arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen oorlog tegen Irak: stuur Open Brief aan VN-secretaris-generaal
by Dirk Tuypens Monday September 09, 2002 at 01:55 PM
dirktuypens@hotmail.com

De VS zijn volop in de weer om een nieuwe oorlog tegen Irak te ontketenen. Je kan ageren tegen deze oorlogsdreiging door mee een open brief naar de VN te sturen, die je vindt op de site van zmag.

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat de Verenigde Staten volop in de weer zijn om een nieuwe oorlog tegen Irak te ontketenen. Ik geloof dat een nieuwe, grootscheepse aanval, die alleen maar steunt op vermoedens en vage beschuldigingen, voor de VS de weg opent om waar dan ook 'preventief' op te treden, en zo met militair geweld hun wereldheerschappij te verzekeren. Ik geloof dat het erg naïef zou zijn te geloven dat de VS een morele oorlog voeren ter verdediging van mensenrechten en democratie. De verdedigers van een harde, realpolitieke lijn voeren meer en meer de boventoon in de Amerikaanse politiek. Aan duidelijkheid wordt dan ook steeds minder te wensen overgelaten. Zo schrijft de Washington Post: 'Het nieuwe unilateralisme wil de Amerikaanse macht versterken en zonder schaamte gebruiken voor onze zelfgedefinieerde globale doeleinden.' En Condoleezza Rice, veiligheidsadviseur van president Bush, zegt: 'De VS vertrekken vanaf de solide grond van het nationaal belang en niet vanuit het belang van een illusoire internationale gemeenschap'. En de Amerikaanse generaal William Looney tenslotte heeft voor Irak de volgende woorden over: 'Ze weten dat wij hun land bezitten. Wij bezitten hun luchtruim. Wij dicteren hoe zij leven en spreken. En dat is zo geweldig aan Amerika. Het is een goede zaak, zeker wanneer er daar zoveel olie is die wij nodig hebben.'

Ik zou je willen vragen om in de 'Open brief aan de secretaris-generaal van de VN' te lezen. De brief is helder in zijn argumentatie, dus zal ik er hier niet verder op ingaan. Als je met de inhoud van deze brief akkoord kan gaan, aarzel dan niet om hem ook te ondertekenen.

Deze brief en de lijst met ondertekenaars is terug te vinden op http://www.zmag.org/ZNET.htm , onder de titel Iraq op de openingspagina. Wie deze brief wenst te ondertekenen, kan dat doen door zijn naam, beroep of functie, woonplaats en land te mailen naar davidpet@mindspring.com.