arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wanneer zal AGALEV breken?
by han Monday September 09, 2002 at 05:21 PM
han@indymedia.be

Weet U ondertussen al van welk punt AGALEV een breekpunt wil maken. Ik niet, en ik denk zijzelf ook niet meer.

Ik zal het niet gauw vergeten. Gent, 19 oktober 2001 met duizenden liepen we door de straten voor een andere wereld en tegen de oorlog in Afghanistan. In de namiddag gingen we met duizenden op de grond liggen onder het gehuil van sirenes, het was een symbolisch protest tegen deze oorlog. De betoging van de antiglobalisten werd door de betogers omgebouwd tot een betoging tegen de oorlog.
Het verbaasde niemand dat er ook groene vlaggen van AGALEV in de betoging meeliepen: "we willen toch allemaal een andere en vredevolle wereld." Maar terwijl tientallen AGALEV militanten trots mee betoogden voor de vrede tekenden hun ministers in de conferentie een verklaring waarin ze hun volle steun gaven aan de oorlog van Bush tegen Afghanistan.

De mensen van AGALEV verklaarden dat ze van de oorlog in Afghanistan geen breekpunt wilden maken, er waren andere belangrijke dossiers.

In Antwerpen ijvert Philip De Winter en het vlaams blok er al jaren voor om meer geld voor de politie te krijgen. "Het moet maar eens gedaan zijn met al dat geld aan integratie en multiculturele projecten te geven, er moet meer blauw op de straat."
Is dat nu toch niet precies wat het Antwerpse stadsbestuur, met AGALEV erbij nu ook in de praktijk gaat brengen. De politie hervorming kost de stadskas immers meer dan voorzien en dus moet er bespaard worden, .... jawel en het is precies in de sociaal impuls projecten en in het jeugdwerk dat de stad Antwerpen gaat besparen.

De mensen van AGALEV verklaarden dat ze er geen breekpunt van willen maken, er zijn andere belangrijke dossiers.

In het voorjaar was het dan zover, eindelijk kwam het debat over migranten stemrecht er. Dat was iets waar de hele antiracistische beweging nu al jaren naar uitkeek. Nu zou het gebeuren, eindelijk zou de democratie in België voor alle inwoners gelden. Maar .... mis poes.

De mensen van AGALEV verklaarden dat ze er geen breekpunt van willen maken, er zijn andere belangrijke dossiers.

7 April 2002, duizenden migranten en een paar duizenden Belgen betogen door de straten van Brussel tegen de oorlog in Palestina. Ze eisen de onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische soldaten en ze willen een staat voor de Palestijnen. Enkele weken later lanceren een aantal NGO's een boycot tegen Israëlische producten. Ook hier zien we af een toe een AGALEV vlag, het weze gezegd ze aarzelen een beetje. Er wordt wat heen weer gepraat over handelsverdragen met Israël, en die van AGALEV zeggen zelfs dat ze op Europees niveau iets gaan proberen.

De mensen van AGALEV verklaarden dat ze er geen breekpunt van willen maken, er zijn andere belangrijke dossiers.

Ze waren er toch weer bij zeker, met meerdere parlementairen zelfs legden ze klacht neer tegen de Belgische regering. Die regering heeft immers kernwapens liggen op kleine Brogel, en dergelijke wapens zijn massavernietigingswapens, en die zijn Illegaal. Jawel, de kernbommen die al meerdere tientallen jaren in Kleine Brogel liggen, zijn eigenlijk volledig illegaal. Het lijkt misschien nogal normaal dat de mensen van AGALEV een partij die voortkwam uit de vredes beweging, klacht gaan indienen tegen die kernbommen. Je kan er zo goed als zeker van zijn dat ze er op 5 oktober in kleine Brogel ook zullen bij zijn. Maar als je aan diezelfde mensen van AGALEV die in de regering zitten (ik vergis me niet hé) vraagt waarom ze met die regering dan niet beslissen om die bommen terug te sturen naar afzender.

Dan zeggen de mensen van AGALEV dat ze er geen breekpunt van willen maken, er zijn andere belangrijke dossiers.

Moest U ook even slikken toen je die ministers van AGALEV en ECOLO hoorde vertellen dat ze een overwinning behaalden omdat de mitrailleurs voor Nepal pas in November zouden geleverd worden. Verhofstadt maakte er hen attent op dat het geen politieke beslissing was, maar een zeer praktische: de wapens zijn pas klaar eind November. De groene ministers zitten er vooral mee verveeld dat de hele zaak is uitgelekt. Want pas toen de zaak uitlekte schenen ze morele bezwaren te hebben. Magda probeerde ons nog wijs te maken dat ze het debat niet had gevolgd, maar bleek dat ze zelfs vragen had gesteld. Leen Laenen van AGALEV stelde reeds in december een vraag aan Louis Michel over die bewuste wapenhandel met Nepal. Ze waren in AGALEV dus op de hoogte, ze kenden het dossier, ......

De groene ministers lieten ons alvast weten dat ze er geen breekpunt van zouden maken .... er zijn andere belangrijke dossiers


En zo zou ik eigenlijk nog wel eventjes kunnen doorgaan, ik heb het immers nog niet gehad over : de vele milieudossiers, verbrandingsovens, .....

Sommigen noemen dit politiek. Ik vind het pervers.
Maar die van AGALEV zullen mij wel een beetje simplistisch vinden.


.

Proficiat !
by Bosgeus Monday September 09, 2002 at 06:26 PM

Han, ik ga het niet rap zeggen, maar de waarheid heeft z'n rechten "en als het goed is zeggen we het ook".

Bovenstaand artikel slaat de spijker met de kop !!!

INderdaad, waar is Agalev mee bezig ???

Waar is de zo geroemde kritische basis van de groenen ?

Blijkbaar is de fascistische en dictatoriaal geleide FPÖ vatbaarder voor basiskritiek dan de basisdemokratische ecologisten. Of hebben jullie geen breekpunten en zijn jullie enkel een soortement pseudo-progressieve afgeleide van de christendemocraten ?

MOX
by guido Monday September 09, 2002 at 07:00 PM

Agalev waren de enigsten die zich verzet hebben tegen de verwerking van Amerikaans plutonium in België. De beslissing werd uitgesteld.

De laatste val van een regering in België leverde ons een Zwarte Zondag op.
Wat zou het geven als Agalev nu uit de regering stapt?

Ik heb ook veel afgegeven op Agalev maar dat is een makkelijk doelwit. We zouden beter afgeven op Louis Michel.

Of op die van de NVA. Samen met het Vlaams Blok in Brugge hebben ze gevraagd om de subsidies van BJTR(Brugse Jongeren tegen racisme) af te nemen.
Ik dacht nochtans dat de NVA niet racistisch was, maar ze zien er blijkbaar geen graten in om het Cordon te doorbreken.

nooit zo ...
by jpe Monday September 09, 2002 at 07:29 PM

Agalev had om te beginnen nooit zo stom (of in VTM-termen nooit zo machtsgeil) moeten zijn om met Verhofdstadt, Jannsens, Michel & Co (schoon verzameling bedriegers) in een regering te stappen. Het overzicht van Han slaat inderdaad de nagel op de kop. We moeten gewoon weer opnieuw aan een nieuwe eco-socialistische partij beginnen werken en diegenen bij Agalev waarmee nog land te bezeilen valt er uit halen. En de mensen bij de verkiezingen een echt alternatief geven. Nietwaar Han ?

verkiezingen
by guido Monday September 09, 2002 at 08:30 PM

'En de mensen bij de verkiezingen een echt alternatief geven.'
In België zijn verkiezingen niet democratisch, diegene die met zijn gezicht het meest op TV komt, wint. Grof gezegd.
Dit is ook zo in alle landen die zich democratisch noemen.
Dus kan je ook geen alternatief aanbieden.

Verkiezingen zijn een ilussie, om aan de mens het gedacht te geven dat ze een vinger in de pap te brokken hebben en dat ze in een democratie leven.

Welk alternatief?

Gaan mensen uit de 'anti-globaliseringsbeweging' dan een politiek partij oprichten om dan dezelfde weg te gaan als Agalev, de SP, VU,...?

Benieuwd naar je alternatief.
by jpe Monday September 09, 2002 at 09:55 PM

Wat is jouw alternatief voor verkiezingen Guido. Een trotskistisch of marxistisch-leninistisch of whatever ... partijcenakel dat beslist ? Ik ben het beu horen (van bv. ook Bucquoy) dat verkiezingen voor niets dienen. Hoe moet het dan wel ? Leg dat eens uit.

Jah ....
by han Monday September 09, 2002 at 11:39 PM

Guido :
Het zal de Afghanen een worst wezen of die bommen de handteking van De Winter of van Mieke Vogels dragen.
Het zal de Nepalezen een worst wezen of de kogel waarmee ze worden neergeknald de handtekening van De Winter of De Leuze draagt.
Het zal de vluchteling in het concentratie kamp een worst wezen of de prikkeldraad werd geleverd door De Winter of Magda,...
Het zal ze in Bagdad echt niet uitmaken of hun stad word stukgeschoten met de groeten van Bush en De Winter of Bush en Geysels.

JPE:

Vreemd dat je alsmaar terugkomt op dat electoraal alternatief. Democratie herleiden tot parlementaire democratie dat is inderdaad de bekrompenheid waar we moeten leren uitbreken.

Meer dan 80% van de Belgische bevolking heeft geen vertrouwen meer in de politiek elite. Wel ze hebben volgens mij 100% gelijk.

In plaats van te zitten hunkeren naar een electoraal alternatief zouden we beter beginnen nadenken over met wie en hoe we die oorlog kunnen stoppen.
We zouden beter nadenken over hoe en met wie we privatisering van spoor en post kunnen tegehouden.

Misschien zullen we in die acties mensen leren kennen die het vertrouwen weten te winnen van zij die nu hun afkeer voor de politieke elite uiten door voor het blok te stemmen.

Misschien moeten we in plaats van te zoeken naar electoraal alternatief zoeken naar manieren om uit de malle molen van die verkiezingen te breken.

Bosgeus:
Je zou toch moeten weten dat er weldegelijk protest is bij AGALEV. Je zou toch ook moeten weten dat wie kiest voor de parlementaire demokratie in wezen kiest tegen de basis democratie. (ook al zijn daar zeer uiteenlopende invullingen van) Bovendien is het circus in de de FPO alles behalve basis democratie het is gewoon een pervers tactisch spelletje.

OK, maar welk alterantief Besturingssysteem ?
by jpe Tuesday September 10, 2002 at 10:17 AM

Han, allemaal terecht wat je schrijft, maar je antwoordt niet op de kernvraag.

Ik ga volledig met je mee als je stelt: "Democratie herleiden tot parlementaire democratie is de bekrompenheid waar we moeten leren uitbreken." En dat bevolking geen vertrouwen meer heeft in de politiek elite: prima. En dat we oorlog moeten stoppen, en privatisering enzoverder. OK. Natuurlijk. Hoe zou ik daar tegen kunnen zijn.

En dan schrijf je: "Misschien zullen we in die acties mensen leren kennen die het vertrouwen weten te winnen van zij die nu hun afkeer voor de politieke elite uiten door voor het blok te stemmen. Misschien moeten we in plaats van te zoeken naar electoraal alternatief zoeken naar manieren om uit de malle molen van die verkiezingen te breken."

Maar WELK ALTERNATIEF BESTURINGSSYSTEEM (niet Windows hé ...) stel je dan voor ??? Toch maar weer met O.A. verkiezingen of niet ? En als er in ons uiteindelijke systeem ook nog partijen en verkiezingen voorkomen; waarom dan nu niet met de mensen die in de strijd al iets bewezen hebben (D'Orazio) bv. toch aan een "verkiesbaar alternatief" werken ??

agalev
by guido Tuesday September 10, 2002 at 10:26 AM

Han, wat je zegt weet ik ook wel maar er is nu eenmaal het feit dat België nog geen goedkeuring heeft gegeven voor behandeling van Amerikaans plutonium tot verwerking van MOX.
En dit omdat een bevriende organsiatie van Greenpeace hen een gelekt document gaf. Greenpeace bracht dit onder de mediaa-andacht en de beslissing werd onder druk van de groenen uitgesteld. Als ze eens iets positief doen mag dat toch ook gezegd worden?


Allez, voor JPE ben ik nu een marxist en voor Han een Agalevfan.

"Het zal de Afghanen een worst wezen of die bommen de handteking van De Winter of van Mieke Vogels dragen.
Het zal de Nepalezen een worst wezen of de kogel waarmee ze worden neergeknald de handtekening van De Winter of De Leuze draagt.
Het zal de vluchteling in het concentratie kamp een worst wezen of de prikkeldraad werd geleverd door De Winter of Magda,...
Het zal ze in Bagdad echt niet uitmaken of hun stad word stukgeschoten met de groeten van Bush en De Winter of Bush en Geysels."

Barco voor prikkeldraad, Fn voor wapens. Waarom die mensen niet aanvallen?