arch/ive/ief (2000 - 2005)

België als "officieel" gerunde wapenschuur voor de wereld
by jpe Saturday August 31, 2002 at 12:51 PM

Samenvatting van en commentaar bij een artikel in De Morgen van Douglas De Coninck en Georges Timmerman over hoe Belgische politici betrokken zijn bij wapenproductie en wapenhandel. De Groenen mogen dan al enorm gestunteld en geblunderd hebben, de echte smeerlapkes zitten wel elders.

Patrick Janssens mag dan al een super-cynicus zijn. Het kan nog erger. Het cynisme van de Parti Socialiste breekt pas echt alle grenzen. Onder PS-leiding nam het Waals Gewest het vaak verlieslatende FN over zodat de Waalse overheid zich nu officieel wapenfabrikant en wapenhandelaar mag noemen. Het Agusta-schandaal kwam dan ook niet uit de lucht vallen: socialisten en wapenhandel, dat gaat in België goed samen.

In De Morgen van 31/8 doen Douglas De Coninck en Georges Timmerman uit de doeken hoe de raad van bestuur van FN hoofdzakelijk bestaat uit ex-kabinettards van PS en MR. In de analyse duikt ook de Belgische zakentycoon in Kongo, Georges Forrest op. Een man die al klacht indiende tegen Trends en De Morgen voor hun berichtgeving over zijn zaakjes. Met mijnheer Forrest had Louis Michel in maart 2000 nog een ontmoeting in Lubumbashi. Toeval ? Zoals het dan ook toeval is dat Forrest "aan het hoofd staat van het in Herstal gevestigde New Lachaussée". Dat bedrijf leverde "volgens Pax Christi munitiemachines aan Iran en China. Hetzelfde bedrijf assisteerde FN Herstal bij de bouw van een munitiefabriek in het Keniaanse Eldoret, op een privé-domein van president Moi. Het bedrijf van Forrest leverde een groot deel van het machinepark. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat, alle geruststellende commentaren van FN ten spijt, Eldoret langzaam maar zeker de kogelschuur van Afrika aan het worden is. Met dank aan België, waar de Delcrederedienst in de vroege jaren 90 een exportverzekering afleverde voor FN."

De Coninck en Timmerman schrijven ook dat het onderscheid tussen FN en de bedrijven van Forrest soms moeilijk te maken is en dat als de politieke wereld als vanzelfsprekend prominent aanwezig is in het bestuur van FN Herstal, "het bij Forrest International dezelfde kant op gaat". Zo is o.a. de ex-SP'er en huidig VLD'er Pierre Chevalier er bestuurder. En hij is er niet het enige 'big shot' uit de Wetstraat. De Morgen vermeldt Jean-Claude Marcourt, één van de invloedrijkste figuren in de PS.

"Aan de conclusie lijkt moeilijk te ontkomen" schrijven De Coninck en Timmerman: "een aantal Waalse topministers" (ze hadden gezien de aanwezigheid van o.a. Chevalier beter "een aantal Belgische toppolitici" kunnen schrijven) "zet zich niet alleen in voor de wapenhandel in het Luikse, via allerlei stromannen doen ze ook zelf aan wapenhandel. Een aantal deze week gedane uitspraken gaan dan plots een beetje anders klinken. Zo bv. de uitspraak van Michel dinsdag: 'Ik ben gekwetst geweest' (sic) 'door de opschorting van de P90-wapens voor Mexico. We hebben daar een contract verloren dat belangrijk was voor die firma. Dat contract positioneerde die wapens voor de Noord-Amerikaanse markt. Dat is allemaal verloren gegaan.'"

Nog in De Morgen noemde een FN-woordvoerder zijn bedrijf "de mondiale nummer één inzake wapenproductie". Wat lichtjes overdreven is, maar inzake 'lichte wapens' is FN wel wereldwijd een referentie. De vraag is nu: hoe lang nog kan het dat overheden en politici van dit land de 'lichte wapens'-schuur van de wereld maken ? Wat kunnen Belgische politici à la Michel nog op internationale vredesbijeenkomsten gaan uitspoken als ze zelf tot aan hun strot in vuile wapenzaakjes steken. En dat ze niet langer afkomen met het werkgelegenheidsargument: FN stelt nog maar 2.500 mensen tewerk (vroeger 25.000) waarvan een duizendtal in Herstal, 60 in Zutendaal en de overigen buiten België.

De volgende weken zal de belangstelling voor de wapencarrousel wellicht wegdeemsteren. Maar journalisten en ook documentairemakers moeten het thema op de agenda houden. Het is overigens al van Maurice De Wilde's bekroonde documentaire "De één zijn dood, de ander zijn brood" uit 1974 geleden dat er nog een stevige Belgische documentaire over de wapenhandel gemaakt werd. Willen de Luikse Frères Dardenne zich hier niet eens mee bezighouden ? Al was het maar om Louis Michel de kast op te jagen en zijn premier-ambities voor goed te kelderen.

Werkgelegenheid
by yvan Saturday August 31, 2002 at 04:05 PM
yvan.brys@skynet.be

Ik zou het heel goed vinden moest men FN morgen sluiten, maar de werknemers mogen daar volgens mij niet de dupe van worden. Acties tegen wapenhandel zijn prima, maar de actievoerders moeten erover waken dat ze niet tegen de arbeid(st)ers en bedienden worden uitgespeeld.

Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen
by jpe Saturday August 31, 2002 at 09:20 PM

Neen, maar die werknemers moeten beseffen in wat voor een industrie ze werken. Ik zou het nooit doen. Nog liever doodvallen dan in een kapitalistische wapenfabriek gaan werken. En mensen met kinderen ?, hoor ik je vragen. Wel die hadden maar moeten nadenken voor ze die kinderen maakten hé. Als je die logica begint te hanteren, is finaal alles goed te praten; ook de zionistische kolonies in Palestijns gebied (om die er even bij te sleuren). En trouwens, in België moet je niet verhongeren als je (een tijd) zonder job zit. Er bestaat hier zoiets als werkloosheidsuitkeringen. Wat weerhoudt de FN-arbeid(st)ers en bedienden er dus van om zelf hun mottige moordfabriek te sluiten ? Ik herinner me dat Maurice De Wilde het destijds ook aan de arbeid(st)ers aan de fabriekspoort ging vragen (binnen mocht ie niet filmen). Veel verstandige klap kwam daar toen niet uit.

media en indymedia.
by guido Sunday September 01, 2002 at 12:33 AM

Dit is een mooi voorbeeld van waar de mensen van indymedia tekort schieten. Ik verwijt de redactie niets maar journalisten hebben meer toegang dan jullie tot informatie en dat is een beetje een probleem. Zou het niet mooi geweest zijn mocht iemand van indy dit artikel geschreven hebben?
Maar zou het dan ook door zoveel mensen gelezen worden?

Door een aantal emails in het verleden met JPE had ik de indruk dat hij het niet zo hoog ophad met De Conink. Nu bepsreekt hij een artikel van hem dat hij samen met iemand anders schreef. En geen kritiek op De Coninck. Of hoe De Morgen soms toch eens iets goed naar buiten brengt.

Misschien moeten we allemaal eens nadenken over dit medium en de media. Er is hier al ongelooflijk veel afgegeven op De Morgen maar die krant bereikt wel 50.000 kopers en die zullen wel door verschillende mensen gelezen worden.
De Moregn was de enigste krant samen met de enkel internationale kranten die sprak over het uit de weg ruimen van bewijsmateriaal van het bombardement op een trouwfeest in Afghanistan. De VN had daar een onderzoek naar gedaan maar dat is nu net als vele dingen in Afghanistan in de doofpot gestopt.

Een ander kritiek op mainstream media is dat ze zichzelf voortdurend herhalen. Gisteravond was ik op zoek naar een artikel over controles in de haven van Antwerpen naar aanleiding van de dire artikels van raf Custer op deze site. Ik heb toen de maanden september, oktober, november en december dag per dag gelezen en eerlijk gezegd, ook hier worden veel dingen herhaald.

Toen ik de artikels las over de taartworp naar Geysels meost ik denken aan de kritiek op Agalev i.v.m. de wapenlevering aan Nepal. Het waren bijna dezelfde kritieken.

En toen kwamen Agalev-leden met de argumenten dat er toch iemand tegen de Taliban moest optreden?
Het is eenzelfde soort redenering die gemaakt wordt door de arbeiders van FN. Men moet zich toch kunnen verdedigen? Als wij ze niet maken dan maakt iemand ze anders wel, is hun redenering.
Die mensen kunnen toch een opleiding krijgen om met bejaarden en zieken te werken?
Of om les te geven aan minderbedeelden?
maar ja, dit zijn dromen...

Bejaardenhelpers?
by KaM Sunday September 01, 2002 at 01:53 AM

De know how van de arbeiders van FN verspillen door er bejaardenhelpers van te maken. Dat ze geen wapens moeten maken voor landen als Nepal akkoord maar om er daarom meteen bejaardenhelpers van te maken? Is dat niet een beetje overdreven. Ik stel voor dat we meteen van de arbeiders van Ford, Volvo, Volkswagen ook bejaardenhelpers maken want zij maken ook moordwapens. Ik ken meer mensen die om zeep zijn geholpen door een wagen dan door een wapen van FN.

....Nog liever doodvallen dan in een kapitalistische wapenfabriek gaan werken.... Wedden van niet? Trouwens niet-kapitalistische wapens worden niet gebruikt om mensen te doden. Of wel soms?

...in België moet je niet verhongeren als je (een tijd) zonder job zit. Er bestaat hier zoiets als werkloosheidsuitkeringen.... tja, als je met zulke argumenten begint af te komen. De arbeiders zullen je graag zien komen met je verstandige klap. Leef jij van een werkloosheidsuitkering? Ik denk het niet. Trouwens, waarom nog protesteren tegen bedrijfsluitingen, als ze toch niet dood zullen gaan van de honger? Renault, Clabecq, ......

Waar zullen de wapens voor het leger,politie dan gemaakt worden? Een wapenfabriek in Belgie sluiten en dan wapens uit het buitenland importeren. Lijkt me een beetje hypocriet. Laat anderen maar hun handen vuil maken. De meeste wapens die door FN gemaakt worden, worden verkocht aan landen die de mensenrechten niet schenden. Heeft iemand daar een probleem mee? Men verkoopt gewoon wapens aan landen als Nepal om meer winst te maken. Da's verkeerd maar binnen een kapitalistisch systeem werkt dat nu eenmaal zo. Je kan zoveel leuteren als je wilt maar daarmee verander je niets aan de situatie.

....Als wij ze niet maken dan maakt iemand ze anders wel, is hun redenering.... Is dat zo'n stomme redenering? Ik denk het niet.

Yvan heeft gelijk, we bereiken er niets mee als we de arbeiders van FN aanvallen, zij willen gewoon hun brood verdienen zoals iedereen. Het is gemakkelijk en oneerlijk hen aan te vallen. Wat zou je trouwens doen? FN herstal bezetten, lijkt me niet zo'n verstandig idee.

over de arbeiders van FN Herstal
by tom Sunday September 01, 2002 at 08:49 AM

JPE, raar dat je er in je artikel meer de arbeiders van FN herstal van langs geeft dan de groenen ;-)

ik ben akkoord met KaM : je kunt de arbeiders van FN er niet de schuld van geven dat ze daar werken. al eens in herstal geweest, er is daar rien-de-kloten van werkgelegenheid : alles is naar de kelder gegaan. de roemrijke Forges van Cockerill zijn op sterven na dood en worden gewurgd door een zoveelste loodzwaar herstructureringsplan van EU-multinational Arcelor, staalproducent nr 1 ter wereld. waar moeten die mannen gaan werken ?

waar ik wel het lopend schijt van krijg, dat is het standpunt van de staalvakbonden, ik las hoe Louis Small, patron van de Waalse metallos, zei 'ons werk telt, wat kan ons het schelen aan wie die wapens geleverd worden'. onvoorstelbaar hoe de organisaties die normaal gezien de kant van de arbeidersklasse zouden moeten kiezen (en dat is dus niet alleen de belgische of waalse arbeidersklasse, waarom zou het) het geen ene moer kan schelen dat de wapens van FN moeten dienen om het volksverzet in Nepal naar de geschiedenisboekjes te mitrailleren.

ik vind dat we de kant moeten kiezen én van de arbeiders die in de wapenindustrie werken, én van het volksverzet, tegen de oorlog die de VS en haar EU-acolieten voeren tegen alles en iedereen die niet in de pas loopt.

tja, er zijn veel mogelijkheden en ideeën, en ik weet het ook zo goed niet. vroeger maakte FN ook fietsen (niet gezeverd) ... en mocht belgië een communistisch land zijn, zouden we zonder twijfel de nepalese guerilla een handje helpen ... (zoals de SovjetUnie indertijd de Vietcong van wapens voorzag, terecht, anders was er geeneen Vietnamees die de passage van het leger van de grootste democratie ter wereld had overleefd)

iemand een idee ?

ja
by guido Sunday September 01, 2002 at 09:34 AM

"Ik ken meer mensen die om zeep zijn geholpen door een wagen dan door een wapen van FN."
Ja, waarschijnlijk ken je <einig Nepalezen, afrikanze, Mexicanen. De grootste doodsoorzzak is zelfmoord, dan verkeersongevallen. Leve onze kaptalistisch systeem!

"De meeste wapens die door FN gemaakt worden, worden verkocht aan landen die de mensenrechten niet schenden. Heeft iemand daar een probleem mee?"

" Februari 200: Michel levert een exportlicentie af voor 500 oorlogsgeweren type P-90. Wegens verzet van sommige partijen gaat de deal niet door.
Najaar 2000: Michel tekent een licentie voor de export van wapens aan Iran, Zimbabwe, Nigeria en Mauritanië.
2001, vergunning voor de verkoop van machines die munitie kunnen maken aan Turkije."http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=30102&group=webcast

Niet echt voorbeelden van landen die mensenrechten respecteren...

"Da's verkeerd maar binnen een kapitalistisch systeem werkt dat nu eenmaal zo. Je kan zoveel leuteren als je wilt maar daarmee verander je niets aan de situatie"

Leve het kapitalistisch systeem! Door toe te geven verander je ook niets!


."...Als wij ze niet maken dan maakt iemand ze anders wel, is hun redenering.... Is dat zo'n stomme redenering? Ik denk het niet. "
Ja, dat is het wel, het is een redenering om je eigen goed te praten en niet eens te moeten nadenken over je eigen verantwoordelijkheid. Vluchten , noem ik dat.

"FN herstal bezetten, lijkt me niet zo'n verstandig idee."
Waarom niet?.

By the way, die jonne die vorige week werd doodgeschoten omdat hij achter zijn voetbal ging zoeken, stierf door de kogel van een wapen van FN.
Hij werd neergeschoten door iemand met een wapenvergunning. Het was een tuin die NAAST de tuin van de man lag.
Onze kapitalistisch systeem. Uit verveling de eigendom van niemand verdedigen en jongeren neerschieten omdat ze een voetbal zoeken.

"De know how van de arbeiders van FN verspillen door er bejaardenhelpers van te maken"
Welke know-how?

reconversie?
by Jeroen Sunday September 01, 2002 at 12:54 PM

In heel alle discussies van de laatste dagen hoor je af en toe iemand zeggen dat ze FN zouden moeten reconverteren, ophouden met wapens maken en met iets anders beginnen. Misschien zijn er wel mensen die dit lezen die verstand hebben van zulke dingen, en aan hen zou ik willen vragen: kan dat? Is er een mogelijkheid om FN, een overheidsbedrijf dus eigenlijk hebben wij als belastingsbetalers daar de macht over, iets vredelievender te laten maken?
Want roepen dat het daar allemaal dicht moet en dat die sukkels maar moeten gaan doppen is mij wat te gemakkelijk, hoe groot mijn afkeer van wapens ook is.

Ploegscharen
by Minimi Sunday September 01, 2002 at 01:43 PM

Those who transformed their swords into plowshares end up doing the plowing for those that did not.

Kaboutertjes
by KaM Sunday September 01, 2002 at 01:55 PM

De know how van de arbeiders van FN verspillen door er bejaardenhelpers van te maken"
Welke know-how?,, Die wapens worden volgens mij niet door de kaboutertjes gemaakt.


,,Ja, dat is het wel, het is een redenering om je eigen goed te praten en niet eens te moeten nadenken over je eigen verantwoordelijkheid. Vluchten , noem ik dat.,,

Als men FN sluit en die arbeiders op straat zet en Nepal koopt zijn wapens bij de concurrentie, wat ze zullen doen, wees daar maar zeker van. Wat dan? Het is allemaal makkelijk om je verhaal te doen op indymedia. Ik zou je het graag eens zien doen waar die arbeiders bij zijn. Benieuwd hoe ze zullen reageren. Trouwens er zijn genoeg landen die wapens maken waar arbeiders (bv oekraine) wel in de problemen komen moesten ze die wapens niet maken. Ga je hen ook op straat zetten?

Ché en Castro hebben indertijd aardig gebruikt gemaakt van de know how van de arbeiders van FN. Ik heb hen niet horen klagen. Ik denk dat tom gelijk heeft dat we ons inderdaad moeten focussen op de ,decision makers, en niet op het voetvolk. Wat makelijker is maar volgens mij niet eerlijk.

groeten

ps Guns don't kill people do. :)

dop
by guido Sunday September 01, 2002 at 02:00 PM

Precies alsof je een sukkel bent als je aan de dop staat.
De meesten werken daar al een heel lange tijd, dus zullen 38.000Bfr krijgen of 980€. Ze kunnen dan een opleiding volgen bij de VDAB. Als je verpleegkunde of ander sociale breoepn studeert krijg je zelfs vrijstelling van stempelcontrole.

Ja, ik weet dat het niet fair is dt je je eerste jaar als werkloze zoveel verdient, maar zo zit onze sociale zekerheid in mekaar.

Ik werk, maar ik heb al verschillende malen ontslag genomen. Eenmaal omdat ik niet met racisten wou samenwerken en éénmaal omdt ik niet langer in de vleesindustrie wou werken. Financieel niet gemakkelijk want als je zelf ontslag neemt krijg je helemaal niets.
Ik heb het overleefd, anderen kunnen dat dat toch ook?
Ik ben maar een gewone mens, die nog gelooft in idealen.

zeg
by guido Sunday September 01, 2002 at 02:06 PM

zeg, als die van Sabena op straat staan vind iedereen het normaal maar als je spreekt over een wapenfbriek begint iedreen te steigeren.
Ik ben al eens naar Nederland geweest om daar te protesteren tegen en kernreactor en de arberds stonden buiten. Die waren helemaal niet blij maar met sommigen kon je spreken.
Hé, ik ben geen aanbidder of wat dan ook vn Ché of Castro.
En als er geen geweren zijn, zal de mens ook minder rp gneid zijn om iemand af te schieten.
Leve de wapens, denkeraan als je nog eens leest hoe en scholier de helft van zijn klas naar het hiernmaals schiet.

Overleven
by KaM Sunday September 01, 2002 at 02:09 PM

Tja, ik vrees dat de meeste mensen van FN willen leven en niet overleven. Van idealen alleen kun je niet leven. Ik toch niet.

...Ja, ik weet dat het niet fair is dt je je eerste jaar als werkloze zoveel verdient, maar zo zit onze sociale zekerheid in mekaar.... Ik hoop dat dit een ironische opmerking was.

Groeten.

leven
by guido Sunday September 01, 2002 at 02:20 PM

dus met 990€ per maand kan je niet overleven?
Een andere mogelijkheid is natuurlijk de fabriek sluiten en de winst verdelen onder de arbeiders end hoge typen bandwerk gaanlaten doen en 500€ per maand betalen.
Oei, een Castro idee. ;)

leven
by guido Sunday September 01, 2002 at 02:20 PM

dus met 990€ per maand kan je niet overleven?
Een andere mogelijkheid is natuurlijk de fabriek sluiten en de winst verdelen onder de arbeiders end hoge typen bandwerk gaanlaten doen en 500€ per maand betalen.
Oei, een Castro idee. ;)

ploegscharen
by Jeroen Sunday September 01, 2002 at 02:53 PM

"Those who transformed their swords into plowshares end up doing the plowing for those that did not", zegt Minimi.
gelijk heeft hij of zij natuurlijk, maar FN maakt dus wel wapens voor de regeringen van Nepal, Pakistan, Turkije,...
Denk maar niet dat we daaraan iets kunnen veranderen zonder de hele Belgische wapenindustie aan te vallen (dus ook Barco en consoorten.)

Poging tot antwoord
by jpe Sunday September 01, 2002 at 11:48 PM

1) Natuurlijk zullen er ook in een 'ideaal' democratisch politiek systeem nog wapens nodig zijn, om op te treden tegen misdadigers en ons de Bushes en Sharons van deze wereld van het lijf te houden bv. Maar iedereen weet toch dat er nu in de wereld veel te veel wapens in omloop zijn. Dus: FN op zijn minst zwaar afslanken.

2) Uiteraard moet er voor de werknemers van FN gezorgd worden. De situatie in de streek is inderdaad heel erg.

3) Wat de Belgische wapenproductie en handel zo perfide maakt is dat ze ook levert aan dictaturen en samenwerkt met lui zoals George Forrest. Dat moeten we aanklagen én onderzoeken hoe zij misschien ook de Groenen hebben afgedreigd. Zie ook het artikel van Christophe over Duitse onderzeëers voor Israël en hoe de Duitse Groenen daarin mee marcheerden. Welke druk wordt er achter de schermen uitgeoefend ? Hoe ooit (en liefst ook al voor de Grote Revolutie) tot een politiek komen die zich niet door wapenbelangen laat chanteren ?

4) Wat de media betreft en de opmerkingen van Guido.

i) Natuurlijk schiet Indymedia te kort. We werken allen vrijwillig hieraan mee. Wat anders kan je verwachten Guido ? Spoor eens wat meer mensen uit de vredesbeweging aan - met meer info dan wij - om hier te publiceren en hun gegevens in de discussie te gooien.

ii) Inzake De Morgen moeten we een aantal zaken onderscheiden.

De Morgen is geen linkse krant (wat jammer genoeg nog velen denken). De Morgen staat zelfs het linkse denken vaak vreselijk in de weg. Onder andere door liberaal gekleurde berichtgeving, door het doodzwijgen van linkse initiatieven enz. Dus moeten we De Morgen alsook de commerciële/politieke machine erachter, bekritiseren.

Verder hebben we als burger het recht journalisten als ze fouten schrijven, als ze hun boekje te buiten gaan, te bekritiseren. Met argumenten. Zoals de journalisten ook de mediawatchers (zelf soms ook journalist) mogen bekritiseren. Met argumenten.

Verder moeten we als De Morgen en zijn journalisten interessante artikels brengen, dat ook waarderen en er gebruik van maken. En als zo'n artikel echt goed is - zoals dat van De Coninck en Timmerman - dan moet je dat toch niet nodeloos gaan bekritiseren (wat Guido blijkbaar verwachtte ...).

5) Tot slot: iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. In een kapitalistische economie weet iedereen waarvoor een wapenfabriek draait: een zo hoog mogelijke winst. Daar doe je niet aan mee, vanuit de redenering die leert dat nog meer wapens in de wereld, nog meer geweld uitlokken. Zie de voorbeelden van schietende tuinmannen, scholieren ...

Het systeem moet veranderen, maar dat zal niet gebeuren als niet ook de mensen veranderen. Dus moet je doen zoals Guido die ontslag nam omdat hij het niet eens was met racisten en de vleesindustrie. En zo zijn er nog miljoenen mensen die aan de smeerlapperij van deze wereld bewust niet deelnemen. Alleen zo krijg je het begin van een betere wereld. Met arbeiders die er geen graten in zien wapens voor Nepal te maken wil ik - met al de problemen die ik mezelf al omwile van principes op de nek haalde - wel in discussie gaan. Michel & co zijn smeerlappen maar ook de FN-werknemers dragen verantwoordelijkheid. Net zoals de staalvakbonden; hun houding zoals Tom die beschrijft is gewoon verschrikkelijk.