arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tegen anti-islamitische ophitsing op 11/09 in Lier
by Erik Vandenhoeck Tuesday September 10, 2002 at 02:25 AM
steunpunt.sow@pricma-lier.be 03 488 67 59 Kluizestraat 39, 2500 Lier

Met ontzetting hebben we vernomen dat het Vlaams Blok op 11 september 2002, een jaar na de tragische gebeurtenissen in New York, precies in Lier een nationale anti-islam manifestatie zal organiseren, in het bijzonder in het Cultureel Centrum De Mol.

In hun mededeling dreigt het organiserende VBJ (Vlaams Blok Jongeren) dat ze bij een toelatingsverbod op straat zal gaan manifesteren.

Aangezien het onder andere onze opdracht is, binnen het kader van het Vlaams Minderhedenbeleid, te werken aan de goede verstandhouding, het wederzijds respect, de positieve interactie tussen de verschillende gemeenschappen in Lier, kunnen wij onmogelijk akkoord gaan met het feit dat bovengenoemd initiatief plaats zou vinden. Ons werk wordt daarmee geridiculiseerd of zelfs onmogelijk gemaakt. Hoe is het trouwens mogelijk dat de herdenking van zulk een tragisch gebeuren zomaar gerecupereerd kan worden door een organisatie die politiek groot is geworden – en dan ook de middelen heeft om grootse manifestaties op te zetten – door woorden en daden van agressieve vreemdelingenhaat.

Naast een principiële afkeuring van het initiatief vragen we ons trouwens af waarom Vlaams Blok zo graag afzakt naar Lier. Het lijkt precies of Lier het nieuwe Diksmuide wordt, nu ze daar aan de IJzertoren niet meer welkom zijn. Enkele jaren geleden, vlak voor de ‘moeder van alle verkiezingen' hield het Vlaams Blok ook al haar nationaal verkiezingscongres in De Mol. Daarnaast wordt er massaal geïnvesteerd in de lokale Blok-publicaties. Gaan we in de richting van een ‘Vitrolles aan de Nete', de eerste Vlaamse stad waar extreem rechts aan de macht zal komen?

Na het succes dat het Vlaams Blok geboekt heeft met hun actie tegen de verhuis van de Turkse Moskee, waarbij zelfs de banken onder de druk bezweken en weigerden een hypothecaire lening af te sluiten, zijn ze hier de koning te rijk. We mogen niet blind zijn en het verband tussen beide zaken onder de mat vegen. Toen ook heeft het Blok het beeld van de instortende WTC-torens gebruikt om de rechtmatige plannen voor een veilige gebedsruimte en een bijhorend ‘parochiecentrum' de grond in te boren.

We vragen de lokale overheid om ernstig na te denken over de impact van een eventuele toelating. Terwijl CC De Mol nog tot eind september een bouwwerf is (28 miljoen bef verbouwingsonkosten) en slechts op het eind van de maand de eerste nieuwe producties geprogrammeerd zijn, kan er plots een nationaal initiatief doorgaan dat gezien haar agressieve promotie en inhoud als een provocatie moet opgevat worden (en wellicht zo bedoeld is) die wellicht zal beantwoord worden. Deze toelating staat trouwens in schril contrast met het feit dat Lierse allochtonen niet langer in De Mol trouwfeesten mogen organiseren terwijl autochtonen dat nog wel kunnen.

Ook al is het Blok reeds begonnen met haar promotie voor 11 september, blijkbaar was het voor haar nog niet duidelijk in welke zaal het kon doorgaan want op de affiche staat zaal Vredeberg vermeld terwijl in de teksten zaal De Mol als plaats wordt aangeduid. Aangezien ze nu toch verplicht zijn om een correctie door te sturen naar hun publiek, kunnen we hen beter adviseren op een andere datum en op een andere plaats hun bedenkelijke activiteiten te laten doorgaan, of nog beter, de mensen gerust te laten met hun haatdragende ophitsing.


Namens het Lis van Lier

Erik Vandenhoeck