arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actieplatform Palestina reageert op brief Louis Michel
by posted by han Wednesday September 04, 2002 at 05:46 PM
han@indymedia.be

Minister Louis Michel heeft een brief gestuurd naar het Actieplatform Palestina naar aanleiding van de petitie over de situatie in het Midden-Oosten die verschillende duizenden mensen stuurden naar de premier, de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking. (verderop vindt u de bewuste brief en de petitie).


Persbericht

Minister Louis Michel heeft een brief gestuurd naar het Actieplatform Palestina naar aanleiding van de petitie over de situatie in het Midden-Oosten die verschillende duizenden mensen stuurden naar de premier, de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking. (verderop vindt u de bewuste brief en de petitie).

Het Actieplatform Palestina (APP) is tevreden dat de minister zich verder bezorgd toont over de situatie in het Midden-Oosten, maar betreurt tegelijk dat er weinig concrete initiatieven in staan vermeld.

Voor het APP is het absoluut noodzakelijk dat de Belgische regering alles in het werk stelt om de toepassing van de VN-resoluties over o.m. de stopzetting van de bezetting en een regeling voor de vluchtelingen af te dwingen.

België heeft ook weinig of niets gedaan om tegemoet te komen aan de andere eisen van het APP. De Belgische regering heeft in 2001 vergunningen afgegeven ter waarde van 118.000 Euro voor de export van wapens aan Israël. Dat is in strijd met de wapenwet. Verder is er nog altijd geen werk gemaakt van de opschorting van het voor Israël voordelige associatieverdrag met de EU, hoewel enkele bepalingen van dit verdrag dat voorzien. Tenslotte is het APP ontgoocheld over het feit dat er nog altijd geen VN-beschermingsmacht is opgesteld die kan vermijden dat het aantal slachtoffers verder oploopt.

Het APP vindt dat de minister zich niet langer mag verschuilen achter een verkeerd begrepen ‘equidistantie'. Beide partijen kunnen niet zomaar op dezelfde voet geplaatst worden. Fundamenteel gaat het over de stopzetting van de Israëlische bezettingspolitiek. We verwachten van de Belgische regering dat ze eindelijk concrete initiatieven neemt om daar effectief toe te komen.

Namens het APP

Meer info: contact 09/233.46.88 of 0473/51.64.62 (Ludo De Brabander) – http://www.11.be/palestina

(het APP = Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, Broederlijk Delen, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen - CODIP, FOS-Socialistische Solidariteit, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Socialisme zonder Grenzen, Vlaams Palestina Komitee, Vrede vzw)

In bijlage: 1. de brief van Louis Michel

2. de petitie

**********************************

Brussel, 29 augustus 2002

Geachte Mevrouw,

Geachte Heer,

Ik heb uw petitie i.v.m. de situatie in het Midden-Oosten goed ontvangen. Het aantal reacties dat ik hierover ontvangen heb is zeer groot. Dit toont aan dat vele burgers begaan zijn met het lot van mensen in een ander deel van de wereld: het menselijke drama dat zich momenteel afspeelt, zowel voor de Israëlische als voor de Palestijnse burgers, raakt ons allen diep. Het zijn reacties zoals deze van u die mij aanmoedigen om door te gaan en tegelijkertijd aan mezelf en mijn eigen mening trouw te blijven.

De reacties van de burgers op het Belgische en Europese Midden-Oosten beleid zijn zeer uiteenlopend. Het kan ook niet anders in een zo complexe situatie. Ik wil daarom deze gelegenheid te baat nemen om dit beleid toe te lichten.

Het basisprincipe van ons beleid is "equidistantie": op een zo neutraal mogelijke wijze de situatie evalueren en beide partijen met dezelfde maatstaven beoordelen. Doordat de emoties in de beoordeling van dit conflict een grote rol spelen, wordt de informatie echter vaak selectief opgenomen. Zo hebben sommigen de indruk dat ik terroristische zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers niet zou afkeuren. Laat er geen twijfel over bestaan: België en de Europese Unie, niet in het minst onder het voorbije Belgische Voorzitterschap, hebben dergelijke aanslagen altijd scherp veroordeeld. Geweld tegen onschuldige burgers kan in geen enkel geval goedgepraat worden. Ik heb dit recent nog bevestigd tijdens een onderhoud met de Ambassadeurs van Arabische landen te Brussel, waarbij ook de Vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit aanwezig was. We hebben er daarom bij de Palestijnse autoriteiten op aangedrongen om het engagement dat ze zijn aangegaan om het geweld te stoppen ook na te komen.

Dit neemt niet weg dat ik sterk gekant ben tegen de militaire strategie van de regering Sharon. De gevolgen voor Palestijnse burgers zijn dramatisch. Deze strategie lokt bovendien steeds verder geweld uit. De huidige situatie was een voorspelbaar gevolg van de gevolgde strategie. Het is een strategie die niet kan slagen: zolang er mensen bereid zijn om zichzelf op te blazen, zal de veiligheid van de Israëlische burgers niet gegarandeerd zijn. De militaire logica van Premier Sharon leidt er juist toe dat steeds meer mensen bereid zijn om terroristische zelfmoordacties te ondernemen. Geen enkele leider is nog in staat om dit geweld te controleren.

Laat mij duidelijk zijn: mijn enige en innigste wens is dat er vrede komt in het Midden-Oosten. Israël moet in vrede en veiligheid kunnen leven, en de Palestijnen moeten dit eveneens kunnen in hun eigen staat. Dat is het doel van het Europese beleid, net zoals dit ook het doel is van het Amerikaanse beleid. De hele internationale gemeenschap is ervan overtuigd dat er slechts vrede kan komen door een dialoog tussen Premier Sharon en Voorzitter Arafat, wiens legitimiteit geenszins in vraag wordt gesteld, en waarbij wordt voortgebouwd op de Oslo-akkoorden.

Ik zou willen besluiten met te herinneren aan de woorden van voormalig Premier Rabin: "Peace will triumph over all its enemies, because the alternative is grimmer for us all". Enkel een politiek akkoord tussen de democratisch verkozen leiders van Israël en van de Palestijnen kan leiden tot duurzame vrede. Op dit ogenblik gebeurt net het tegenovergestelde. Het enige wat buitenstaanders kunnen doen is maximale druk zetten op alle partijen om de weg van de vrede te bewandelen. Deze verantwoordelijkheid wil ik niet ontlopen.

Met hoogachting,

Louis MICHEL

**************************************

De petitie:

Geachte Heer Eerste Minister,
Geachte Heer Minister,
Geachte Heer Staatssecretaris,

Wij betreuren het geweld dat het Israëlisch-Palestijns conflict dagelijks tekent en veroordelen het doden van onschuldige burgerslachtoffers aan beide zijden. Voor ons is de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden de oorzaak van dit gewelddadig conflict en kan een oplossing slechts bereikt worden indien aan deze bezetting een einde wordt gemaakt. Wij kiezen dan ook resoluut de zijde van het Palestijnse volk en de Israëlische vredesorganisaties.

Wij eisen dat:

Israël het Internationaal Recht respecteert, waaronder de VN-resoluties 194, 242 en 338 die het stopzetten van de bezetting en de erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen eisen;

Israël zijn leger volledig terugtrekt uit alle in 1967 bezette Palestijnse gebieden (de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook én Oost-Jeruzalem);

Israël de joodse kolonies in de bezette gebieden ontmantelt;

Israël een einde maakt aan haar discriminatiepolitiek in de Palestijnse gebieden én in Israël;

Israël onderhandelingen voert met de Palestijnse Nationale Autoriteit op basis van de vermelde VN-resoluties met het oog op een alomvattende duurzame vrede, met inbegrip van een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap in het algemeen, en de EU en haar lidstaten in het bijzonder, een sleutelrol kan spelen in het beëindigen van het Israëlisch-Palestijns conflict. Meer bepaald eisen wij van België dat:

de druk op Israël opgevoerd wordt om het Internationaal Recht te respecteren en zo te komen tot een politiek-economisch leefbare en soevereine Palestijnse staat in de sinds 1967 bezette gebieden, conform de VN-resoluties 194, 242 en 338;

in overeenstemming met de Europese en nationale gedragscodes rond landen in conflict de uitvoer van wapens naar Israël wordt stopgezet en tevens een verbod wordt uitgevaardigd op de invoer van Israëlische wapens;

er concrete stappen worden ondernomen opdat het Associatieverdrag tussen de EU en Israël wordt opgezegd;

er aangedrongen wordt op de oprichting en zending van een VN-beschermingsmacht langs de groene demarcatielijn.

Ondersteunen deze actie:
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11, Broederlijk Delen, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen - CODIP, FOS-Socialistische Solidariteit, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Oxfam Wereldwinkels, Oxfam Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Socialisme zonder Grenzen, Vlaams Palestina Komitee, Vredevzw