arch/ive/ief (2000 - 2005)

Washington schakelt over op oorlogseconomie
by Raf Custers Friday August 30, 2002 at 07:50 PM

De Amerikaanse doeane gaat in de havens van Antwerpen en Rotterdam naar verdachte containers speuren. Washington schuift zijn buitengrens daarmee tot in Europa op. Het Container Security Initiative is een onderdeel van een heel pakket van maatregelen om externe partners oorlogsinspanningen te laten leveren. De Amerikaanse economie wordt zo stilaan een oorlogseconomie.

Het Container Security Initiative voor de buitenlandse havens is maar één van de programma's waarmee de Amerikaanse doeane zich van externe handlangers verzekert. Daarnaast heeft Robert Bonner, baas van de US Customs, ook een programma bedacht voor de privé-industrie, het Customs Trade Partnership Against Terrorism of C-TPAT.

In january 2002 traden General Motors, Target Stores, Sara Lee, Ford, Daimler-Chrysler, BP-Amoco en Motorola als eersten toe. Maar in augustus waren er al zo'n 400 partners. Die verbinden zich ertoe in hun productie- en distributie-keten alles te doen om te beletten dat "terroristen" langs die weg zouden kunnen toeslaan. Dat levert die bedrijven nadien voordelen op. Aan grenzen en controleposten zullen ze minder inspecties moeten ondergaan. Bovendien krijgen ze een lijst van andere (betrouwbare) C-TPAT-partners.

Ongetwijfeld zijn tal van Amerikaanse en andere multinationals graag bereid "uit patriottisme" mee te werken, zodat ze bij voorbeeld hun eigen werknemers beter kunnen screenen, controleren en bespioneren. De Deense scheepvaartfirma Maersk stapte eind augustus 2002 vol enthoesiasme in het Partnership. "We willen meehelpen overal ter wereld de veiligheid in de transportsector te vergroten", aldus Maersk, "en we willen samen met onze klanten en de Amerikaanse doeane ook de hoogste veiligheidsstandaarden gebruiken".

De Amerikaanse overheid gebruikt onverhulde chantage om bedrijven te doen toetreden. Ze schermt met incentives voor "partners" en laat verstaan dat niet-partners strenger gecontroleerd zullen worden. Die zullen bovendien uitgesloten zijn van een netwerk van "veilige bedrijven" die in toenemende mate zullen gaan samenwerken.

Heel wat Amerikaanse bedrijven zijn ook "in vredestijd" ingeschakeld in de Amerikaanse militaire organisatie (onder meer voor de internationale transporten van troepen en oorlogsmateriaal). Met het Customs-Trade Partnership Against Terrorism en het Container Security Initiative gaat het oorlogskabinet van George Bush en Donald Rumsfeld nu een stap verder. Het trekt nieuwe exterme partners, zoals multinationals en buitenlandse havens, in zijn globale oorlogsplan. Kennelijk is de Amerikaanse economie zich versneld aan het omvormen tot een echte oorlogseconomie.

verdacht
by fRED Friday August 30, 2002 at 09:35 PM

Ik vraag me af hoe die doeaniers zullen reageren wannneer ze een container vinden met 5.500 verdachte mitrailleurs...

archief
by guido Saturday August 31, 2002 at 12:20 AM

Uitnhet archief van indymedia.be

Beursaandelen oorlogsindustrie doen het prima vanaf 17 september
Gunther Lippens 6:00am Thu Sep 20 '01

Alhoewel Wallstreet het de laatste dagen helemaal niet goed doet, kunnen we vaststellen dat de aandelen van de oorlogsindustrie daar helemaal geen last van ondervinden. Een kijkje naar de aandelen van de bedrijven die meewerken aan het rakettenschild... Download attached file: image.tif (mimetype: image/tiff ) Velen voorspelden dat 11 september een goede zaak zou zijn voor de wapenlobby en de oorlogsindustrie. De heropening van Wall Street bleek de Dow Jones geen goed te doen. Terwijl de Verenigde Staten scenario's uitwerken hoe 'gepast' te reageren op de gebeurtenissen in New York, Washington DC en nabij Pittsburg, wordt er hard verder gewerkt aan het rakettenschild. Dat schild komt er niet zomaar, maar wordt gesteund en gerealiseerd door een heleboel bedrijven [1]. De bedrijven die in de top-5 [2] van de contractanten staan, en die zich hoofdzakelijk bezig houden met het ontwikkelen van militaire apparatuur en technologie, we spreken in de eerste plaats over Lockheed Martin (14 contracten, nummer 1) [3] en Raytheon (10 contracten, nummer 3) [4], zagen hun aandelen de laatste dagen spectaculair de hoogte in gaan. Op bijgevoegd figuurtje vind je de grafiek voor de beursnoteringen van Lockheed Martin (LMT) en Raytheon (RTN) van de voorbije maand (aug / sep). De horizontale streepjes zijn de dagschommelingen, het vlakke streepje de eindnotering bij het sluiten van de beurs op die dag. De grafieken spreken voor zich. Ze plaatsen de instanties en personen die hard en luid om oorlog roepen, in een ander daglicht. [1] http://www.acq.osd.mil/bmdo/ [2] http://www.acq.osd.mil/bmdo/bmdolink/html/update/fall01/2updbull.htm [3] http://www.lockheedmartin.com/ [4] http://www.raytheon.com/about/index.htm


http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=8367

bronnen
by guido Saturday August 31, 2002 at 12:27 AM

onder andere

http://www.useu.be/Categories/Justice%20and%20Home%20Affairs/Aug2602BonnerContainerSecurity.html

http://usinfo.state.gov/topical/pol/terror/02082603.htm

http://www.customs.ustreas.gov/hot-new/pressrel/2002/0222-00.htm

http://www.usconsulate.org.hk/pas/pr/2002/062101.htm