arch/ive/ief (2000 - 2005)

SAP vermoedt dat er gesjoemeld werd bij sluiting Framatome-Mechelen
by Kenneth RUMES Thursday August 29, 2002 at 02:13 PM
kennethrumes@hotmail.com

Volgens de SAP werd er bij de sluiting van FCI-Mechelen door de directie met rapporten gesjoemeld. Een onwaarschijnlijk verhaal, maar een strohalm voor de arbeiders.

Op een persconferentie gisterenmiddag in Mechelen kwam een nieuwe wending in de sluiting van FCI/Framatome-Mechelen aan het licht. De 400 jobs die sneuvelen worden sinds de bekendmaking van de sluiting van de fabriek (op 19/6) al verdedigd door de vakbonden en allerhande solidaire organisaties. (cfr. andere artikels, oproepen voor de actiedag op 7/9) Het gevaar is echter dat een aantal organisaties gebruik maken (of misbruik) van de situatie om zich opnieuw te profileren... Ik las al verschillende artikels op deze site die mij aan de échte motieven van de auteurs deden twijfelen.
Nu pak ik zelf uit met het onwaarschijnlijke verhaal van de SAP. Misschien onwaarschijnlijk, maar een strohalm. De arbeiders verzekerden mij dat zij in dit verhaal de bevestiging zien van hun vermoedens en dat dit verhaal een strohalm is waaraan zij zich vastklampen om al hun jobs te redden. Toch moeten we de nodige kanttekeningen maken. De SAP heeft een sterk verhaal, maar geen concrete en tastbare bewijzen. ENkel een 'lek uit de directie'. Officieel ontkent de directie alles. Maar volgens auteur én syndicalist Bruno DE WIT (SAP) heeft de directie in Mechelen een rapport overgemaakt aan Frankrijk over de werking van FCI-Mechelen. VOlgens dat rapport was Mechelen een prima vestiging met zeer positieve resultaten. HEt rapport verdween echter op mysterieuze wijze in Frankrijk en Mechelen moest dicht. OVerigens deed het rapport er niet meer toe; de beslissing was al genomen in Frankrijk en volgens de SAP politiek geïnspireerd. Anne Lauvergeon, een Frans PS-kopstuk, heeft een beslissende rol gespeeld om Mechelen als 'te sluiten vestiging' uit te kiezen. In volle verkiezingstijd (juni) in Frankrijk kon de PS zich geen sociaal bloedbad in eigen land veroorloven.
De SAP en met haar de arbeiders vragen dat de expert die de sluiting moet onderzoeken (gevolg wet Renault) op zoek gaat naar het verdwenen rapport en het mee in rekening brengt. Zo hoopt men het sociaal drama te vermijden. De werknemers wijzen er ook op dat zij niet willen dat de sluiting gewoon verplaatst wordt naar Frankrijk, volgens hen moeten zowel Mechelen als de andere vestigingen open blijven.
Men kan zich vragen stellen bij dit verhaal, maar het gaat niet alleen om deze 400 jobs. Het gaat om het verhaal van werknemer en werkgever, waarbij deze laatste zonder boe of ba kan beslissen de arbeiders op straat te zetten. In de maatschappij waarin werkgevers en patroons zonder problemen complotten kunnen smeden tégen hun werknemers, is het onze plicht de kant te kiezen van die werknemers. Misschien dat deze zaak niet bewezen kan worden, of dat niet altijd alles te checken valt, maar vanuit ons rechtvaardigheidsgevoel als mens, rest er ons geen keuze dan de kant van de verdrukte arbeiders te kiezen en elke strohalm die zij zien, mee vast te grijpen en uit te spitten.
Het is ook daarom dat alle andersglobalisten op 7/9 zich vanaf 10u30 moeten verzamelen in Mechelen (RODE KRUISPLEIN) om hun steun uit te spreken aan de arbeiders van FCI. Het gaat niet alleen om deze strijd, maar om de strijd tegen een onrechtvaardig Europa, waarin werknemers als slachtoffers worden geofferd zonder enig mededogen van de patroons.

Solidariteit of eigen gewin ?
by denjo Thursday August 29, 2002 at 03:45 PM

"Het gevaar is echter dat een aantal organisaties gebruik maken (of misbruik) van de situatie om zich opnieuw te profileren... Ik las al verschillende artikels op deze site die mij aan de échte motieven van de auteurs deden twijfelen." beweert Kenneth.

Wat bedoel je daarmee ? Bedoel je daarmee dat LSP niet uit oprechte solidariteit met de getroffen arbeiders oproept tot deelname aan de acties. Enkel de SAP zou onverdacht zijn.

Beste Kenneth,
leden van de LSP voeren al meer dan 20 jaar actie samen met arbeiders voor behoud van hun job. Wij een politieke organisatie proberen uit te bouwen en steken dit ook niet onder stoelen of banken. Maar ik vraag mij af of de andere politici die sporadisch solidariteit betuigen uit altruïsme doen. Zo heb je altijd wel de een of andere burgemeester die zich solidair verklaart met de getroffen arbeiders in zijn gemeente. Jawel zijn gemeente want die uit een naburige gemeente kunnen toch niet stemmen voor hem. Zo verklaarden de SP-coryfeën in Gent de uitbreiding van Volvo met de creatie van 1800 jobs in Gent een groot succes. Ze vergaten er wel bij te vertellen dat Volvo daarvoor zijn fabriek in Nederland sloot en dat het doorslaggevende argument om naar Gent te trekken de massale subsidies waren.

Ik kan u verzekeren dat niet enkel SAP maar ook andere linkse personen en organisaties oprecht hun solidariteit willen betuigen met de arbeiders van FCI.

Hola,
by H.P. Thursday August 29, 2002 at 06:14 PM

Hey, de man in kwestie is helemaal geen lid van de SAP maar gewoon de medewerkers van Indymedia die naar de persconferentie van de SAP trok. het is zijn plicht om kritisch te zijn en allicht zijn die opmerkingen dus in eerste instantie aan de SAP zelf gericht. Mensen voelen zich hier blijkbaar (te) snel aangesproken. Together we stand!

Verslag persconferentie SAP over FCI-Mechelen
by Fréderic Thursday August 29, 2002 at 06:37 PM

"FCI-directie veegde rapport van tafel"

Op woensdag 28 augustus organiseerde de SAP en de redactie van het tweewekelijks tijdschrift Rood een persconferentie in Mechelen. Bruno De Wit, woordvoerder van SAP-Mechelen, deelde aan de talrijk opgedaagde journalisten kopie's uit van interne en vertrouwelijke documenten vanuit de Mechelse FCI-directie. Volgens De Wit ging het om een soort van 'leugenfiches' die de Mechelse directie tijdens een mediatraining opgelegd door de Franse directie mee naar huis had gekregen. Daags nadien zou er een crisisvergadering van de Mechelse directie hebben plaatsgevonden.

Een lek binnen de directie van FCI maakte deze fiches over aan de redactie van Rood en meldde dat er een rapport moet bestaan dat de Mechelse directie een tijd geleden zelf opstelde op vraag van de Franse directie waaruit klaar en duidelijk blijkt dat de toekomstperspectieven van FCI-Mechelen allerminst deprimerend waren. Meer nog, FCI-Mechelen was eigenlijk het paradepaardje van de internationale groep.

Volgens Bruno De Wit besloten Franse politieke kopstukken, onder wie kopstukken van de Franse PS die zetelen in de directieraad van FCI, om koste wat kost de tewerkstelling in eigen land te handhaven en dus hoe dan ook FCI-Mechelen te offeren. Die PS-kopstukken waren immers bevreesd door de enorme score van revolutionair links tijdens de Franse presidentsverkiezingen (met ondermeer de doorbraak van de LCR, de zusterorganisatie van de Belgische SAP).

De Franse directie was niet te beroerd om hiervoor de bedrijfsgegevens te manipuleren, het oorspronkelijk rapport van de Mechelse directie van tafel te vegen en die laatste op te leggen leugens te verspreiden over de situatie van FCI-Mechelen. De SAP eiste op de persconferentie dat het oorspronkelijk rapport over de toestand van het bedrijf nu boven water zou komen zodat er voor het eerst op basis van volledige gegevens over de toekomst van FCI-Mechelen zou kunnen gesproken worden.

Daags nadien vond er naar verluidt een vergadering van de directie plaats, die inmiddels schoorvoetend zou toegeven dat het verhaal over de 'leugenfiches' en de zogenaamde mediatraining inderdaad zou kloppen. Uiteraard kon de SAP niet de hand leggen op het oorspronkelijk rapport maar het toont enkel maar aan dat het lek binnen de directie weldegelijk de waarheid spreekt.

Tal van kranten schenken vandaag aandacht aan deze onthullingen van het tijdschrift Rood. De SAP benadrukt dat haar actie erop gericht is de strijd van de 410 werknemers tegen de sluiting van hun bedrijf een duw in de rug te geven. Bovendien moet deze strijd internationaal aangepakt worden. Geen enkele job mag sneuvelen in deze winstgevende groep, niet in Mechelen maar ook niet in Frankrijk.

Voorts wijst de SAP erop dat er dringend wettelijke initiatieven genomen en geëist moeten worden die dergelijke sluitingen en afdankingen onwettelijk verklaren. Al zal er daarvoor eerst moeten gewerkt worden aan de opbouw van een alternatieve politieke kracht, links van de groenen en de sociaal-democraten die dergelijke eisen kan politiek kan verdedigen.

Ook de website van de SAP kent de jongste dagen een toeloop. Dat is erg positief want we zullen dag na dag nieuwe analyses op de site trachten te brengen.

David Dessers
Hoofdredacteur Rood
http://www.sap-pos.org

De ene journalist is de andere niet
by Bruno De Wit Saturday August 31, 2002 at 06:10 PM
sap.mechelen@belgacom.net

Dat iedere 'journalist' twijfels kan hebben over de inhoud van de persconferentie dat laat ik over aan de persoon zelf.
Vreemd is het wel dat de andere persorgannen die aanwezig waren niet diezelfde "achterdocht" vermeldden in hun pers.
Vreemder nog is het feit dat Kenneth Rumes het steeds maar heeft over een 'onwaarschijnlijk verhaal',enz.
Ofwel heeft hij de persmap niet goed gelezen of nageplozen maar in die map zaten vertrouwelijke documenten van de directie zelf, die niet bestemd waren voor de pers en personeelsleden en die wij door journalistiek onderzoekswerk op onze tafel heben gekregen, zo dik is onze duim niet! Het is dan ook ietwat goedkoop om te verkondigen dat wij enkel af gegaan zouden zijn op een "mogelijke lek". Ons verhaal is een samenhangend verhaal waarmee wij niet een goedkope scoop wilden voor onze winkel maar waarvoor wij de nodige tijd hebben genomen om alle elementen tegen het daglicht te houden. Ja, wij hebben zelfs de vakbondsdelegaties op voorhand gepolst over de opportuniteit van onze persconferentie én over de ernst van de zaak. Zij begrepen maar al te goed dat dit sterke informatie was en geen "strohalmpje" zoals Kenneth het verwoordt. Zijn inleiding van het artikel is dus niet ter zake en tendentieus, objectieve 'journalistiek' onwaardig. De arbeiders van FCI verdienen beter. Iedereen kan ons artikel in Rood trouwens op deze site verder nalezen.
Met vriendelijke groeten
namens de SAP-Mechelen
Bruno De Wit
woordvoerder