arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een boekentas voor een Palestijns kind
by Ruth Van Roosmaelen Tuesday August 27, 2002 at 04:43 PM
Ruth.VanRoosmaelen@oxfamsol.be

Sinds het begin van de tweede Intifada in september 2000 en de uiterst agressieve militaire operaties van het Israëlisch leger tegen Palestijnse steden, dorpen en vluchtelingenkampen is de sociaal-economische toestand voor de meerderheid van de Palestijnse gezinnen ondraaglijk geworden.

download PDF (68.2 kibibytes)

De Wereldbank rekende voor dat het reële gezinsinkomen in de bezette Palestijnse gebieden met 12% daalde in 2000 en nog eens met 19% in 2001. Het aantal Palestijnse gezinnen dat onder de armoedegrens leeft en het met een inkomen van 2 dollar per dag en per persoon moet stellen wordt door de bank geraamd op 45 à 50%.

De oorlog van de voorbije maanden heeft de hele Palestijnse economie en belangrijke infrastructuur (ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen, wegen en waterleidingen) grotendeels verwoest.

De Palestijnse bevolking heeft als gevolg van de bezetting weinig tot geen bewegingsvrijheid. Daardoor zijn de scholen onregematig open voor leerkrachten en leerlingen. Palestijnse gezinnen hebben als gevolg van de economische situatie geen middelen om hun kinderen het onderwijs te bezorgen, waarop ze recht hebben. En vooral de meisjes zijn hiervan vaak het eerste slachtoffer.

De Noodhulpcoördinatie Palestina roept u op tot een concreet solidariteitsgebaar :
Het inverzamelen schoolmateriaal in voor de Palestijnse kinderen.

Op vraag van de Oxfam-Silidariteitspartners ter plekke verzamelen we schoolmateriaal. Deze campagne loopt tot eind september, begin oktober. Het materiaal zal begin oktober met een vliegtuig, type C130 naar de Westbank verzonden worden en ter plekke verdeeld worden onder Palestijnse burgers.


Alle kinderen, ouders en leerkrachten in ons land die solidair willen zijn , kunnen een boekentas, schriften, potloden, krijt of ander schoolmateriaal afleveren bij de Oxfam-Solidariteitswinkels en Oxfam-Wereldwinkels. Kinderen kunnen ook een tekening maken of een briefje schrijven om in de boekentassen te stoppen. Ze zullen hun Palestijnse vriendjes hiermee zeker een groot plezier doen.

Denkt u ook aan de Palestijnse kinderen wanneer u uw schoolaankopen doet en
stort een bedrag ter waarde van een uitgeruste boekentas* op Rnr: 000-0000028-28.

*De lokale aankoop hiervan bedraagt 25 euro per stuk, voor fiscale vrijstelling van schenkingen, is evenwel een min. van 30 euro nodig. Vermeldt: 9062 – Een boekentas voor een Palestijns kind

Heeft u schoolmateriaal teveel, dan kan u het kwijt bij OXFAM

Breng het naar uw dichtsbijzijnde Oxfam-Wereldwinkels of Oxfam-Solidariteitswinkels
INFO : 02/ 50 16 700

Ook medisch materiaal en geneesmiddelen zijn er tekort.
Financiële bijdragen via Rnr :: 000-1482357-03 met de vermelding Action Medical Palestine

Noodhulpcoördinatie Palestina: Association Belgo-Palestinienne, Centre National de la Coopération au Développement (CNCD), FCD - Solidarité Socialiste, Collectif des Médecins belges issus de la - Communauté Arabe, Composantes de la Communauté Arabe de Belgique. Actieplatform Palestina: Vrede, 11.11.11 Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, Broederlijk Delen, Pax Christi Vlaanderen, FOS- Socialistische Solidariteit, Vlaams Palestina Komitee, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP), Oxfam Wereldwinkels, Socialisme Zonder Grenzen, geneeskunde voor de Derde Wereld en Oxfam-Solidariteit-Solidarité.