arch/ive/ief (2000 - 2005)

Schop Patrick Janssens een geweten!
by lievendeflandre Thursday August 29, 2002 at 09:58 PM
lievendeflandre2001@yahoo.com

het verhaal van de familie S. uit Kosovo

Vandaag kreeg de familie S. te horen dat ze niet langer gewenst zijn in het Paradijs. De twee jongens spreken reeds goed Nederlands, de ouders zijn fantastische mensen. Iedereen in de steeg heeft de petitie ondertekend om aan de paarsgroene democraten te vragen of de familie S. aub niet mag blijven. Een beroep doen op het geweten van Patrick Janssens en co is echter niet zo eenvoudig aangezien de heren er zich niet eens voor schamen dat ze hun geweten niet gebruiken bij hun realpolitiek, affairistisch gesjoemel ter vrijwaring van de belangen van de eigen politieke kaste. 'Schop de socialisten een geweten', zou Louis-Paul Boon geschreven hebben.

P. Janssens: het model van de cynische politicus
by jpe Thursday August 29, 2002 at 10:20 PM

In De Morgen van 29/8 verklaarde SPA-voorzitter Patrick Janssens dat in de 'wapencrisis', "wat mijn geweten denkt, er niet toe doet. Die levering gaat toch door. Wanneer ik niet in de politiek zou zitten, had ik waarschijnlijk een andere mening. Alleen is het dan ook makkelijk omdat je geen verantwoordelijkheid draagt." Ziedaar Janssens' visie op kloof tussen politici en 'gewone mensen' ...

Verderop haalt Janssens de truukendoos boven die hij als reclameman zo goed kent: "Wie zich nu profileert als het enige, linkse geweten van de SPA en de regering laat vallen, haalt een monsterscore ..." (...) "Wie dat doet moet wel beseffen dat hij verantwoordelijk is voor een herhaling van Zwarte Zondag."

Of hoe een SPA-politicus die zijn geweten zou volgen, het Vlaams Blok in de kaart zou spelen. Dat het juist het cynisme van de politici is dat steeds meer mensen de strot uitkomt, Janssens is al te ver aangetast door politiek cynisme, om dat nog te beseffen. Hij zou dringend Peter Sloterdijks "Kritiek der cynische reden" eens moeten lezen.

Overigens kan het altijd nog erger. Het cynisme van de PS breekt pas echt alle grenzen. Onder PS-leiding nam het Waals Gewest het vaak verlieslatende FN over zodat de Waalse overheid zich nu officieel wapenfabrikant en wapenhandelaar mag noemen. Het Agusta-schandaal kwam dan ook niet uit de lucht vallen: socialisten en wapenhandel, dat gaat in Belgiƫ blijkbaar goed samen. (jpe)

Kraait de haan een tweede maal omtrent Irak?
by Moshe Israeliwicz Friday August 30, 2002 at 09:29 AM

De SP.A en de Groenen hebben duidelijk hun gelaat getoond in deze ganse affaire.
Frank VDB bewees nog maar eens dat hij volop onder het establishment ressorteert: hij steunt liever een dictatoriaal regime dat de mensenrechten aan zijn laars lapt dan de belangen van de onderdrukte Nepalese volkslagen.

Ook Dirk Van der Maelen, the would-be minister en SP.A buitenlandse zaken "expert", mocht zijn steun komen uiten vor het regeringsstandpunt. Blijkbaar was hij als buitenland-expert nog niet geconfronteerd geworden met de democratie Nepal.
En waarom zouden we politieke vluchtelingen erkennen uit Nepal? Democratieen hebben toch geen politieke vluchtelingen.

Doe zo verder en misschien word je nog eens minister zoals de Jef uit Aalter!

Trouwens waar zit Boutmans? Het had zijn moment kunnen zijn om af te rekenen met boeman Michel en om eens iets van zich te laten horen...
Ja, waarschijnlijk is hij al zijn koffers aan het pakken om naar Nepal af te zakken en ginds gade te slaan hoe goed het FN oorlogstuig werkt? Nepal is gelegen in het Himalaya gebergte en een echte aanrader om de Antwerpse stadslucht te ontwijken en een bries frisse berglucht op te snuiven.


Jamergenoeg, vrees ik dat dit verhaal voor de Groenen geen alleenstaand geval is!
De Franse regering wijzigde de laatste dagen haar houding versus Irak. In plaats van een eerder afwijzende reactie t.o.v een mogelijke Amerikaanse invasie in Irak, wordt het Franse beleid meer afgestemd op de klankkast van Washington.

De nadruk ligt nu met name op het afdwingen van onvoorwaardelijke inspecties in Irak.
Van hieruit kan immers gemakkelijk overgegaan worden (in een volgende fase) tot het steunen van de Amerikaanse agressie.

Opmerkelijk is dat dit bijna samenviel met de scherpe, tot nu toe meest expliciete toespraak van vice-president Cheney m.b.t Irak. (tijdens zijn visite aan Californie).

Rekening houdende met dit Franse antecedent, kan men in de komende weken een verandering in het beleid van de Westeuropese regeringen versus Irak verwachten, dus ook van de Belgische.
De haan zal dus een tweede maal kraaien.

Ik ben benieuwd welk excuus ze nu zullen inroepen en wie Jef uit Aalter gaat opvolgen..?


Moshe

diepe zucht
by lievendeflandre Friday August 30, 2002 at 11:32 AM
lievendeflandre2001@yahoo.com

Alle pogingen om ook in De Morgen een ander geluid te laten horen, stuiten af op het absolute njet van Desmet. Een keer je kritische mening laten horen over de merkwaardige relatie tussen de hoofdredacteur van een progressieve krant en een ultraliberale Thatcher-freak als Karel Degucht volstaat blijkbaar om op de zwarte lijst van het 'product' De Morgen te komen. Godzijdank is er nog Indymedia voor mensen die niet wensen mee te lopen met de mainstream. Keep on fighting !

PS Degucht noemt mensen als ons smalend 'Moeder Theresa's'. Dan nog liever moeder T. dan oom Dagobert.