arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Morgen van 11/09/02: een verademing
by Maarten Van Hove Wednesday September 11, 2002 at 06:58 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Misschien dat enkele mensen op deze site me nu gaan willen verscheuren, maar ik kan het toch niet laten. Na al onze kritiek erop op andere gelegenheden, wil ik gewoon eens zeggen dat ik De Morgen van vandaag schitterend vond...

Ik heb zo mijn droom van een ideale krant. Die staat vol met achtergrondinfo die tot het bot gaat, voorbij meningen en kleuren op zoek naar wat er echt gaande is.

De laatste weken zakte mijn humeur naar een dieptepunt omdat ik bij elk artikel dat mijn krant, De Morgen, bracht, al kon afleiden aan de titel wat er in zou staan en wat me daar niet aan zou bevallen. Resultaat: doorgebladerd bij de koffie en met een boek de bus op.

Vandaag, één jaar na 11 september, kan ik er gewoon niet voorbij om iedereen te vragen de bibliotheek in te duiken om die krant boven te delven. Ik heb ze verslonden in de bus, zowel héén als terug. Da's in totaal 100 minuten en ze is nog niet uit.

De reden: de achtergrond en de kritiek die ik één jaar geleden in de krant verwachtte, staat er vandaag in. Stukken van Robert Fisk en Noam Chomsky onder andere. Zover ik het me kan herinneren is het de eerste keer dat Chomsky in De Morgen een forum vindt.

Anyway - als het goed is mogen we het zeggen: lézen die krant! Ikzelf dacht dat ik al zoveel wist over 11/09, na al die woordendiarree van teveel uren CNN en hele edities vol, drie maanden aan een stuk. Had me vergist. Vooral Fisk's visie van Moslims op oorlog, de culturele stand van zaken in het Midden Oosten, de terroristenbijbel en Chomsky's vergelijking Cuba-VS zijn om de buitenwereld bij te vergeten.

Eén vraag blijft: waarom allemaal deze info niet éérder? Misschien hadden er dan heel wat domme uitspraken vermeden kunnen zijn.

Hopelijk kan er het een en ander beklijven. Nuance zullen we de volgende maanden en oorlogen nodig hebben. Hoop dat De Morgen het aandurft om op deze manier verder te pennen, als het erop aankomt.

Mooie liedjes
by Maarten Van Hove Friday September 13, 2002 at 12:23 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Vandaag - 13/9: heb er weer doorgebladerd bij de koffie. 't Moet gezegd worden...