arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediacircus rond Abou Jahjah blijft doordrammen
by jpe Thursday August 29, 2002 at 03:48 PM

Knack pakt deze week nog eens ruim uit met het ook commercieel zo interessant gebleken onderhoud met Abou Jahjah. Een commentaar.

De rubriek "Deze week in België" titelde: "Abou Jahjah onder vuur". Dat dan voor zijn voorstel om het Arabisch als vierde taal te erkennen. Een voorstel waarover hij in e-DIOGENE(S) van 24 augustus duidelijk stelde dat die "language question was not at all meant to be an instant political demand, that's what the media circus made of it."

Ze zouden bij Knack e-DIOGENE(S) wat beter moeten lezen. De titel onder de foto van Abou Jahjah in de inhoudslijst op p. 4 doet vermoeden dat ze het bij de titels gehouden hebben. De Knacktitel luidde: "Provocateur Jahjah".

Het artikel op p. 20-21 titelde: "Provocaties en prioriteiten". Van prioriteiten gesproken: dat Arabisch als 4de landstaal is er dus geen hé. Laten ze daar nu overal (ook in de Franstalige pers, zie Le Soir van 29/8)eens mee ophouden.


** Heeft Knack een geheime agenda ?

Joël De Ceulaer liet in "Provocaties en prioriteiten" twee "geïntegreerde" allochtonen aan het woord: Fauzaya Talhaoui (Agalev) en Nahima Lanjri (CD&V). Het feit dat zij nu het woord krijgen, is al een verdienste van de 'provocaties' van Abou Jahjah. Maar voordat De Ceulaer de twee vrouwen (op zich al een 'statement'), aan het woord liet, moest hij een kolomlang doorbomen over de vierde taal ... Een kolom begon met te wijzen op de vele reacties op het Knack-interview en afrondde met: "De AEL-voorzitter, die al geruime tijd omstreden is, wordt nu kennelijk meer dan ooit beschouwd als een 'provocateur' en een 'fundamentalist'. Patrick Janssens vond het zelfs "onverstandig dat hij zoveel aandacht krijgt'."

Was dat de geheime agenda van Knack ? 'Onthullen' hoe fundamentalistisch Abou Jahjah wel is ? En daarmee de traditionele politieke vrienden een dienst bewijzen ? Waarna hun 'allochtone aanhangsels' op het podium mogen treden ...

Fauzaya Talhaoui had het in het interview nog eens uitgebreid over de 4de landstaal. Ze stelde ook: "zijn misogynie vind ik vreselijk". "Zijn wat" mevrouw Talhaoui ? Geen wonder dat u moet vrezen dat Abou Jahjahs achterban snel groeit als u zulke termen bezigt. Even het vreemde woordenboek er bij halen. "Misogamie: afkeer van het huwelijk." "Misogyn: vrouwenhater." Tiens, is Abou Jahjah nu niet nét voor de 'huwelijkswaarden' ? Haat hij vrouwen ? Niet overdrijven hé. Het is niet omdat iemand er conservatieve (heel conservatieve) standpunten op na houdt, dat je met stigmatiserende toverwoorden moet aandraven.

Talhaoui stelt overigens dat ze Abou Jahjah wat "de kern van de zaak betreft, niet aanvalt. Hij heeft gelijk. Dat zeggen alle officiële cijfers: allochtonen worden gediscrimineerd." Dus denkt ook zij aan verplichte aanwervingen ('quota') om de ongelijkheid op de arbeidsmarkt aan te pakken. "Affirmative action is perfect mogelijk" mits een aantal voorwaarden.

Talhaoui heeft het ook over "het allochtone middenveld dat nog in zijn kinderschoenen staat, niet actief genoeg is. Dat merk je ook in de pers. Mensen zoals Tarik Fraihi komen zelden aan bod. Maar dat hebben ze natuurlijk ook aan zichzelf te wijten: de allochtone zelforganisaties moeten leren scherper te lobbyen."

Nahima Lanjri ging eveneens in op de rol van de media. "Ik geloof in het harmoniemodel en Abou Jahjah kan ook nuanceren. Dat heb ik gemerkt tijdens debatten. Maar in de media komt hij extreem over, sloganesk. Dan krijg je natuurlijk reactie op die slogans. Niet iedereen kan even goed lezen wat er staat, waar het hem eigenlijk om te doen is: die basisrechten." OK, maar journalisten zouden wel moeten kunnen lezen wat er staat ...

Lanjri geeft nog het voorbeeld van hoe de overheid die ook niet-Belgen in dienst wil nemen, alleen wil men (Spirit-minister Paul Van Grembergen) daar in 'Vlaanderen' niet van weten ... En ze eindigt met te vragen dat "we nu eindelijk eens iets doen. Anders krijgen zowel de allochtone als de autochtone gemeenschap er op den duur genoeg van."

Nog deze week meende ook de website 'Politics.info' (van Jürgen 'zwart-wit Verstrepen'') zijn steentje te moeten bijdragen tot de mediahysterie tegen Abou Jahjah. De 'column: Een echte minister van integratie' van Bert Cornelis werd als volgt ingeleid: "Dyab Abou Jahjah heeft in Knack een interview gegeven dat mij kippenvel bezorgde. Sympathieën voor Bin Laden en zijn terreur, Arabisch als vierde officiële taal in België, burgerlijke ongehoorzaamheid van Marokkanen, een Islamitische partij, anti-zionisme en nog meer van dat fraais. Het Vlaams Blok moet in Antwerpen weer stevig in de vuist lachen." Cornelis zal daar graag bij helpen ...

interessante wending...
by Bosgeus Thursday August 29, 2002 at 04:53 PM

citaat uit tekst JPE :

"Het is niet omdat iemand er conservatieve (heel conservatieve) standpunten op na houdt, dat je met stigmatiserende toverwoorden moet aandraven."

Mag ik je hieraan houden ?

ja
by jpe Thursday August 29, 2002 at 10:17 PM

Ja Bosgeus, want ik probeer om nooit termen te gebruiken die de lezers in een woordenboek moeten gaan opzoeken.

Enne, zou jij niet wat dapperder zijn als je onder je eigen naam zou schrijven ?

mvg Jan-Pieter Everaerts

begrepen?
by guido Friday August 30, 2002 at 07:31 AM

Als ik het goed begrepen heb, dan kan JPE de volgende zin niet meer zeggen, volgens Bosgeus:

"Alexandra Colen is een ... vanwege haar standpunt over abortus."

Alexandra Colen kan hier ook vervangen worden door andere namen van conservatieve personen.