arch/ive/ief (2000 - 2005)

Enkele toespraken op de betoging voor het lappersfront.
by posted by han Wednesday September 04, 2002 at 06:05 PM

Enkele toespraken op de betoging voor het lappersfront. # Namens het groene gordel front in Brugge en Ommeland, Bart Slabbinck # Michiel Maertens, senator, gewezen inwoner van Assebroek

Enkele toespraken op de betoging voor het lappersfront.

# Namens het groene gordel front in Brugge en Ommeland,
Bart Slabbinck
# Michiel Maertens, senator, gewezen inwoner van Assebroek

-------------------
Bart Slabbinck

Het Lappersfort-verhaal lijkt een cruciale fase in te gaan met de ontwikkelingen van de laatste tijd: verderop ligt hopelijk de finish. Wij hopen en vechten voor een groene oplossing, we doen zelfs meer dan enkel "hopen", we blijven niet passief toekijken hoe politici ons "lot bezegelen". Nee! We doen zelfs mee en werken constructief verder: eind september trekken we naar het stadhuis met ‘ons alternatieve groene gordel plan'.

Voor het Lappersfort komt het erop neer dat het HELE bos ingericht wordt als stedelijk natuurreservaat. Wij vinden dat het gedaan moet zijn met grondspeculatie en dat men vanuit Vlaanderen of Brugge werk moeten maken om het gebied anders in te kleuren. Dat gaat natuurlijk geld kosten, wij schatten de kostprijs op zo'n 1,2 à 1,5 miljoen euro – stukken minder dan andere partijen beweren.
Is dat geld wel de moeite waard – vragen veel Bruggelingen zich ook af? Ja – zeggen wij u: de Bruggelingen krijgen immers een schitterend bos in de plaats, de kinderen een speelbos. Bovendien geven we de natuur een stukje groen waar men 7 biotopen de kans geeft om open te bloeien. Fietsers en wandelaars krijgen een attractieve route. De groene vinger kanaal Gent-Brugge en de Brugse groene gordel worden versterkt en last but not least het moeras is een schitterende waterbufferingsgebied.
Bovendien is de waarde van het gebied in natuurcijfers uitgedrukt een factor 10 ja zelfs duizend groter. Als wij ons baseren op Nederlandse en internationale studies komen we uit bij een ecologische waarde van 4 miljard à 7,5 miljard euro. Ofwel zo'n goede 160 miljard oude belgische frankjes, cijfers om stil van te worden. …
Kortom wij bieden Brugge 100 nieuwe concertgebouwen aan waar de vogels en andere dieren elk dag minuut in minuut uit een schitterende ballade geven en de wind afhankelijk van seizoen tot seizoen de akoestiek van het concertgebouw zal evenaren en zelfs overstijgen.
Hartelijk dank voor uw opkomst!

Namens het groene gordel front in Brugge en Ommeland,
Bart Slabbinck

---------------------------

Woensdag 4 september 2002
Beste vrienden,

Ik wil mij namens het ‘Chartreusenatuur- en Lappersfortbos- BESCHERMKOMITEE' vooral richten tot het bestuur en de directie van Fabricom, met de dringende vraag de uitgestoken hand van de bosbezetters en het Groene Gordel Front te drukken, de rechtszaak van morgen tegen de jongeren te laten verdagen, en eerst een vrijblijvend gesprek te beginnen. Elkaar op een koude manier alleen in de rechtbank zien, kan wellicht het allerlaatste, maar zeker niet het eerste konfliktoplossend middel zijn . Mensen spreken mensen. Dialoog ipv. een gevecht in de rechtszaal is ons geweldloos uitgangspunt.

Deze rechtszaak zal trouwens niets veranderen aan het probleem, het zal integendeel het imago van Fabricom bij de Brugse bevolking enorme schade toebrengen, en Fabricom in het verdomhoekje plaatsen als milieu-onvriendelijk bedrijf. En dit kan de industrie, die de grote oorzaak is dat België de 3e plaats in de wereld inneemt van de meest vervuilende landen, best missen. U hebt er alle voordeel bij met de jongeren en het Groene Gordel Front een constructief gesprek te beginnen.

Ik ben persoonlijk als gewezen bewoner van de "Steenbrugse Wandeling" zoals dat toen heette ook erg gehecht aan ons Lappersfortbos. Een kleine halve eeuw geleden maakte ik er afspraakjes met mijn toekomstige vrouw, omdat we bij onze ontmoetingen aan het stedelijk kerkhof, ons - net als in een rechtszaal - beloerd voelden door 100-en koude en dode ogen, terwijl het Lappersfortbos ons veiligheid, warmte, ademruimte en leven voor de toekomst gaf. En om dit leven gaat het, dames en heren van Fabricom.
Het Lappersfortbos staat symbool voor de levenskansen, voor de toekomst van Brugge 2002, waar een groene gordel rond moet, omdat de verstedelijking de adem beneemt en het leven doodt. Daarom wil ik jullie beleefd, maar met aandrang vragen te kijken naar de toekomst, naar de toekomst van ook jullie kinderen en kleinkinderen die nog willen leven en ademen in dit prachtige Brugge, dat we prachtig willen houden.

België heeft het Kyoto-protocol ondertekend, maar we moeten die ook toepassen, voor onze eigen deur vegen, zoals Greenpeace het gisteren op de top van Johannesburg tegen Verhofstadt zei. Dit kunnen wij hier concreet realiseren met jullie medewerking, dames en heren van Fabricom. Daarom vraag ik jullie nogmaals de uitgestoken hand te aanvaarden, en wil ik de bosbezetters bijzonder danken voor hun moed en voorbeeld. Als de jeugd daarvoor ijvert, en ook dit ideaal kan realiseren, zijn wij gerust in de toekomst. Dank , jongeren uit de boomhutten, dank voor deze les in het bewaren van de aarde, in het groen houden van ons mooie Brugge.Iedere boom die verdwijnt is er immers één te veel : de Europese Unie heeft er België op gewezen dat we niet te veel, maar veel te weinig bos hebben. Fabricom, hier moeten we beginnen. Dit is jullie kans.

Michiel Maertens, senator, gewezen inwoner van Assebroek