arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zaterdag 7/9 vanaf 9u30: Verzamelen geblazen voor allen!
by Kenneth RUMES Tuesday September 03, 2002 at 02:20 PM
kennethrumes@hotmail.com

Zaterdag wordt in Mechelen actie gevoerd voor het behoud van de FCI-Framatome-vestiging in Mechelen en de 400 jobs daar. Alle neuzen moeten in dezelfde richting wijzen van iedereen die inzet met behoud van jobs en opkomt voor een betere wereld...

Na de commotie van de laatste weken, wordt het tijd om allemaal samen 'en bloc' zaterdag actie te voeren voor een rechtvaardiger Europa en een wereld zonder meedogenloze bedrijfssluitingen. De arbeiders van FCI hopen op een massale aanwezigheid van iedereen die hen steunt in deze strijd. En is dat niet de taak van ons allemaal?!? Wij moeten eensgezind strijden tégen de Franse directie die een op-en-top rendabel bedrijf zomaar sluit en 400 gezinnen de strop om de hals legt. Na de recentste ontwikkelingen en vermoedens van gesjoemel rond de sluiting is het meer dan nodig op straat te tonen dat wij niet zomaar blijven toezien hoe elke maand een nieuw RENAULT-drama zich afspeelt op de Belgische arbeidsmarkt. De recentste werkloosheidscijfers wijzen nog maar eens serieuze stijgingen aan. Daarom moet iedereen zich present houden en ook naar Mechelen afzakken. IEdere andersglobalist, iedere sociaal-voelende, iedere bezorgde burger. Ook elke democraat, want de arbeiders wouden een open-bedrijf-dag houden, maar de directie verbood die actie en ging zo eigenlijk in tegen de democratische rechten van de arbeiders.
Daarom: ZATERDAG 9/7 VANAF 9u30 OP HET RODE-KRUISPLEIN in MECHELEN verzamelen om de arbeiders van FCI-Framatome te steunen én om meteen het hele neo-liberale proces van afbraak van jobs in vraag te stellen...

voor wie ?
by ik Tuesday September 03, 2002 at 06:47 PM

vaag, vaag, slogan-jargon, bla-bla-bla, "iedereen moet...", géén context of deftige argumenten, ...
LSP/MAS zeker ?
jammer voor de betrokken werknemers, maar op die manier is mijn goesting om solidair te zijn al over.

enne, "de recentste cijfers" tonen dat
-Brussel en Wallonië het goed doen qua werkgelegenheid,
-Vlaamse jongeren niet of minder snel gaan werken,
maar wat is eigenlijk uw punt ?

ps. wat doet FCI-Framatome eigenlijk ? en waarom worden ze gesloten ?

Wat werkgelegenheidcijfers ons niet vertellen.
by Stijn O. Tuesday September 03, 2002 at 11:43 PM

Beste Ik,

Je zegt: "de recentste cijfers tonen dat
Brussel en Wallonië het goed doen qua werkgelegenheid".

Een: je zegt echter niets over welk soort werkgelegenheid. De VS heeft ook niet zoveel werklozen, maar veel werk is van een belabberde kwaliteit. Werkgelegenheid betekent niet kwalitatieve werkgelegenheid.

Twee: het is niet omdat de ontslagenen opnieuw werk gevonden hebben, dat de gevolgen van hun ontslag verdwenen zijn. Ontslagen kunnen veel stress, onzekerheid, ... met zich meebrengen. Die stress en onzekerheid verdwijnt niet per se met het vinden van een nieuwe job.

Ook 'Attac-Economische democratie' roept om solidair te zijn met de werknemers en hun families van de FCI-Framatome-vestiging. Indien je wil weten waarom lees dan ons wetsvoorstel voor het behoud van tewerkstelling
en voor alternatieven (http://www.attac.org/belgie/indexnl.html).

I'll be there...
by Frans Vanbelle Tuesday September 03, 2002 at 11:53 PM

Beste 'ik', de werknemers van FCI Framatome maken connectoren (dat zijn kleine verbindingen in computers en GSMs). De moederholding AREVA herbergt 's werelds nummer 1 in de nucleaire sector... (ik had er zélf nog nooit over gehoord). Sinds het sluitingsplan hebben de delegees en de arbeiders erg moedig, doordacht en creatief weerwerk geleverd. I'll be there, op hun grote solidariteitsdag nu zaterdag!!!
Ik vond een goed dossier over FCI in de recentste Solidair, http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?lang=2&obid=15068

10u30
by gc Wednesday September 04, 2002 at 09:23 AM

Ik dacht dat het uur in bovenstaand stukje wel verkeerd vermeld stond. Het is immers om 10u30 ipv 9u30!

connectoren
by Raf Verbeke Wednesday September 04, 2002 at 12:14 PM
carineraf@hotmail.com

Zoals Stijn Oosterlynck al meldde is ATTAC al een tijdje bezig met de solidariteit met de mensen van FCI. Ik verwijs naar de web-site die Stijn aangeeft.

Verder de vraag over die connectoren. In het GSM- en computertijdperk is dat natuurlijk een belangrijk product. Die markt is sinds 2 jaar ineengevallen. Zonder die ICT en algehele recessie in de wereld zou de situatie voor FCI er natuurlijk anders uit zien. Want niemand kan die recessie ontkennen. Philips, Alcatel, IBM,.. zij doen allemaal minder, of kleinere of latere bestellingen bij bedrijven als FCI.

Toch is niet de recessie de reden van de sluiting !

Immers zoals de werknemers hebben aangetoond is het perfect mogelijk het arbeidsvolume binnen de verschillende connectorenfabrieken van de groep AREVA te spreiden. Dan zouden de werknemers in Frankrijk,Engeland, Nederland,België en OOstenrijk tijdelijk misschien moeten stempelen, maar hun fabrieken en hun arbeidstatuut zouden blijven bestaan. Technisch is dat perfect mogelijk omdat het productieapparaat in Mechelen flexibel is opgebouwd. Dat wil zeggen dat de zelfde machines verschillende soorten connectoren kunnen maken. Het is die flexibliteit die voor de aankondiging van de sluiting bewust is afgebouwd wat tot een situatie leidt dat de franse fabrieken vandaag op volle speed in overuren en weekendploegen draaien terwijl ze in Mechelen gaan sluiten.

Een internationale arbeidsverdeling onder de verschillende connectorenfabrieken van Areva om zich aan te passen aan de slechtere conjuctuur, wordt dus niet doorgevoerd wat ons doet besluiten dat niet de conjucntuur op zich de oorzaak is van de sluiting, maar de globale strategie van de groep in deze sector.

Immers de opbouw van de productie is niet gebeurd door uitbreidingen, maar door een wild overnamebeleid. FCI was vroeger de nummer 5 op de markt, maar kocht in volle expansie de nummer 2 van de sector op (Het Amerikaanse Berg). De kosten van deze monsterovername zijn al bijna geheel afgeschreven in de boekhouding en de aandeelhouders hebben reeds reele en te verwachten winst van deze uitbreiding ruimschoots op zak ! Daar ligt dus de eigenlijk oorzaak. De grote concerns de dag van vandaag hebben eigenlijk binnen hun eigen rangen een grote zelfstandige virtuele boekhouding en economie opgebouwd wiens regels worden opgelegd aan hun bedrijfsorganisatie. Uiteraard kan die niet volgen want een mens is maar een mens en de techniek kan veel maar ook niet alles. Maar die topmanagers die gaan er affectief van uit dat als zij in hun boekhouding iets organiseren dat dat op de bedrijfsvloer ook zo maar gaat. Tot eer en glorie van aandeelhouders en topmanagers. En met fiscale en financiële technieken aan de rand of over de schreef.

Dus beginnen zij er maar op los te herstructureren in naam van de schommelingen van de markt. Maar in werkelijkheid in naam van de planning van de aandeelhouders. In het geval van FCI zijn er bedrijven gesloten vorig jaar en dit jaar in Schotland,Zweden en de VSA. Zonder protest. Nu is Mechelen en Den Bosch aan de beurt en houdt men de twee vestigingen in Frankrijk buiten schot. Zoals deze week door de SAP is bekend gemakt is er in Frankrijk onder druk van de PS beslist dat er geen Franse vestigingen dicht gaan , maar wel Mechelen. Een herhaling van Renault dus. Naar mijn informatie zou er ook een deal zijn tussen de Chinese overheid die franse bestellingen zou plaatsen bij de nucleaire poot van AREVA in ruil voor connectoren investeringen in China.

Maar naar mijn aanvoelen moeten de franse werknemers niet gerust zijn en betekent een zogezegde delocalisatie naar China nog niet dat AREVA investeert in die connectoren. Ik denk dat ze heel de boel in de vitrine gaan zetten om andere in andere sectoren nieuwe winst te gaan rapen.

Het knappe an de mensen van FCI is dat zij:

1. "gedaan met sluiten" zeggen
2. het werk willen verdelen over alle vestigingen
3. in actie gaan meet minstens hun Nederlandse collegas
4. alle werkers bij hun actie betrekken
5. duidelijk maken dat de wet Renault niet volstaan om hun problemen op te lossen.

Chapeau !!!

Kom dus allemaal naar Mechelen zaterdag.

Op 21 september in Brussel is gans deze problematiek het voorwerp van een atelier van ATTAC op het Belgisch sociaal Forum in Brussel. De ervaring van FCI zal daarin centraal staan.

Het doel is te komen tot een wetsvoorstel tegen sluitngen en afdankingen. Zie internetadres in het bericht vna Stijn.

Wij zijn bereid om hierover te komen spreken. Ik kan een hele boom opzetten over Carnoy, Maar er zijn nog andere mensen die over andere bedrijfservaringen willen komen spreken.

Raf Verbeke
0497/23.07.60.