arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan Jos Geysels
by Dirk Steyaert Agalev Roeselare Wednesday August 28, 2002 at 01:02 PM

Momenteel is lidmaatschap van Agalev alles behalve iets om trots op te zijn. Van het weekend hebben we even overwogen om onze lidkaart maar in te leveren. Eén ding is zeker, voor ons is dit dossier niet van de baan met het ontslag van Magda Alvoet.

Beste Jos,
Donderdag komen we met Agalev Roeselare samen om een standpunt ten gronde te bepalen.

Wat mij betreft en ook volgens mijn appreciatie van wat leeft bij vele andere groenen alhier, alvast een aantal indrukken.

Momenteel is lidmaatschap van Agalev alles behalve iets om trots op te zijn. Van het weekend hebben we even overwogen om onze lidkaart maar in te leveren.

Eén ding is zeker, voor ons is dit dossier niet van de baan met het ontslag van Magda Alvoet. We stellen vast dat verschillende rapporten en negatieve adviezen uit onafhandelijke bronnen, die momenteel op tafel komen over Nepal, de dubieuze situatie in Nepal niet verder kan betwist worden. Dan heb ik het niet over het diepte-intervieuw dat Van Quick van de Nepaleese premier afnam. Je kan er trouwens donder op zeggen dat we in de komende weken in de pers tal van bijkomende konfronterende verslagen en getuigenissen van de toestand aldaar zullen te lezen krijgen. Dit houdt niet op !!!!!

We stellen vast dat vandaag deze wapenleveringen door de groene partij als dusdanig nog steeds niet ondubbelzinnig veroordeeld worden. Dat er rond de pot gedraaid wordt en vermeden om inhoudelijk een duidelijk standpunt te bepalen. Voor mezelf en zovele groenen 11-11-11 medewerkers, .........) die hun roots in het de strijd tegen wapens en bewapinging hebben (30 miljard, kernraketten, ..........) ligt dit zeer zwaar op de maag.
Dit nemen we niet.

Zolang er enige zweem van twijfel is rond de legitimiteit, het democratisch gehalte en de werkmethodes van het regime aldaar, kunnen wapenleveringen in geen geval. Als we de logica van Michel volgen, zijn deze wapenleveringen een vorm van ontwikkelingshulp. Welnu, dan kunnen we beter het departement van ontwikkelingssamenwerking opdoeken. Laat ons eerlijk zijn, dit gaat over puur economsiche belangen en heeft niets met ondersteunen van de democratie te maken.

Wat ons betreft is dit een "no passeran" :
* een duidelijke veroordeling door agalev van de wapenlevering
* rekening houdend met de nieuwe informatie, moet dit punt moet opnieuw op de tafel van de regering komen en de beslissing moet worden herzien, dwz opschorting van de vergunning
* gebeurt dit niet, is er geen regering meer met agalev
* uiteraard hebben we geen probleem met een debat ten gronde in het parlement op langere termijn

Beste Jos,
We doen beroep op je geweten en willen dat je serieus kwaard wordt. Indien je hiervan geen breekpunt maakt voor verdere regeringsdeelname, vrees ik dat voor velen en ook voor mezelf de vertrouwensbreuk nog moeilijk zal te lijmen zijn.

Je mag laag op je buik gaan om in de regering te blijven en je dossiers te realiseren. Maar zorg ervoor dat je op het eind niet in de stront ligt te rollen. En naar mijn gevoel begint het hier al serieus te stinken.

Dirk Steyaert
Agalev Roeselare
.

vraagje
by guido Wednesday August 28, 2002 at 01:22 PM

"uiteraard hebben we geen probleem met een debat ten gronde in het parlement op langere termijn"

Over wat moet dit debat dan gaan?

respect
by ex-agalever Wednesday August 28, 2002 at 01:23 PM

Veel respect voor jullie beslissing. Het vergt veel moed en vooral oprechte gedrevenheid en engagement om zoiets te doen. Initiatieven als dit zijn uiterst noodzakelijk om de agalev-top wakker te schudden uit hun zelfgenoegzame slaap. Kom dit weekend eens af naar de zomermeeting in Leuven en leer meer mensen kennen die er hetzelfde als jullie over denken.
Nog veel succes!

proficiaat
by daniel Wednesday August 28, 2002 at 09:38 PM

veel moed in agalev, Dirk

niet vergeten de houding van agalev over de oorlog van Afghanistan...