arch/ive/ief (2000 - 2005)

Standpunt Vonk rond de ‘affaire Faust'
by Vonk Thursday September 05, 2002 at 01:11 PM
info@vonk.org

We geven hier in tien punten ons standpunt rond de ‘affaire Faust', de algemeen secretaris van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde die de nationale leiding wil afdanken.

1. De ware inzet van de affaire is en blijft het normaliseren van het ABVV op onsyndicale basis, nl. het omvormen van een vakbeweging in een parastatale instelling die het kapitalisme mee reguleert. Faust is een opposant en een obstakel in deze omvorming, net zoals linkse delegaties in ondernemingen dit nog steeds zijn. De uitsluiting van Roberto d'Orazio, Sylvio Marra & co had tot doel de basis te normaliseren; nu is het apparaat aan de beurt. Faust is een obstakel in de normalisatie omdat hij, met anderen in BBTK en erbuiten, zich heeft durven verzetten tegen de standpunten van M. De Vits en M. Nollet rond onder meer a) de loonnorm; b) de opsplitsing van het ABVV in Vlaamse en Waalse structuren; c) de beperking van de syndicale vrijheden en meer bepaald het verbod van solidariteitsacties en -stakingen; d) de noodzakelijke steun aan alle beklaagden van het proces Clabecq.

2. De statuten van BBTK en ABVV werden met de voeten getreden: BBTK nationaal forceert op administratieve wijze een beslissing op een federaal comité rond het voorstel van de voogdij. Het ontslag van Faust wordt op dit federaal comité niet besproken maar wordt eigenhandig beslist door nationaal voorzitter C. Roland. De enige redenen tot ‘onder voogdij-stelling' zijn gebaseerd op een onvolledige audit van de COFI (Commissie Financiën van het ABVV). Deze audit stelt zaken vast die reeds lang bekend zijn: schulden en achterstallige betalingen. De omvang van deze schulden is geenszins disproportioneel met de gelden die een grote afdeling van 80.000 leden jaarlijks int, nl. 300 miljoen BEF.

3. De beslissing werd genomen in plaats van de Brusselse instanties: de Uitvoerende raad van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde met 144 verkozenen van alle sectoren (handel, industrie, financiën, non-profit) had zich over wanbeheer en verantwoordelijkheid moeten uitspreken. Deze instantie kon en kan nog steeds een voorlopig beheerder aanduiden of het dagelijks beheer toevertrouwen aan een controlecommissie. De negen Brusselse secretarissen hebben dergelijk voorstel nooit willen doen. Zij hebben de onder voogdij-stelling van BBTK nationaal gesteund en verklaren niets af te weten van schulden en misbruiken, tot de COFI alles aan het licht bracht. De waarheid ligt elders: iedereen was van schulden en belangrijke uitgavenposten op de hoogte (gebouw e.d.) en sommigen onder hen hebben misbruik gepleegd met vakbondsgelden, syndicale premies en hebben zich persoonlijk verrijkt achter de rug van de basis. Zij werden door BBTK nationaal voor de keuze geplaatst: ofwel steunen jullie ons in de ‘coup' tegen Faust, ofwel vlieg je er zelf ook uit. De BBTK-affaire van Antwerpen heeft inderdaad een correctioneel staartje gehad … maar dit verhinderde nooit kd. C. Polenus zijn functies te behouden, ondanks zijn veroordeling.

4. De syndicale democratie is vandaag ver zoek in het ABVV. Een gewoon lid heeft geen enkel recht. Om te wegen op beslissingen moet men lid zijn van een instantie binnen de beweging of een mandaat bekleden in een OR, CPPB of syndicale delegatie. Maar de samenstelling van instanties wordt veelal van bovenaf geregeld terwijl de mandaten in de ondernemingen in handen zijn van de secretarissen. Niemand van de beschuldigden werd gehoord en Faust kan zich niet verweren binnen de instanties.

5. We leven dan wel in een burgerlijke samenleving maar het is ook een rechtstaat. Niemand van de beschuldigden werd echter gehoord. De huidige toestand in het ABVV wordt overheerst door willekeur, bureaucratische manoeuvres, achterklap en absolute non-democratie. Overleg gebeurt enkel op basis van het wikken en wegen van de respectievelijke bonzen en het financieel en/of numeriek gewicht van de geleding die ze vertegenwoordigen. Het is deze context absoluut legitiem dat er wordt gegrepen naar het juridisch wapen. Zij dient tot doel te hebben de interne democratie mogelijk te maken. In deze zin is het aanduiden van een juridisch voorlopige beheerder zowel een negatieve consequentie van de ondemocratische putsch tegen Faust als een positieve garantie dat de vergadering van het Uitvoerend bestuur van BBTK-BHV wel degelijk plaats vindt, iedereen wel degelijk wordt uitgenodigd op dezelfde datum, plaats en uur.

6. Indien C. Roland, M. De Vits en de Brusselse secretarissen willen aantonen dat ze NIET ter kwader trouw zijn moeten ze de vergadering van het Uitvoerend Comité van BBTK-BHV respecteren. Om algemeen secretaris Faust te ontslaan moet er een twee derde meerderheid zijn. Om nieuwe beheerders aan te duiden is een enkelvoudige meerderheid voldoende.

7. De PVDA speelt in deze affaire een uitermate negatieve rol. Door ogenschijnlijk geen partij te kiezen steunen ze de facto de putschisten en Mia De Vits. Ze verspreiden mee allerlei roddels en onwaarheden en ze verzetten zich net zoals BBTK nationaal en het ABVV tegen de inmenging van het gerecht; verspreiden mee petities van de Brusselse secretarissen. Ze roepen misschien "alle macht aan de basis", maar welke macht hebben de basismilitanten rechtstreeks? De PVDA toont hierbij enkel aan in welke mate zij steeds een sekte is gebleven: het vrijwaren van enkele posities van partijkameraden in ruil voor het offeren van Faust. Indien zij deze houding niet hebben aangenomen rond de strijd van Clabecq, was dit enkel omdat zij dachten aldus meer te kunnen kapitaliseren, lees kannibaliseren, op de rug van de arbeidersstrijd.

8. De afwezigheid van interne democratie heeft alle misbruiken van lidgelden en subsidies vergemakkelijkt. In een beweging die steeds verder weg groeit van het syndicalisme stijgt op alle niveaus het corrupt gedrag. Bonzen beschikken over Visa-kaarten en tankkaarten; nationale verantwoordelijken beschikken over een chauffeur en de regionale secretarissen enkel over een dienstwagen. Ontelbare onkosten worden terugbetaald en dit gebeurt des te gemakkelijker aangezien de grens tussen het persoonlijke en het beroepsmatige vervaagt en het syndicale "toch een engagement is met lange werkuren". Ook in de bedrijven stijgt opportunisme en het misbruiken van bijvoorbeeld syndicale kredieturen of machtsposities. De institutionalisering van de vakbeweging, de sociale fondsen en de syndicale premies meegefinancierd door de werkgevers, de uitbetaling van de werkloosheidsgelden enzovoort, dit alles maakt van de vakbond een structuur die dagdagelijks miljoenen euro's beheert.

9. Om corruptie, belangenvermenging en misbruiken tegen te gaan moeten er eindelijk maar eens maatregelen genomen worden. Steunend op de ervaringen die onze stroming heeft opgebouwd in de arbeidersbeweging stellen wij het volgende voor: een maximum loongrens van 2000 euro netto; niet meer dan 8 jaar een mandaat van bezoldigd secretaris; dienstwagens zijn een collectief werkinstrument met een maximum aantal kilometers en mogen geen luxeauto's zijn; detacheringmogelijkheid voor werkers om na het voltijds uitoefenen van een mandaat terug te keren naar hun oorspronkelijke tewerkstelling; doorzichtige boekhouding voor alle leden met intern en extern revisoraat (audit); loskoppeling van de financiële stromen afkomstig van de overheid (werkloosheidskassen) of van paritaire fondsen (vorming, opleiding) en de dagelijkse werking van de vakbondsstructuren.

10. Militanten van het marxistische blad Vonk verzetten zich tegen de putsch van het federaal ABVV en BBTK nationaal en het ontslag van A. Faust. Wij roepen op om deze strijd voor de handhaving van de syndicale autonomie van BBTK-BHV uit te laten groeien tot een beweging voor een democratisch syndicalisme.

Klein addendum
by Bosgeus Thursday September 05, 2002 at 03:29 PM

Mag ik hier eveneens terloops opmerken dat het standpunt van de PVDA en 't Pallieterke nav deze affaire zeer gelijklopend zijn...

Stem SP.A ???
by Lien Thursday September 05, 2002 at 03:46 PM

Vergis ik me of vergis ik me niet.
Vraagt de VONK niet van iedereen om op de SP.A te stemmen?
Is voor de VONK niet iedereen die dat niet doet sectair?
Vraagt de Vonk dat we stemmen voor de partij van Mia en co.

En .... verwachten die van de VONK nu echt dat we hen serieus nemen??

Die van VONK verwachten van ons dat we stemmen voor de partij die een voorzitter van de NATO leverde, een partij waarvan de voorzitter geld in brand steekt, een partij die bol staat van finaciële schandalen,....
Meer nog, ze vinden zelfs dat je van die partij lid moet worden.

En .... verwachten die van de VONK nu echt dat we hen serieus nemen??

Jaja
by david Thursday September 05, 2002 at 03:52 PM

Ik denk dat de PVDA ook meer dan zes leden heeft. Splitsen jullie normaal niet vanaf vijf leden?

twee maten en twee gewichten?
by Joachim Thursday September 05, 2002 at 03:56 PM

> 7. De PVDA speelt in deze affaire een uitermate negatieve rol. Door
> ogenschijnlijk geen partij te kiezen steunen ze de facto de
> putschisten en Mia De Vits.


Al wil ik me hierover niet uitspreken (ik ken de affaire niet
voldoende), vind ik dit toch nogal raar klinken uit de mond van een
organisatie waarover het standpunt ivm Cuba net zo is dat het _de
facto_ in de kaart speelt van de imperialistische anti-cubaanse
krachten.

Al staat op hun website (http://www.vonk.be) te lezen dat het "een plicht
[is] voor alle marxisten en bewuste arbeiders om de verworvenheden van
de revolutie onvoorwaardelijk te verdedigen", even verder krijgen we
ook te lezen dat er in cuba geen "echte arbeidersdemocratie [bestaat]
die Lenin samenvatte in zijn beroemde vier punten" namelijk "1) Vrije
en democratische verkiezingen [...] 2) Geen enkele staatsambtenaar mag
een loon krijgen dat hoger is dan het gemiddelde loon van een
geschoolde arbeider, 3) Alle taken van administratie en het beheren
van de economie en de staat dienen om beurten uitgevoerd worden door
iedereen en 4) Geen staand leger gescheiden van het volk."

Ze vervolgen dan ook met te benadrukken dat, ondanks de enorme druk en
moeilijkheden die Cuba ondervindt, "de enige hoop voor de Cubaanse
revolutie de internationale uitbreiding ervan is" (van de 4
aangehaalde punten dus.) Objectief gezien (de facto) net wat Bush en
onze Louis Michel ook willen dus...

hoera de vonk heeft ingeslagen
by Thomas DB Thursday September 05, 2002 at 08:22 PM

Als BBTK militant (wesliswaar van een ander gewest), maar met goede contacten op alle niveaus wil ik mijn bijdrage leveren aan het debat.

Een beetje systematiek:

1. "Faust is een obstakel in de normalisatie omdat hij, met anderen in BBTK en erbuiten, zich heeft durven verzetten tegen de standpunten van M. De Vits en M. Nollet".

De stelling van Faust dat het om een politiek komplot gaat is handig en hardnekkig.

Faust wordt door de meerderheid van de BBTK-militanten hoofdzakelijk beschuldigd van 3 zaken:
1.1. Dat hij de voogdij aanvaard heeft en de demokratie aan zijn laars gelapt heeft. Elke BBTK-militant heeft ondertussen vernomen dat Faust de voogdij al meer dan een jaar geleden aanvaard heeft zonder zijn bestuur te raadplegen of op de hoogte te brengen. Bewijzen daarvan zijn ruim verspreid.
1.2. Dat hij verantwoordelijk is voor een put van 4 miljoen euro. Dergelijk wanbeheer kan misschien futiel lijken voor buitenstaanders. Maar de BBTK-militanten zullen straks misschien moeten uitleggen aan hun leden dat een verhoging van de lidgelden daarvan het gevolg is. Als straks een herstelplan leidt tot afdankingen, dan zal dit opnieuw leiden tot hysterisch geschreeuw.
1.3. Faust heeft manifest met zijn hand in de kas gezeten. De financieel directeur heeft aan Le Soir uit de doeken gedaan hoe het in zijn werk ging. Op vrijdag, na sluiting van de loketten moest hij regelmatig cash geld van de rekening halen (tot 300,000 fr.) en overhandigen aan Faust. Faust bevestigt dit maar zegt dat hij de verantwoording aan de boekhouder gaf. De boekhouder verklaart dat die verantwoordingsbewijzen niet bestaan en dat hij ze niet kan leveren… In een tijd waarbij alle sommen van meer dan duizend frank via overschrijving geregeld worden, is het toch bizar dat er zoveel cash geld nodig was.

Deze drie feiten worden door niemand weerlegd en vormen de kern van de "affaire".
Indien alles daarentegen zou draaien om een politiek komplot, waarom heeft BBTK nationaal Faust dan niet vroeger aangepakt? Het minste dat men kan zeggen ( en dat blijkt ook uit de briefwisseling) is dat Nationaal zeer geduldig is geweest.

In tegenstelling tot de mythe heeft Faust zich intern niet verzet tegen de loonnorm,- en de beperking van de syndicale vrijheden. Faust hanteerde de politiek van de lege stoel. Als BBTK nationaal standpunt moest innemen over dergelijke belangrijke zaken dan was Faust afwezig. Met als gevolg dat de linkse krachten uit andere regio's alleen stonden met hun standpunten.

I.v.m. de zaak Clabecq: Ook daar bestaat er een grote mythe: Faust vertelde op nationaal werkelijk wat hij ervan dacht: " Ik word gedwongen door mijn linkervleugel om Clabecq te steunen.
Faust was verantwoordelijk voor de handelsector. Hoeveel afgevaardigden van de handelssector waren er aanwezig op de trappen van het justitiepaleis? Volgens BBTK-militanten van BHV was dit minimaal, en niet gemobiliseerd door Faust.
Wat Faust interesseerde was voornamelijk in de pers komen (wat hem trouwens aardig lukte).

2. "De statuten van BBTK en ABVV werden met de voeten getreden". "De omvang van deze schulden is geenszins disproportioneel met de gelden die een grote afdeling van 80.000 leden jaarlijks int, nl. 300 miljoen BEF"

Ten eerste is alles (misschien tot verbijstering van velen) statutair verlopen. De statuten van BBTK B-H-V zijn ondergeschikt aan die van BBTK Nationaal. Die van BBTK-nationaal zijn ondergeschikt aan die van ABVV nationaal. Na de affaire BBTK Antwerpen is het mogelijk geworden voor BBTK Nationaal om rechtstreeks in te grijpen. Dat is in een aantal gewesten gebeurd, zonder dat er trouwens betwisting was over de statuten.

De omvang van de schulden is 4 miljoen euro. Beseft men wat dit vertegenwoordigt? Dat zijn de lonen van verschillende extra-secretarissen gedurende verschillende jaren. Extra- secretarisssen betekent: een veel beter assistentie in de bedrijven, meer activiteit enz… De andere gewesten hebben in verhouding tot het aantal leden vier keer zoveel professionele krachten.

3. "Zij hebben de onder voogdij-stelling van BBTK nationaal gesteund en verklaren niets af te weten van schulden en misbruiken, tot de COFI alles aan het licht bracht. De waarheid ligt elders: iedereen was van schulden en belangrijke uitgavenposten op de hoogte (gebouw e.d.) en sommigen onder hen hebben misbruik gepleegd met vakbondsgelden, syndicale premies en hebben zich persoonlijk verrijkt achter de rug van de basis. Zij werden door BBTK nationaal voor de keuze geplaatst: ofwel steunen jullie ons in de ‘coup' tegen Faust, ofwel vlieg je er zelf ook uit."


Dit is de zuiverste stemmingmakerij. Wil Vonk of LSP enige bewijzen aandragen?
Beseffen jullie dat het uitvoerend komitee op basis van kennisname van het dossier overweldigend akkoord verklaard heeft met de voogdij. (102 stemmen voor, 6 onthoudingen)


4. "Niemand van de beschuldigden werd echter gehoord.".

Dat is niet exact. Faust heeft zich kunnen verdedigen op het nationaal uitvoerend komité Iedereen was het over één zaak eens: zijn verdediging was pover. Bovendien heeft hij al zijn argumenten systematisch uiteengezet in het krantje "De Waarheid". Al deze argumenten zijn daarop systematisch weerlegd in het document van de sector industrie "Antwoord op de Waarheid".
Hij zou wetenschappelijk een wederwoord leveren: het is er nooit gekomen.

5. "De PVDA speelt in deze affaire een uitermate negatieve rol. Door ogenschijnlijk geen partij te kiezen steunen ze de facto de putschisten en Mia De Vits. Ze verspreiden mee allerlei roddels en onwaarheden en ze verzetten zich net zoals BBTK nationaal en het ABVV tegen de inmenging van het gerecht"

Over de PVDA heb ik mijn persoonlijke mening, die doet hier niet terzake. Gelukkig hebben ze zich samen met BBTK BHV en BBTK Nationaal verzet tegen de inmenging van het gerecht. Moet ik uit bovenstaand citaat verstaan dat Vonk en LSP daar akkoord mee zijn. Weten zij dan niet dat het uitvoerend komitee alleszins op dit punt eensgezind was: de voorlopig bewindvoerder moet vertrekken!
Over sekte gesproken: hoeveel leden hebben Vonk en LSP? 10? 20? 30?
De prietpraat die hier verkocht wordt doet mij denken dat ze wereldvreemd zijn.

6. "Steunend op de ervaringen die onze stroming heeft opgebouwd in de arbeidersbeweging "

Wat zijn de ervaringen van de Vonk en LSP stroming? Op welke strijd hebben zij ooit gewogen? Als per toeval schiet er mij geen enkel voorbeeld voor de geest.


Besluit: De ernst van de trotskisten van Vonk en LSP is recht evenredig met hun inplanting in de syndicale beweging: geen dus.
Uit hun kommentaar kan je afleiden dat:
- ze geen enkele militant hebben bij BBTK BHV, zoniet dan zouden ze de zaken minstens genuanceerder stellen.
- ze doof en blind zijn voor elk argument dat afwijkt van dat van Faust.

PVDA - de Vits één front
by denjo Friday September 06, 2002 at 09:37 AM

Beste Lien, beste Thomas DB,

Het is correct te wijzen naar de dubieuze houding van VOnk die oproept om de partij van De Vits te steunen en militanten wil doen geloven dat deze partij nog te heroveren valt voor een socialistisch project. De SP en nu SPA heeft alle mogelijke oppositie binnen deze partij monddood gemaakt en zal dit ook blijven doen. Verberg je maar verder in deze partij, beste Vonkjes.

Maar wat De Vits en haar geestesgenoten in de SP gerealiseerd hebben willen ze nu herhalen binnen het ABVV : het monddood maken van elke oppositie. Vreemd dat ze daarbij op de steun van de PVDA kunnen rekenen die via allerlei publicaties manifeste leugens de wereld instuurt over Faust. Shame on you. Wie wil lezen wat Mara en d'Orazio hierover te vertellen heb kan terecht op de website : http://www.lsp-mas.be

Om Faust onderuit te halen verspreid men de grofste leugens en zet men ABVV-personeel onder druk om te getuigen tegen Faust of hun job te verliezen. Mooi voorbeeld voor de patroons om morgen hetzelfde te doen tegen syndicale militanten. Hoe komt de PVDA er dan bij om Faust zo te kelderen ? Begrijpe wie begrijpe kan tenzij natuurlijk ze hopen daardoor buiten schot te blijven in de strijd van De Vits en Nollet om links buiten te gooien.

Waarom vraagt de PVDA niet aan Vermeersch, Vandersmissen, Nollet, De Vits om hun loon, extra-legale voordelen en onkostennota's kenbaar te maken ? Volgens mij hebben deze mensen veel meer te verbergen dan Faust.

Toon dat je het dossier kent
by Thomas DB Friday September 06, 2002 at 10:03 AM

Citaat: "Om Faust onderuit te halen verspreid men de grofste leugens en zet men ABVV-personeel onder druk om te getuigen tegen Faust of hun job te verliezen."

Dat is nu typisch LSP:
Leg uit wat gelogen is en waarom, haal konkrete feiten aan; toon dat je het dossier kent.
Wie heeft wie wanneer onder druk gezet om een verklaring af te leggen?

Neen, liever wat algemeenheden.

Beste Thomas DB
by denjo Friday September 06, 2002 at 11:09 AM

Beste,


Volgens een algemeen rechtsprincipe ben je onschuldig zolang het niet bewezen is dat je schuldig bent. In tegenstelling tot het ancien regime waar je lukraak kon veroordeeld worden, moeten diegenen die iemand beschuldigen de beschuldigingen concreet maken en bewijzen. De beschuldigde moet dan bewijzen dat deze niet correct zijn. Het probleem met Faust is dat er geen concrete feiten met bewijzen voorgelegd worden, alleen vermoedens, leugens en uit de lucht gegrepen feiten. Zo lees je in de pers dat Faust een BMW least op kosten van de vakbond om in een volgende editie van diezelfde krant dan te lezen dat hij hem gekocht heeft op kosten van de vakbond. Wat is het nu eigenlijk ? Heeft hij hem geleasd of gekocht ? Feit is dat Faust de wagen gekocht heeft, daarvoor geld heeft geleend bij de vakbond en dat terugbetaald met een interest van 5.75%. Het schijnt dat dit een gewoonte was in de vakbond. Nu kan men terecht opmerken dat het toch niet de taak is van vakbonden om kredieten te verschaffen aan secretarissen. Dat is juist maar diegenen die Faust nu beschuldigen (ook uw PVDA kameraad Vermeersch) zouden beter eens de hand in eigen boezem steken.

Ik kan je trouwens verzekeren dat heel wat secretarissen er een nogal luxueuze levenstijl op na houden. Tijdens mijn jarenlange inzet in het ABVV heb ik daar al commentaar opgeleverd. Alleen merk ik dat deze personen nog steeds in functie zijn.

Of nog zoiets. Faust kon geen bonnetje voorleggen. Iedereen ter linkerzijde weet dat Faust op regelmatige basis geld schonk aan organisaties die akties organiseerden zoals de sans papiers, linkse organisaties e.d.m. Dit gebeurt uiteraard zonder factuur. Waarom valt men trouwens de chiro of de scouts niet aan op deze manier ? Kunnen zij bonnetjes voorleggen van al hun inkomsten en uitgaven ?

Feit is dat Faust een stijdbare syndicalist is die een doorn in het oog is van De Vits en co. Dat hij misschien wat slordig was in administratieve zaken wordt hem nu verweten. Maar ik zou graag eens als lid van het ABVV de boekhouding inspecteren van andere afdelingen en centrales en het uitgavenpatroon van anderen bekijken.

Het probleem met leugens en laster, beste Thomas, is dat je dit heel moeilijk kan weerleggen en er altijd wel iets blijft hangen. Zo zijn de meeste van mijn collega's nog altijd ervan overtuigd dat d'Orazio de curator van Clabecq meppen verkocht heeft. Dit is wat men op TV getoond heeft. De rechtbank heeft hem nochtans vrijgesproken maar dat dringt bij de mensen niet door. Uw PVDA leiders weten dat maar al te goed en werken mee aan een georkestreerde "we halen Faust er onderuit"-campagne. Proficiat ! Benieuwd hoe jullie zullen reageren als De Vits en co de PVDA zullen aanpakken. Kom dan maar niet zagen bij die verfoeilijke Trotskisten en trek uw plan.

oh Thomas, nog vergeten
by denjo Friday September 06, 2002 at 11:15 AM

Ik hoef van jou of de PVDA geen lessen te ontvangen in syndicale strijd. Zelf ben ik sinds '82 in het ABVV aktief, heb heel wat gepresteerd. En over hoe ze je onder druk zetten weet ik alles want dat heb ik meegemaakt naar aanleiding van mijn steun voor de 13 van Clabecq. Een syndicaal afgevaardigde bedreigen dat men zijn mandaat zal afnemen is een vrijgeleide voor de patroon om je te ontslaan. Trouwens, ik vraag me af wat uw prestaties zijn ? Ik kan u wel mededelen dat mijn schoonbroer en schoonzuster beiden in de jaren '80 met de aktieve steun van de vakbondssecretaris afgedankt zijn als delegee. Het waren trouwens Trostkisten.

Denjo en LSP terug naar school?
by Jeannk Friday September 06, 2002 at 01:03 PM
jeannk@hello.be

Misschien zou LSP wel wat kunnen leren van de PVDA. Hoewel ik in de zaak Faust al heel wat artikels heb zien verschijnen van hun hand, met daarin revolutionaire taal van de bovenste plank, en nog een heleboel meer aanvallen op de PVDA die oh zo duidelijk een duivelspact met De Vits en Co hebben afgesloten (komaan menen jullie dit nu echt of doen jullie maar alsof dat jullie nog nooit een vakbond van dichtbij hebben gezien?). Hoedanook, wat gebeurt er concreet? Voor welke acties roepen deze revolutionaire helden op? Wanneer worden de militanten van de basis gemobiliseerd om op straat te komen voor Faust? Waar is de strijd voor het behoud van Faust? Twee kaartavonden en een petitie?????? Ik hoop voor jullie dat jullie het concept proletarische revolutie toch anders invullen.

Tijdens het proces van Clabecq mobiliseerde de PvdA voor ELKE van de 50 zittingen, een aantal advokaten van de 13 zijn lid van de PvdA, tijdens de bezetting van de fabriek stuurde de PvdA een 60-tal jongeren naar de fabriek in het weekend van de Mars voor werk (februarie 97), overal werd financiële steun opgehaald voor die van Clabecq,... (Voor de mensen van de Vonk is dit het cannabaliseren van een beweging?) Is het woord LSP gevallen in het dankwoord van d'Orazio na zijn vrijspraak? En Clabecq is dan nog maar het meest recente voorbeeld.

OK de PvdA steunt Faust niet, maar ze doet ten minste niet alsof. Is LSP en al de rest misschien daarom zo kwaad? De PvdA is er niet en er word niets op gang getrokken waarvan jullie de pluimen kunnen proberen op te strijken.

Nee jongens jullie hebben duidelijk nog wel wat te leren (en af te leren).

PS: Vraagje aan Denjo en de rest
by Jeannk Friday September 06, 2002 at 03:01 PM
jeannk@hello.be

RaRaRa : Wat is het verschil tussen een vakbond en een chiro/scouts? (meerdere mogelijke antwoorden, 1 is al goed voor een grammetje appreciatie in de syndicale strijd).

antwoord aan Jeannk
by denjo Friday September 06, 2002 at 03:50 PM

De gelijkenis tussen een vakbond en jongerenclubjes is dat ze allemaal feitelijke verenigingen zijn die verantwoording afleggen aan hun leden en niet werken volgens strikt door de overheid opgelegde boekhoudkundige normen.

Het verschil is dat een vakbond zijn leden en de arbeiders in het algemeen hoort te verdedigen "by any means necessary".

Het verschil tussen een vakbond zoals ik die zie en de vakbond van De Vits en co is dat voor mij de strijd en de resultaten ervan belangrijk zijn terwijl Mia & co meer belang hechten aan winstgevend zijn van de vakbond en het niveau van hun eigen wedden.

Niemand twijfelt aan de inzet van de PVDA tijdens het proces Clabecq maar stop a.u.b. met te zeggen dat jullie de enigen waren. Ik zal de details voor het ingezamelde geld voor de 13 maar voor mij houden om onze vijanden niet nog meer munitie te bezorgen.

Het is alleen spijtig dat de PVDA nu niet dezelfde energie aan de dag legt in de zaak Faust. Zou dit te maken kunnen hebben met de positie van één van de BBTK secretarissen tevens lid van de PVDA en het tot elke prijs willen behouden van deze positie, zelfs een pakt met Mia & co ?

historische waarheid
by Armand Tuesday September 10, 2002 at 09:51 PM

Met spijt in het hart...
In de vele discussies tussen PvdA en Vonk/LSP/SAP..., o.a. op deze site, heb ik altijd veel respect gehad voor de trotskistische argumenten in de vaak ongelijke strijd tussen beide post-sovjettische nostalgici.
Omdat ik niet begrijp dat de ideologische kronkels van Solidair en andere schrijfsels van grote goeroe Ludo Martens en zijn akkolieten altijd maar weer geduld worden door steeds nieuwe generaties jonge idealistjes, had ik sympathie voor de ietwat degelijker historische kennis en de juistere internationale reflexen van de andere kant.
Tot ik deze farce ben beginnen volgen over het ontslag van Faust.
Weer een illusie armer.
Wat bezielt Vonk? Waarom weigeren ze de waarheid te onderzoeken?
Wat denken ze te bereiken door een zo corrupte, vroeg-20ste-eeuwse bons door dik en dun te verdedigen? Willen ze hem als Brussels boegbeeld lanceren bij de eerstvolgende verkiezingen? En zullen ze madam Appelmans als 2de op de lijst zetten?
Hoe bestaat het dat een club goedgeschoolde marxisten zulke oogkleppen opzet?
Geen enkel van de hierboven aangehaalde 10 punten is juist of bijna juist.
Het enige wat de schrijver van die onzin bewijst is dat hij (of zij) dringend eens uit zijn (of haar) Gents studentenkot moet afdalen om bijvoorbeeld eens kennis te maken met de eerste de beste SETCa-militant van Brussel.
De Vonkist van dienst weet om te beginnen niet eens dat 95% van het uitvoerend bestuur van SETCa Brussel eind augustus akkoord is gegaan met de ingestelde voogdij van SETCa Nationaal èn met het ontslag van die raddraaier. De overige 5% heeft zich onthouden (en is met rode kaken afgedropen).
En vertel mij eens, mijnheer of mevrouw Vonk, wat heeft Carlos Polenus met BBTK-Antwerpen te maken? (moeilijk hé, die klok en die klepel)