arch/ive/ief (2000 - 2005)

20 jaar sabra en shatilla
by CODIP / vrede vzw Tuesday September 10, 2002 at 05:19 PM

Zaterdag 14-9-02: herdenking 20 jaar Sabra-Shatila : Brussel Justitiepaleis 18u: oorlogsmisdaden mogen niet ongestraft blijven:

graag doorsturen en mobiliseren aub!!!

Op 16 september 1982 trok een groep van 50 leden van de Falange, een Libanese christelijke militie, de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila (bij Beiroet) binnen en richtte er gedurende 36 uur een slachting aan waarbij tussen 800 (officieel Israëlisch cijfer) en 3.500 (onderzoek van de Israëlische journalist Kapeliouk) mensen omkwamen. Een dag eerder had het Israëlische leger, tijdens haar invasie in Libanon, dit deel van Beiroet ingenomen; het sloot de vluchtelingenkampen af van de buitenwereld en keek toe naar wat er zich tussen 16 en 18 september afspeelde.

De context daarvoor is de aanklacht tegen Ariel Sharon, die werd ingediend bij het Brussels gerecht. Nu is hij premier van Israël, maar toen in 1982 was hij minister van Defensie. Omdat de moordpartij plaatsvond onder toezicht van het Israëlische leger, is hij de politieke verantwoordelijke voor de gebeurtenissen.

De advocaten Luc Walleyn en Michael Verhaeghe, en de Libanese advocaat Mallat, hebben op 18 juni 2001 namens de Palestijnse overlevenden op bij het parket in Brussel klacht ingediend tegen Sharon en andere Israëlische en Libanese verantwoordelijken voor de moordpartijen in Beiroet.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de onontvankelijkheid uitgesproken van de vervolging tegen de tegen de medeplichtigen van Sharon en Gbagbo van de massaslachting op grond van het feit dat de aangeklaagden niet op het Belgisch grondgebied konden worden aangetroffen op het ogenblik dat de klachten tegen hen werden neergelegd.

Omdat deze interpretatie in strijd is met de wil van de wetgever, die bij gelegenheid van de unanieme goedkeuring van de wet van 1993 uitdrukkelijk heeft gesteld dat de Belgische rechtbanken bevoegd zijn zelfs indien de vermoedelijke dader niet op het Belgisch grondgebied zou worden aangetroffen werd de zaak ingediend bij het hof van Cassatie.

Uw aanwezigheid is dan ook zeer belangrijk op 14 september om 18u aan het Justitiepaleis te Brussel waar er een herdenkingsplechtigheid zal plaatsvinden om de slachtoffers van de oorlogsmisdaden met kaarsjes te gedenken.