arch/ive/ief (2000 - 2005)

Is dit de weg naar duurzaamheid?
by indymedia.nl Tuesday August 27, 2002 at 06:53 PM

Van maandag 26 augustus tot woensdag 4 september vindt in Johannesburg (Zuid-Afrika) de Wereldbijeenkomst voor Duurzame Ontwikkeling (WSSD) plaats. De "internationale gemeenschap" wil met een actieplan komen hoe de wereld zich duurzaam verder kan ontwikkelen. Ter gelegenheid van de top vinden over de hele wereld acties plaats, van Amsterdam, met op zaterdag 31 augustus een manifestatie en een demonstratie, tot dagelijks in Zuid-Afrika.

Is dit de weg naar d...
5999.jpg, image/jpeg, 220x127

Van maandag 26 augustus tot woensdag 4 september vindt in Johannesburg (Zuid-Afrika) de Wereldbijeenkomst voor Duurzame Ontwikkeling (WSSD) plaats. [F.A.Q.] De «internationale gemeenschap» wil met een actieplan komen hoe de wereld zich duurzaam verder kan ontwikkelen. Ter gelegenheid van de top vinden over de hele wereld acties plaats, van Amsterdam, met op zaterdag 31 augustus een manifestatie en een demonstratie, tot dagelijks in Zuid-Afrika.

De conferentie is het vervolg op de Earth Summit UNCED in Rio de Janeiro van 10 jaar geleden. Daar werd Agenda 21, de duurzaamheidsagenda voor de 21e eeuw, aangenomen. Ook heeft die conferentie geleid tot de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties Raamwerk van Klimaatverandering (waartoe het Kyoto Verdrag behoort) en de onderhandelingen over hoe biodiversiteit in de wereld behouden kan blijven.

Was tien jaar geleden de verwachting nog enigszins gespannen, nu is de hoop op positieve uitkomsten nog minder. De Earth Summit in Rio de Janiero in 1992 betekende een overwinning voor het bedrijfsleven. Volgens de Girona Verklaring, die door meer dan tachtig maatschappelijke organisaties is ondertekend, hebben bedrijven en de rijke landen met succes de uitkomsten naar hun hand weten te zetten. Volgens dit artikel op globalinfo.nl dreigen ook in Johannesburg afspraken gemaakt te worden die alleen maar het bedrijfsleven ten goede komen. Er is steeds meer kritiek op de Verenigde Naties, nu het internationale bedrijfsleven en de westerse staten de VN gebruiken als forum om ondubbelzinnig economische globalisering door te drukken. In Amsterdam en elders in de wereld zijn er zaterdag 31 augustus op initiatief van A SEED acties om de VN te ontmaskeren.

Tijdens de laatste vijf voorbereidende bijeenkomsten voor de Wereldtop werd nog duidelijker dat de onderhandelingen niet goed liepen. Ruim 160 internationale maatschappelijke organisaties hebben daar een oproep gedaan om te voorkomen dat milieuverdragen worden uitgehold. Onder het motto «Handel kent grenzen» vindt er zaterdag 31 augustus een manifestatie op de Dam in Amsterdam plaats.

Berichtgeving

Berichtgeving over acties is te volgen via indymedia.org, waar ook een overzicht van onafhangelijke berichtgeving te vinden is. Vooral de site van Indymedia South Africa, is belangrijk voor informatie over acties in Johannesburg, maar ook Climate IMC.

Voor het laatste nieuws over de top, is er het Onafhankelijk Media Platform Joburg Media. Naast de acties, vooral veel aandacht voor inhoudelijke kanten van de top. De site heeft ook een mediapool waar deelnemers en andere aanwezigen in Johannesburg, eigen verhalen publiceren.Het Indymedia Climate Centre is er natuurlijk ook nog.

Daarnaast heeft de Wereldomroep speciale aandacht voor de top. Activisten van Greenpeace houden een dagboek bij, en Friends of the Earth Internationaal heeft ook een speciale webstek ontwikkeld. Ten slotte houdt het Nederlandse platform Johannesburg in de gaten wat er zoal in de Nederlandse mainstream-media verschijnt over de top.

Zuid-Afrika

De top vindt plaats in Zuid-Afrika, waar na het einde van de apartheid een neoliberale stoomwals overheen is gegaan en het kapitalisme sindsdien is geïntensiveerd. Het oude regime heeft een hoge schuldenlast achtergelaten en mede onder druk van het IMF hebben de nieuwe leiders van het ANC publieke voorzieningen geprivatiseerd en de armoede in stand gehouden. Aparheid nieuwe stijl, wordt het ook wel genoemd. Verschil tussen rijk en arm komt vooral tot uitdrukking in het verschil tussen Stanton, het rijkste gedeelte van Zuid-Afrika, waar de conferentie plaatsvindt, en de mensen die hun huizen zijn uitgezet door de regering. Hiertegen zijn nieuwe campagnes gestart. In Johannesburg zijn er nu al honderden mensen gearresteerd die vreedzaam demonstreerden. Een brede coalitie van diverse organisaties in Zuid-Afrika, zoals de anti-privatiseringsforum en de landlozen beweging, willen de top ontmaskeren. Zaterdag 31 augustus en maandag 2 september zijn er grote demonstraties aangekondigd.

Zowel Diversity Radio als Radio Voix Sans Frontieres (VSF) zenden dagelijks live vanuit Johannesburg.