arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zohra Othman over 11/09
by christophe c. Wednesday September 11, 2002 at 09:34 PM

Zohra Othman is advocate op de Bres in Antwerpen. Enkele jaren geleden schopte zij het tot voorzitster van de migrantenraad in Antwerpen. Enkele maanden geleden bezocht ze Jenin, net na de inval van de Israëli's.

Waar was u op 11 september?

In de auto. Ik hoorde het pas rond 17u, op de autoradio toen ik van De Bres naar huis reed. Zodra ik thuis was zette ik de TV aan om de beelden te zien.

Wat is volgens u de opvallendste evolutie sinds 11 september 2001?

Mij is vooral de arrogantie van de Amerikanen opgevallen. Die is echt grenzeloos geworden. De Amerikaanse droom werd een nachtmerrie voor de rest van de wereld, voor de volkeren die vrij en onafhankelijk willen leven.

Wat denkt u van de stelling dat de Amerikaanse autoriteiten de kapers vrijspel gegeven hebben omdat de aanslagen hen politiek goed uitkwamen?

Mijn eerste reactie was "wie doet er nu zoiets?". Maar de vraag was nog niet gesteld of de Amerikanen hadden hun antwoord al klaar. Als je begint na te denken, komt dit alles hen toch wel heel goed uit, ze kunnen de oorlog aan eender welk land verklaren, in de naam van de "war on terrorisme". Niemand mag nog vragen stellen, of wordt als terrorist bestempeld. Een droomsituatie voor een imperialistische mogendheid die de wereld wil oveheersen. Ook het Israël van Sharon heeft handig gebruik gemaakt van de situatie om haar koloniale oorlog tegen de Palestijnen op te drijven.

Het wordt nu stilaan duidelijk dat er een oorlog tegen Irak komt. Wat vindt u dat er nu moet gebeuren?

We moeten onmiddellijk een front tegen de oorlog en voor de vrede opbouwen, met alle anti-Amerikaanse krachten.

Wat zullen de gevolgen zijn van de oorlog tegen Irak?

De Iraakse bevolking - die al zeer zwaar te leiden heeft onder de gevolgen van de golfoorlog ( misvormde kinderen door gebruik van verarmd uranium) en het embargo dat maandelijks evenveel slachtoffers maakt als er gestorven zijn op 11.09 - zal nog meer getroffen worden. Aan de andere kant groeit het verzet tegen een schaamteloze aanvalsoorlog. De Saoudische regering kon de Amerikanen niet toelaten gebruik te maken van basissen op haar grondgebied, omwille van het groeiende verzet van de bevolking, die de collaboratie van het regime met de VS beu zijn. In Rabat betoogde 1 miljoen Marokanen om de tweede Intifadah te ondersteunen. Ook in Europa zijn steeds meer anti-Amerikaanse stemmen te horen.