arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wapenlevering Nepal: vredesbeweging onderzoekt kortgeding
by vzw Vrede Thursday August 29, 2002 at 12:27 PM

De regering wil de wapenlevering aan Nepal doorduwen. Dat is een overtreding van de wapenwet. De vredesbeweging overweegt naar de Raad van State te trekken.

Persbericht
Vandaag vindt in het parlement het debat plaats over de levering van 5.500 Minimi-machinegeweren aan Nepal.

In de aanloop van het debat is al duidelijk geworden dat de regering en verschillende politieke fracties de controversiële wapenlevering willen doorduwen.

De vredesbeweging vraagt zich af wat de wapenwet nog waard is wanneer economische, politieke en andere belangen doorslaggevend zijn. De vredesbeweging vraagt de toepassing van de wapenwet, niet meer, niet minder.

De onwil bij een deel van de politieke wereld om de wapenwet en de Europese Gedragscode na te leven, verplicht ons er toe om de mogelijkheid te onderzoeken een kortgeding aan te spannen voor de Raad van State. Dat is niet eenvoudig, omdat de vredesbeweging – in tegenstelling tot de milieubeweging – strikt juridisch een ‘persoonlijk' of direct nadeel moet kunnen aantonen. Dat wil zeggen dat, om de toepassing van de wet af te dwingen, iemand uit Nepal moeten gevraagd worden zijn leven te riskeren.

Maar de vredesbeweging vindt desondanks dat duidelijk moet worden gemaakt dat de wapenwet niet zomaar een vodje papier is.


Koepel van de Vlaamse Noord – Zuidbeweging 11.11.11, Forum voor vredesactie, Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw, Vrouwen in 't Zwart en Moeders voor Vrede

veel succes
by Janjo Thursday August 29, 2002 at 01:03 PM

Niet overwegen...maar doen! Niet dat het iets zal uithalen maar voor de legalisten onder ons lijkt het dan dat we het onderste uit de kan hebben proberen te halen.