Hoe een herdenkingsactie van Allende uitgroeit tot een actie voor alle verzet by christophe c. Thursday September 12, 2002 at 01:18 AM |
Actie aan de beurs. Ik tel Colombianen, Chilenen, de Nepalees die zo vermetel is om een klacht in te dienen tegen de Belgische regering, veel Arabieren, ... Een internationaal gezelschap dat de mediastorm over 11/09 tart.
18 uur actie aan de Beurs.
11/09 is de herdenkingsdag van de moord op Allende en de staatsgreep van Pinochet.
Op de trappen staat een geïmproviseerde geluidsinstallatie waaruit een verbazend mooi en zuiver geluid komt. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van de zangers en muzikanten.
De manifestanten die van de Amerikaanse ambassade komen, vervoegen de Zuid-Amerikaanse manifestanten.
Ik tel Colombianen, Chilenen, de Nepalees die zo vermetel is om een klacht in te dienen tegen de Belgische regering, veel Arabieren, ... Een internationaal gezelschap dat de mediastorm over 11/09 tart. In de namiddag hebben we enkele straatinterviews gedaan en het viel hard op dat de mensen heel wantrouwend staan tegenover de media. Niemand durfde het achterste van zijn tong te laten zien, tot we zelf duidelijk toonden aan welke kant we stonden. Het resultaat van die interviews staat elders te lezen.
Maria wil mij absoluut iets vertellen over wat er de komende weken te gebeuren staat in Colombia.
"Op 16 september wordt een nationale staking georganiseerd. Oorspronkelijk moest dit een staking van de boeren worden. Maar meer en meer centrales sloten zich bij de actie aan zodat die dag alle sectoren van de industrie, de landbouw en de openbare sector plat gaan. De staking is gericht tegen de privatiseringen en tegen de strategie van de Amerikanen. Dat Bush onlangs liet weten dat geen enkele Amerikaanse soldaat ooit mag vervolgd worden voor de misdaden die hij begaat in Colombia en dat de nieuwe president hem daarin volgde, heeft nogal wat kwaad bloed gezet. Colombia is een doorn in het oog van Bush. Zijn plannen om Colombia op te nemen in een vrijhandelszone botsen op het verzet van de Farc en ELN. De beweging die nu op gang komt is zeer breed. Studenten van alle universiteiten zijn aan mars op Bogota begonnen waar ze willen aankomen de dag van de staking. Iedereen ziet wat de gevolgen zijn van de politiek van de nieuwe president die op de zelfde golflengte als Bush zit. Uribe zegt zonder franjes dat de oorlog de absolute prioriteit is. Hij wil een leger van 1 miljoen informateurs creëren. Spionnen die hun buren moeten aangeven als ze vermoeden dat die linkse sympathieën hebben. En dat in een land waar al 70 jaar een staat van beleg van kracht is. Internationale solidariteit is ontzettend belangrijk. Als het van de regering afhangt worden alle stakingsleiders gewoon neergeknald. Vanuit verschillende landen vertrekken er observatieteams. Ook vanuit België vertrekt een delegatie syndicalisten."
De gebeurtenissen worden de hele week opgevolgd in België en er zijn verschillende activiteiten gepland in Brussel.