arch/ive/ief (2000 - 2005)

Delegatie van Wereldsolidariteit vanuit Sri Lanka over levering aan Nepal
by gepost door Sabien Friday August 30, 2002 at 02:15 PM
0495/20 35 73

Met een delegatie van Wereldsolidariteit (WS) nemen wij momenteel deel aan een Aziatische top in Sri Lanka over de situatie van migranten die als huispersoneel tewerkgesteld zijn. Tot onze verbazing lezen wij hier dagelijks in de krant The Daily News over de wapenleveringen van Belgie aan Nepal en over het ontslag van Madga Aelvoet.

Hier een berichtje van de deelnemers aan de ‘Summit foreign domestic workers' in Sri Lanka


Met een delegatie van Wereldsolidariteit (WS) nemen wij momenteel deel aan een Aziatische top in Sri Lanka over de situatie van migranten die als huispersoneel tewerkgesteld zijn.
Tot onze verbazing lezen wij hier dagelijks in de krant The Daily News over de wapenleveringen van Belgie aan Nepal en over het ontslag van Madga Aelvoet. Onze Sri Lankese vrienden, zelf zeer begaan met hun intern vredesproces, deelden ons hun bezorgdheid mee, "Wapens leveren kan de burgeroorlog enkel maar verergeren", zo stelden zij.
We hadden ook lange gesprekken met de Nepalese deelnemers aan de Top. Ze komen uit de kringen van migrantenorganisaties en een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Hun ontgoocheling was groot. "Als de Belgische regering democratie belangrijk vindt zou ze met de Nepalese bevolking moeten praten en niet alleen met de president", was hun statement. "Toen wij eindelijk een democratisch verkozen regering hadden waren de verwachtingen hoog gespannen, de frustratie van het volk was des te groter naarmate wij beseften dat de pas veroverde democratie er enkel toe leidde dat de rijken rijker en de armen armer werden. Uit die frustratie van werkloze jongeren en arme boeren werd de maoistische beweging geboren. Ze presteren een programma dat vertrouwen wekt bij de arme bevolking op het platteland. In de leiding van hun beweging zitten hooggeschoolden. De repressie van de regering was en is zeer scherp. Dat dreef nog meer jongeren in de handen van de guerilla., waar ze wapens kregen/krijgen om zich te verdedigen. Hoe langer de burgeroorlog duurt, hoe moeilijker het wordt voor de dorpsbewoners, die vaak tussen twee vuren zitten : ofwel kiezen voor de guerilla ofwel kiezen voor het regeringsleger met het gevaar beschuldigd te worden door een van beide partijen met de dood voor gevolg.
Het probleem is niet met wapens op te lossen. Ook al worden nog 100en maoisten gedood, de noden van de bevolking blijven bestaan. Er moet een politieke oplossing komen. De Europese regeringen zouden beter onze regering aanmanen om te onderhandelen in plaats van haar wapens te sturen om de oorlog te intensifieren".

We vernamen ook dat de regeringspolitiek en de burgeroorlog een nefaste invloed heeft op de migratie. Vele Nepalezen vluchten voor de armoede en het geweld, vooral richting India. Wanneer ze met het geld dat ze daar hebben verdiend terugkeren naar Nepal is het niet ongewoon dat ze voor ondervraging worden opgepakt door politie of leger. Soms worden ze, zonder vorm van proces, beschuldigd van maoistische sympathieen en wordt hun geld in beslag genomen. Die verhalen werden ons bevestigd door een Duitse onderzoekster die in New Delhi onderzoek doet naar de situatie van Nepalese migranten.

We vinden dat ook deze stem een plaats mag hebben in het debat in Belgie en vragen jullie om daar op een of andere manier voor te zorgen.


Marijke Persoone – LBC-NVK; Elke Oeyen – ACV; Ann Verreth – ACW; Rita Robberechts – KAV; Nadine Buysse – KWB; Jacqueline Broeckx – WS; Rita Vandeloo – WS

Mochten jullie verdere informatie wensen wij hebben hier een lijst met contactpersonen. Wij zijn te bereiken via de GSM van Ann Verreth 0495/20.35.73 of hotmail-adres Marijke Persoone.