arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog tegen Irak is natte droom van Israëlische hardliners
by christophe callewaert Monday September 02, 2002 at 11:58 PM

Heel wat mensen twijfelen nog altijd aan de mogelijkheid van een nieuwe grootschalige oorlog tegen Irak. Eén van de argumenten is dat de Verenigde Staten Irak niet kunnen aanvallen zonder politieke regeling in Palestina. Wie dat beweert heeft niet veel begrepen van de recente ontwikkelingen in Palestina.

Een politiek proces zoals we dat met de Oslo-akkoorden hebben gekend, is in de huidige omstandigheden uitgesloten. Aan Palestijnse kant is er de vastberadenheid om de strijd niet op te geven in naam van een eindeloos en vernederend vredesproces. Aan Israëlische kant is de wil om voor eens en altijd komaf te maken met het Palestijnse probleem zeer groot. In de oorlog tegen Irak zien zij een kans om hun sinistere plannen te realiseren.
De laatste weken verhoogt Israël de verbale druk op Bush om zich niet te laten ompraten door de duiven in zijn regering en de onbetrouwbare partners in het Midden-Oosten. Nobelprijswinnaar voor de vrede en minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei in een interview met CNN dat "ieder uitstel nodeloos tijdverlies is". De minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer bood prompt de grote militaire vliegvelden in de Negev-woestijn aan. "De Amerikanen kunnen ze krijgen als ze er om vragen."(1) Hoewel Sharon het enthousiasme een beetje temperde door er op te wijzen dat Israël Bush zeker niet onder druk wilde zetten, gingen zijn regeringsleden onverminderd voort met hun aansporingen. Zo liet vice-minister van Defensie Weizman Shiry optekenen dat "If the Americans do not do this now, it will be harder to do it in the future. And as deputy defense minister, I can tell you that the United States will receive any assistance it needs from Israel." Shiry is net als Peres lid van de Labour Party wat bewijst dat ook binnen Labour weinig geloof gehecht wordt aan een nieuw vredesproces.
De Israëli's gaan er van uit dat een oorlog tegen Irak hun eigen positie zal versterken. Vice-minister van Binnenlandse Zaken Gideon Ezra zei heel letterlijk dat een aanval tegen Irak Israël zou helpen om een nieuwe orde, zonder Arafat, in de Palestijnse gebieden te installeren. "The more agressive the attack is, the more it will help Israel against the Palestinians. The understanding would be that what is good to do in Iraq, is also good for here." Met andere woorden als de Amerikaanse soldaten oorlogsmisdaden begaan in Irak, kan niemand ons beletten hetzelfde te doen in Palestina. In Palestina groeit de vrees dat Israël zijn plannen voor een massale uitwijzing van Palestijnen uit de Palestijnse gebieden zal proberen realiseren op het moment dat alle ogen op Irak gericht zijn.
Enkele Israëlische hardliners gaan nog een stapje verder. Zij beginnen luidop te dromen van een ganse nieuwe orde in het Midden-Oosten. "After Iraq is taken by US troops and we see a new regime installed as in Afghanistan, and Iraqi bases become American bases, it will be very easy to pressure Syria to stop supporting terrorist organizations like Hizbullah and Islamic Jihad, to allow the Lebanese army to dismantle Hizbullah, and maybe to put an end to the Syrian occupation in Lebanon. If this happens we will really see a new Middle East." Zo vertelde Yuval Steinitz, een parlementslid van de Likoud partij.(2)

(1) De Standaard, 23/08/2002
(2) Christian Science Monitor, 30/08/2002