arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actiedag FCI-Framatome: opvallende aanwezigen, opvallende afwezigen
by Kenneth RUMES Monday September 09, 2002 at 04:15 PM
kennethrumes@hotmail.com

De 410 arbeiders van FCI-Framatome mogen gerust zijn ; zij staan niet alleen in hun strijd voor het behoud van hun jobs. Ruim 1000 betogers stapten mee op door de straten van Mechelen. Een ruime basis van strijdbare kameraden die bereid zijn de slogan ‘GEDAAN MET SLUITEN' mee uit te dragen.

Het connectorenbedrijf FCI-Framatome besloot in juni de Mechelse vestiging – nochtans een zeer rendabele vestiging – te sluiten en haar 410 arbeiders op straat te zetten. (Zie ook eerdere artikels hieromtrent)
Op zaterdag 7/9, aan de vooravond van de Europese ondernemingsraad, wouden de vakbonden en arbeiders de strijdbaarheid en solidariteit binnen andere bedrijven nog eens meten in Mechelen. De meter wees hoge cijfers aan. De strijdbare vakbondsdelegaties met slogan ‘GEDAAN MET SLUITEN ; samen ; soms niet, soms wel, nu zeker' organiseerden een gezamenlijke betoging en actiedag in Mechelen. Oorspronkelijk wou men een ‘open-bedrijvendag' inrichten, maar de directie verbood dat uit angst voor een bezetting van de gebouwen…
Ruim 1000 mensen stapten zaterdagmorgen mee op voor het behoud van de 410 jobs van FCI in Mechelen. Maar bij vele betogers merkten we ook een veel ruimer engagement op ; een strijdbaar engagement dat veel verder reikt dan deze ene bedrijfssluiting. Maar misschien is dit de spreekwoordelijke druppel, de sluiting te veel…
Aan de delegees van FCI zal het niet liggen ; als men een prijs van ‘delegee van het jaar' uitreikt (Is dat misschien eens geen idee ?), dan komen Jullien Cailloux (ACV) en Rudy Sohier (ABBV) zeker in aanmerking. Op een uiterst stevige manier leiden zij de actie. Minder flamboyant dan Roberto d'Orazio, maar met dezelfde geest. Het zijn de arbeiders die dit bedrijf grootmaakten, het mag niet dat een directie zomaar beslist vanuit Frankrijk de boel op te doeken. Vandaar dat de slogan van FCI-arbeiders aan duidelijkheid niets te wensen over laat.
Heel veel delegees en arbeiders kwamen zelfs in het weekend naar Mechelen afgezakt om hun steun en solidariteit met de FCI-arbeiders te betuigen. De kop van de betoging werd genomen door mensen van FCI-Framatome, met fanfare en eigen T-shirts. ACLVB, ACV en ABVV hadden een gezamenlijk spandoek waarop te lezen stond ‘Eens een economisch paradijs, nu een sociaal kerkhof'. Ook een aantal mensen van Animo, SPa, PVDA, Attac, LSP en SAP waren aanwezig. Hun verschillende reacties en standpunten kan je in een ander artikel later deze week lezen. Grote afwezigen waren de delegaties van de vakbondsstop (verbaast het u nog ?), maar ook een delegatie van Clabecq had hier een plaats gehad. En u, geachte anderglobalist, waar was u terwijl in Mechelen op straat voor jobs werd gevochten ? Veel anarchisten, linkse denkers, luide praters, black-blockers en andere wereldverbeteraars, … liggen op zaterdagmorgen liever in bed dan een dergelijke betoging te ondersteunen. Een ander Europa is mogelijk, maar op deze manier zal u het niet afdwingen… Misschien iets om over na te denken.
De politici bleven ook massaal afwezig en vermeden zo een tweede ‘Renault-scenario' waarin ze even dreigen hun eigen neo-liberale beleid te bekritiseren.
Het was opvallend om grote delegaties van Alcatel en Van Hool op te merken, maar nauwelijks delegaties van de Mechelse bedrijven. De Nederlandse delegatie uit Den Bosch (waar een vestiging is van FCI) was er wel, de Fransen bleven dan weer opvallend afwezig. Kortom : een gemotiveerde, overtuigde groep actievoerders. Allemaal mensen die begrepen hebben dat vechten voor werk een prioriteit is. De actie, los van partij of kleur, enkel met de bedoeling het bedrijf open te houden is alvast geslaagd. Nu is het bang afwachten of de ondernemingsraad deze week soelaas brengt. Intussen kan u nog steun betuigen en T-shirts bestellen met de strijdbare slogans van de FCI-arbeiders via http://www.gedaanmetsluiten.be. Voor 10 euro hebt u de uitrusting voor verdere acties van de FCI-werknemers…

website
by johan Monday September 09, 2002 at 05:24 PM
jo_han4@hotmail.com

Bedankt voor de hulp en de steun die jullie ons geven.
Alle hulp is welkom meer dan welkom.

STEUN ONS OP http://www.gedaanmetsluiten.be

Van harte dank Johan Vandertaelen

klachtendag
by guido Monday September 09, 2002 at 08:43 PM

"En u, geachte anderglobalist, waar was u terwijl in Mechelen op straat voor jobs werd gevochten ? Veel anarchisten, linkse denkers, luide praters, black-blockers en andere wereldverbeteraars, … liggen op zaterdagmorgen liever in bed dan een dergelijke betoging te ondersteunen."

Ook niet veel mensen van LSP gezien bij de nationale klachtendag. ;)

Heel erg om te zien hoe jullie oordelen over iedereen die er niet bij was en dan spreken over de wereld verbeteren.

"FCI has used its strong technology base to address the most sophisticated applications in the aerospace and military market.
FCI produces a wide range of internationally approved connector products for civil aircraft and major military programs, many of which are also widely used in industrial applications."http://www.fciconnect.com/markets/m_milaero.asp

Dus moeten we eigenlijk vragen dat een fabriek, die onder andere producten voor militaire doeleinden maakt, openblijft omdat mensen daarmee hun geld kunnen verdienen en zodoende hun job niet verliezen.

Ik zie niet in wat meehelpen aan het maken van onderdelen voor militaire doeleinden te maken heeft met de 'anti-globaliseringsbeweging'.

Gaan jullie ook aan de kant van de arbeiders staan als ze een vestiging van Coca-Cola willen openhouden of F.N. of Barco?

Alle fabrieken dicht!!!

euhm
by TUc Tuesday September 10, 2002 at 10:02 AM


Ik volg Guido niet helemaal, maar ook ik vind het spelletje dat LSP hier speelt wansmakelijk.

Als anarchist kan ik je meedelen dat ik gisteren de hele tijd heb gewerkt rond de Palestijnse kwestie, met name inzake de steun aan het Israelische vredeskamp.

Het toontje van de LSP is gewoon belachelijk, al jaren. En iedereen weet dat. Daar is consensus over tussen groepen die elkaar normaal niet kunnen rieken: anarchisten, SAP'ers, PVDA'ers, groenen,...
Is het dat wat LSP misschien pijn doet?

De oplossing: stel jullie wat minder sectarisch en hautain op in het vervolg.

groeten,
TUc

sorry
by guido Tuesday September 10, 2002 at 10:33 AM

Mijn haren kwamen overeind toen ik dat stukje tekst las

"En u, geachte anderglobalist, waar was u terwijl in Mechelen op straat voor jobs werd gevochten ? Veel anarchisten, linkse denkers, luide praters, black-blockers en andere wereldverbeteraars, … liggen op zaterdagmorgen liever in bed dan een dergelijke betoging te ondersteunen."

Sorry maar 1000 mensen over gans België hebben klacht neergelegd tegen de Belgische regering omdat die kernwapens toelaat op haar grondgebied, 500 gewonen mensen betogen in Waasmunster tegen de uitwijzing van een Kosovaars gezin en 410 arbeiders betogen tegen de sluiting van hun fabriek.
In totaal kwamen dus bijna 2000 mensen op straat in België dit weekend in i.p.v. de 410 die men ons wou doen geloven.

Tic Tuc
by christophe c. Tuesday September 10, 2002 at 10:49 AM

TUc, doe eens een poging om wat meer respect op te brengen voor de media-activisten die hier een artikel posten.

Kenneth had het vast over mij, want ik lag lang na het einde van die actie nog altijd in mijn bed.

En hoe weten jullie toch altijd wie waar in welke partij zit?
Houden jullie dat bij in een fichenbak?

Wat nu weer misdaan?
by Geert Cool Tuesday September 10, 2002 at 11:11 AM

Wat heeft LSP nu weer misdaan? Er is in deze topic nog geen enkele bijdrage verschenen van een LSP-lid, maar de eenvoudige vermelding volstaat blijkbaar om de functie van een rode lap op een stier te vervullen.

Voor alle duidelijkheid: LSP-leden kunnen niet overal aanwezig zijn. Voor zover ik weet was er op 7 september aanwezigheid op de FCI-betoging, Hove Live, een aantal Bomspotting-activiteiten en was er tevens een interne nationale studentenvergadering. Op de Bomspotting-benefiet in Brussel zorgden we voor één van de DJ's.

Wat is daar verkeerd aan? Volstaat dit niet voor onze kritikasters? Ik heb zo de indruk dat als we ergens niet zijn ons dit kwalijk genomen wordt door sommigen, maar als we ergens wel zijn dan wordt er direct geklaagd over het feit dat we onze mening verdedigen. Wat zal het nu zijn?

Samengevat ben ik het eens met Guido inzoverre dat hij stelt dat er geen tegenstelling moet gezocht worden waar er geen is. Er waren 1.000 betogers in Mechelen, 1.000 deelnemers aan de Bomspotting-activiteiten en 500 betogers in Waasmunster. Dat is niet slecht ;-)

P.S. Als er morgen bij Coca-Cola in actie gekomen wordt door de werknemers zullen we uiteraard ook present zijn!

IK BEN LID VAN LSP!!! (HOEZO?)
by Kenneth RUMES Tuesday September 10, 2002 at 11:30 AM
kennethrumes@hotmail.com

Wanneer krijg ik mijn lidkaart van LSP? Ik dacht dat die mensen mij vorige week nog even 'becommentarieerden' nav. het artikel rond de SAP-ontdekkingen... Neem even de zoekfunctie en speur wat rond: PVDA, SAP, LSP, Internationaal Verzet, ... Ik ben al zowat overal lid van geweest... Misschien toch een objectieve media-activist gewoon?

het mag natuurlijk :-)
by GC Tuesday September 10, 2002 at 12:26 PM

Kenneth, je mag natuurlijk altijd lid worden van LSP :-)
De woensdag is er vergadering in Mechelen, telkens om 19u30...
Maar voor alle duidelijkheid: ik ben al geregeld op vergaderingen van LSP-Mechelen geweest en heb daar nog nooit ene Kenneth zien opduiken.
GC

schuldig
by guido Tuesday September 10, 2002 at 07:17 PM

Ik ben schuldig. Sorry, ben bijna ontploft na het lezen van

"Grote afwezigen waren de delegaties van de vakbondsstop (verbaast het u nog ?), maar ook een delegatie van Clabecq had hier een plaats gehad. En u, geachte anderglobalist, waar was u terwijl in Mechelen op straat voor jobs werd gevochten ? Veel anarchisten, linkse denkers, luide praters, black-blockers en andere wereldverbeteraars, … liggen op zaterdagmorgen liever in bed dan een dergelijke betoging te ondersteunen.',

en toen zag ik LSP en ben ik over de schreef gegaan.
Sorry daarvoor.

Anyway
by TUc Wednesday September 11, 2002 at 12:26 AM

LSP of niet, het blijft een misplaatste opmerking van Kenneth...

En mijn opmerkingen over LSP blijven natuurlijk gelden ;)
TUc

Permanente revolutie?? Permanente stemmingmakerij, ja!!
by A. Wednesday September 11, 2002 at 06:26 PM

Sommige anarchisten moeten soms ook werken in het weekend. Ik snap niet helemaal wat die tendentieuze connotaties tussen 'anarchist' en 'luierik' bij dit artikel komen doen. Informatief? Nee. Manipulatief? Ja. Wat denken jullie eigenlijk te bereiken met al die permanente stemmingmakerij?
Ik was liever ook gekomen, maar ja, de algemene staking was jammer genoeg nog niet begonnen.