor te bereiden.

Mario als je zegt: En dat Totsky vond dat een dictator moet omvergeworpen worden, daar kan ieder toch wat begrip voor opbrengen. Dus dan geef je het zelf toe dat wanneer de wapenwedloop al begonnen was, Trotsky opriep om Stalin de CPSU omver te werpen. Zeg je dat echt?? Blijkbaar wel want anders zou je het niet schrijven. Ik denk dat jij op het school toch maar les hebt gehad tot 1939 alles wat daarna gebeurd is blank is bij jou.
Ik vind je mening vrij lachwekkend. Wie heeft de fascisten een genadeslag toegebracht?? Amerika?? I don't think so. Denk eens na waarom de SU een verdrag moest aangaan?? en het was Stalin trouwens niet maar Molotov.

Heel kort: In die tijd was de sovjet unie het enigste socialistisch land ter wereld, Hitler is groot geworden dankzij industrielen die hem geld toestopten om de Sovjet unie aan te vallen. Engeland, Frankrijk Belgie etc.. hebben hem laten doen van '33 tot '39 in de hoop de sovjet-unie omver te werpen. Wat kon de SU anders doen, in 1939 zouden zij compleet onder de voet gelopen zijn door de fascisten dankzij dat pact hebben zij zich gedurende 2 jaar nog kunnen voorbereiden. Hoeveel joden hebben ze gered door ze van het westen naar het oosten te verhuizen?? De slag om Stalingrad zegt je dat iets?? Communisten die tegen de fascisten optrekten naar het Westen?? Communisten die delen Berlijn bevrijdde?? Terwijl de gealieerden vrije doorgang hadden op het westelijk front???

Trotsky zat in ballingsschap oproepen om op die moment de SU omver te werpen was schandalig! De fascisten zouden een super blitzkrieg naar Moskou gedaan hebben. En dan zou het er anders hebben uitgezien.

En als ze dan toch even erg zouden geweest zijn waarom viel Hitler de SU dan binnen???
Stel je eens enkele kritische vragen!

Hé, gasten van de jaren '20, '30 (vorige eeuw)
by Herman Saturday September 14, 2002 at 11:41 PM

O, pardon, sorry dat ik mij moei met jullie geschiedenislesjes... ik dacht dat het hier over Faust en zijn "vérité" ging.
(Faust: dat is die Brusselse lonesome cowboy die iets meer dan 2 maanden geleden nog een vakbondsafdeling met 80.000 leden aanvoerde)

pfffffff
by TUc Saturday September 21, 2002 at 03:45 PM


die discussies worden hoe langer hoe absurder eigenlijk. Niemand kan bij het onderwerp blijven.

TUc

PS: opleiding politologie aan de KULeuven. Niemand minder dan professor Dewachter geeft een aantal seminarie-uren over de werking van revoluties. één voorbeeld hanteert hij van een revolutie die geslaagd is omdat ze een totale omwenteling in het machtsdenken veroorzaakte, één voorbeeld slechts in een lessenreeks over Revoluties. Het was de Catalaanse in '36...

Waaw
by christophe Monday September 23, 2002 at 09:57 PM

Waaw Tuc, kei interessant, jong.

Naar het schijnt zei professor Marc Eyskens in zijn lessen dat er geen enkele revolutie ooit geslaagd is. Allen daarheen.