arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geysels wil blijven, hyp, hyp, hypocriet!
by Guido Tuesday August 27, 2002 at 11:26 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Verhofstadt zei gisteren in zijn commentaar op het ontslag van minister Magda Aelvoet, dat Agalev-voorman Jos Geysels hem had verzekerd dat de groenen in de coalitie blijven." bron: DS,27-8

Hopelijk liegt Verhofstadt. Anders kan je wel zeggen dat de groenen hun partij beter zouden opheffen en naar de VLD of NVA gaan.

Wat gaan de groenen doen bij de beslising over het Amerikaans plutonium?

Of is dit nu even niet belangrijk en wordt er vlug over gestemd?

"De levering van de wapens zou trouwens al midden november moeten gebeuren."

Genoeg tijd om een actie voor te bereiden.

En om het nog eens duidelijk te maken:

"BRUSSEL _ Magda Aelvoet wil dat de groenen in de regering blijven. Dat verklaarde Aelvoet vanmorgen op een persconferentie waar ze toelichting gaf bij haar ontslag als minister van Volksgezondheid in de federale regering. ,,Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en mijn partij niet betrekken in dit ontslag, want de groenen zijn en blijven nodig in deze regering,'' aldus Aelvoet."

Haar partij is er een die zogezegd tegen wapens is. Hoe kan die partij dan in de regering blijven als er een beslissing is om die wapens werkelijk naar Nepal te brengen?


En nog van dat:

BRUSSEL - Het ontslag van Magda Aelvoet was voor politiek secretaris Jos Geysels van Agalev een verrassing. Het ging om een persoonlijke beslissing van Aelvoet. Het partijbestuur heeft niet om haar ontslag gevraagd, aldus Geysels op een persconferentie.


Magda Aelvoet zat in een dilemma tussen loyauteit aan een aantal genomen beslissingen en een aantal nieuwe ontwikkelingen van de laatste dagen. Ze beschouwde zich als lid van de regering en had tegelijkertijd een aantal problemen vanuit haar overtuiging. Dit was voor haar niet meer leefbaar of functioneerbaar. Ze heeft haar persoonlijke verantwoordelijkheid opgenomen, aldus Geysels.


Eigenlijk vinden ze het niet erg maar willen ze dat niet gezegd hebben.

Er is alvast één partij wiens leden niet moeten komen hypocriet doen tijdens Bomnspottting.

Je zou er nog groen van lachen...


En mocht er iemand denken dat de groenen de kernuitstap geregeld hebben. De banken wouden niet meer inversteren in kernreactoren. Als men de plutonium van de Amerikanen verwerkt tot MOX zou het natuurlijk kunnen dat de plutoniumindustrie beter zal lopen, met alle gevolgen van dien.

Zou het de groenen een regeringscrisis waard zijn?

Belgian government crisis on arms sale to Nepal (english)
by Bert Cattoor Wednesday August 28, 2002 at 12:33 AM
bert_cattoor@hotmail.com


Belgian government divided on controversial sales contract of 5,500 machine guns to civil war suffering Nepal

Belgian cabinet minister Magda Aelvoet resigned on August 27 in protest against the government´s approval of the sale of 5,000 machine guns to Nepal. She took this decision after news about Germany earlier refusing the sale of 65,000 arms to Nepal.

International conventions require the prohibition of export of arms to countries that do not meet eight criteria. Thus it would be illegal by international standards to sell arms to a country that suffers a civil war.
The official Belgian government website corrected the term ´civil war´ from its texts about Nepal after the sale was voted. The parliament now speaks in terms of terrorism within and agains a democracy. From this point of view, the supply of weapons to the government army would be support in the war against terrorism.
However, according to a report published by the European Comission last year Nepal is in a beginning stage of civilian war. Moreover, there is little or no guarantee about the government being able to control the army sufficiently - according to the constitution (art. 118) the army is one of the kings´s responsabilities. This would be the present king Gyanendra, who allegedly is a supporter of strong military action. While Belgian PM discussed the human rights issue with his Nepales colleague Sher Bahadur Deuba, his power is limited. With no guarantees about the purpose for which the arms will be used, there is a very real risk for human rights to be violated.

http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=200244&group=webcast

MOX
by elke Wednesday August 28, 2002 at 01:24 AM

De beslissing van de MOX moest in juli genomen zijn. Onder druk van de groenen is dat uitgesteld. In deze kan uitstel wel degelijk afstel betekenen. De VS pikt het namelijk niet zomaar dat er getalmd wordt met dergelijke beslissingen.
De principiële vraag zal echter terug op de agenda van de regering komen. Dan moeten de groenen inderdaad kleur bekennen. In juli was het duidelijk dat ze absoluut tegen zijn. Er is geen enkel signaal gegeven dat dit ondertussen veranderd zou zijn.
Stop met alles op één grote hoop te smijten. Kritiek hebben op de groenen in deze regering is volgens mij een gezonde zaak. Maar hoedt jezelf er toch voor niet te simplistisch te zijn.

Niet enkel door de MOX op één hoop met de wapenlevering te gooien en te doen alsof het meewerken aan de verwerking tot MOX al beslist is. Maar ook door te doen alsof het ontslag nemen van een minister slechts een kleine anekdote of enkel een PR stunt is. Volgens mij is dit wel degelijk een sterk signaal. De partij heeft trouwens van in het begin afstand genomen van de beslissing in de regering. Dit doet ze nog steeds. Hopelijk komen de pacifisten in de SP.A eindelijk ook eens wakker en manen ook zij hun partijtop aan tot actie.

Vraag blijft
by Jeannk Wednesday August 28, 2002 at 02:59 AM
jeannk@hello.be

Had Aelvoet ook ontslag genomen als deze zaak niet in de pers was verschenen?

aan Elke
by guido Wednesday August 28, 2002 at 07:55 AM

Dit zijn citaten uit een intervieuw dat een journalist van De Morgen had met wapenhandelactivist Jacques Denecker:

" Agalev en Ecolo vertonen een nooit gezien establishmentsgedrag."

"Onbegrijpelijk van Tavernier de afgelopen dagen deed. Op de radio verklaarde hij dat hij Nepal niet goed kent en gen uitsparken wil doe."

"Een erkenning van de fout, opstappen of het aanbieden van een serieuze oplossing is het minste wat ze kunnen doen."

Deze man is ondertussen uit de partij gestapt. Misschien moeten meer mensen dat doen.

En is die beslissing omtrent MOX uitgesteld onder druk van de groenen? Gelukkig dat Greenpeace en rapport kreeg doorgespeeld van een bevriende organisatie.
Ik heb al meermaals gehoord(via goede bron) dat Agalev uit de regering stapt, als die een contract met de Amerikanen ondertekent. Ik ben benieuwd.

Niet dat ik de val van de regering wil want we weten allemaal wie daar baat bij heeft. We zullen dan tenminste weten waar we aan toe zijn.
Nu weten we dat niet.

En nog steeds geen Agalever gehoord die zich verzet tegen de uitwijzing van Nepalezen.

Grenzeloos
by Mara Wednesday August 28, 2002 at 12:01 PM

Elke, je steun aan de groenen is blijkbaar grenzeloos. Ook in dit debat sabel je met woorden als `niet te simplistisch de zaken bekijken` etc..
Blijkbaar is het onstlag van Aelvoet dan toch niet voor niks geweest. Het heeft duidelijk een deel van de achterban kunnen overtuigen over de `morele twijfels` van Agelev.
Mij niet. Zolang de groenen geen NEE tegen deze wapenlevering zeggen, kan ik geen enkel begrip, respect of wat dan ook opbrengen voor deze hypocriete show. De groenen zitten in de regering en zouden een duidelijk signaal kunnen geven over zulke kwesties. Maar ook toen de militaire acties tegen Afghanistan begonnen, stelde Agalev zich weer eens dubieus op. Jef Tavernier `was toen bezorgd om collaterale schade`, maar fundameteel hebben de groenen zich niet verzet tegen de bombardementen.Ze doen gewoon mee met het establishement.
Misschien moet je eens leren het verschil te zien tussen wat `men zegt` en `wat men doet`.
En in sommige gevallen volstaat gewoon luisteren naar wat men zegt . Luister nog maar eens naar Deleuze zegt over Afghanistan.. je vindt de link hieronder

'sterk signaal'
by ex-agalever Wednesday August 28, 2002 at 12:09 PM

Het aftreden van Aelvoet is inderdaad een 'sterk signaal': aan de weinige nog overgebleven aanhangers van agalev om hun gemoed wat te sussen. Aelvoet is niet afgetreden omwille van principes, maar omdat haar zoveelste leugens haar partij in een onhoudbare en beschamende positie brachten.
'De partij heeft afstand genomen van de beslissing van de regering...' Misschien was Geysels van plan dit expliciet te zeggen, maar kwam hij daar niet toe door zijn eindeloos rond te pot draaien in de media. Op zijn zachtst gezegd heeft agalev als partij nooit expliciet en eenduidig afstand genomen van deze zaak, hetgeen typisch is. Een paar halfslachtige uitlatingen maken dat niet goed.
Agalev is zwaar op de dool en de aanhangers van die partij moeten zich maar eens flink bezinnen over waar ze mee bezig in plaats van de leugens van hun partijtop te proberen goedpraten.

Senator Q
by ZB Wednesday August 28, 2002 at 01:33 PM

Iemand senator Q gehoord op TV. Nepal is een jonge democratie en we moeten hen steunen. Hoe lang is hij ook al weer lid van de VLD? Een andere senator zei. ,,In het oosten gelden andere waarden en normen.....,, Tja

Wat als....?
by Deedee Monday September 02, 2002 at 10:30 PM

De enige vraag die mij nog rest is wat de regering gaat doen als blijkt dat de mensenrechten nog steeds worden geschonden (wat hoogstwaarschijnlijk het geval gaat zijn) en dat de "waarnemer" moet vaststellen dat de wapenlevering verkeerd uitdraait. Welke maatregelen worden er genomen? Gaan de groenen dan eindelijk uit hun (bijna-gegraven) graf opstaan en hun tanden laten zien? Ik ben teleurgesteld in deze partij die voor mij het enige alternatief was voor de andere "traditionele" partijen...