arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV-Jongeren doet mee aan de laatste bomspotting op Kleine Brogel
by Posted by han Friday August 30, 2002 at 10:07 AM

Op 5 oktober 2002 organiseert de vzw Vredesactie de laatste bomspotting op Kleine Brogel. ABVV-jongeren doen mee. De essentiële waarden waar ABVV-jongeren voor staan: solidariteit, gelijkheid, democratie en rechtvaardigheid beogen niet alleen betere werkomstandigheden voor álle (jonge) werknemers, maar ook betere levensomstandigheden in het algemeen.


"ABVV-Jongeren doet mee aan de laatste bomspotting op Kleine Brogel,
U OOK?"


Op 5 oktober 2002 organiseert de vzw Vredesactie de laatste bomspotting op Kleine Brogel. ABVV-jongeren doen mee. De essentiële waarden waar ABVV-jongeren voor staan: solidariteit, gelijkheid, democratie en rechtvaardigheid beogen niet alleen betere werkomstandigheden voor álle (jonge) werknemers, maar ook betere levensomstandigheden in het algemeen. Het streven naar Vrede en solidariteit is dan ook één van de idealen waar wij, als socialistische vakbondsjongeren, aan willen werken.


Waarom?
Het begon allemaal toen die éne aap die andere aap met een kaakbeen de hersens insloeg. Hij was op dat moment in al zijn euforie beter in een ravijn gelopen. De uitvinding van het wapen was een feit en de ‘creativiteit' van de mens om zijn medemens het bloed vanonder de nagels te pesten, te pijnigen en zelfs te vernietigen, kende sindsdien geen grenzen meer.
Het dieptepunt is dan ook bereikt. Er bestaat zoiets als ‘kernwapens' en de ‘kern' van de zaak is dat deze wapens in een fractie van een seconde een wereldstad van de aardbodem kunnen vegen. U wil er niet te lang bij stilstaan, niet? Het is beangstigend.

Op de militaire basis van Kleine Brogel liggen zo'n kernwapens, de meest destructieve wapens ooit. Dat we die weg willen, is niet meer dan redelijk. Het Internationaal Gerechtshof van Den Haag heeft verklaard dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens ONWETTIG is. Ondanks talrijke parlementaire initiatieven, honderden klachten tegen de Belgische Staat, tientallen geweldloze acties weigert onze regering zich in regel te stellen met het Internationale Recht.

Dat deze wapens ‘niet gebruikt zullen worden', of dat ze ‘onder de hoede zijn van democratische staten' is géén argument. Het onvoorzichtige stockeren ervan heeft reeds geleid tot nucleaire smokkel op grote schaal en vergroot de kans op nucleair terrorisme aanzienlijk. Daar komt nog eens bij, dat net deze dreiging het gebruik van kernwapens voor sommige staten weer legitimeert. De cirkel is rond, maar wij willen eruit. Vóór hij ontploft…
Daarom!
Juist. Daarom besloot ook ABVV-Jongeren deel te nemen aan de laatste bomspotting op kleine brogel. Als beweging die ijvert voor rechtvaardigheid, gelijkheid en solidariteit kunnen wij het onmogelijk aanvaarden dat er moordtuigen voor onze deur liggen. Moordtuigen die, door hun fenomenale vernietigingscapaciteit, een regelrechte aanfluiting zijn van onze waarden.

Op zaterdag 5 oktober stappen, fietsen, rijden we met zoveel mogelijk mensen naar Kleine Brogel voor een laatste BomSpotting. Vanuit heel het land, Vlaanderen, Brussel en Wallonië worden er op zaterdag 5 oktober bussen ingelegd naar Kleine Brogel.We stappen zonder toestemming op het militaire domein waar illegale kernwapens liggen en bezetten de basis. Breng uw boterhammen mee want we zetten ons neer en picknicken. Zolang wij de basis bezetten kan geen enkel vliegtuig opstijgen en kan België z'n misdrijf niet voortzetten. We overtreden bewust de Belgische wet met de bedoeling om kernwapens voor de rechtbank te brengen. Strikt geweldloos uiteraard, maar niet minder vastberaden. We staan immers recht in onze schoenen: het internationaal recht gebiedt ons in te grijpen waar misdaden tegen de mensheid worden voorbereid en we zijn bereid ons te verantwoorden voor een assisenjury. Op het militaire terrein wordt je administratief aangehouden. Een aanhouding is niet leuk. De tijd dat je vastgehouden wordt, ook al duurt dat uren, hoort bij de actie. Bereid je daarop voor, dat bespaart je flink wat frustraties. Gedraag je in alle omstandigheden waardig en geweldloos.
Wie op 5 oktober niet OP de basis wil stappen, kan ROND het militaire domein stappen, fietsen, lopen,… picknicken.

dvanoosterwyck@vlaams.abvv.be

kleine rechtzetting
by guido Friday August 30, 2002 at 10:17 AM

Bomspotting wordt georganiseerd door vzw Forum voor Vredesactie, vzw Voor Moeder Aarde en vzw Bomspotting.

rechtzetting
by guido Friday August 30, 2002 at 10:21 AM

Bomspotting wordt georganiseerd door Voor Moeder aarde vzw, Forum voor Vredesactie vzw en Bomspotting vzw.