arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aelvoet neemt onslag
by Johannes Monday August 26, 2002 at 11:08 PM

Min. Aelvoet neemt onslag, zojuist vernomen via een agalev perscom. Zie ook VRT teletekst 113

Min. Aelvoet neemt onslag, zojuist vernomen via een agalev perscom.
Zie ook VRT teletekst 113

volledig com.
by J Monday August 26, 2002 at 11:10 PM

Persdienst Paskal Deboosere, 0496 567 569

Brialmontstraat 23, 1210 Brussel

tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
e-mail pers@agalev.be

http://www.agalev.be/pers/

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 23 augustus 2002

Magda Aelvoet neemt ontslag uit de federale regering


Minister Magda Aelvoet heeft vanavond beslist haar ontslag aan te bieden.
Aanleiding voor dit ontslag zijn de beslissingen omtrent de wapenleveringen aan Nepal.
Magda Aelvoet neemt ontslag omwille van haar fundamentele twijfel in verband met deze wapenleveringen.
Vermits de beslissing hiertoe tot stand gekomen is in het kernkabinet, was het niet mogelijk zich er als regeringslid van te distantiëren. Maar Magda Aelvoet kon deze beslissing niet in overeenstemming brengen met haar overtuiging, ook al omwille de bijkomende informatie die de laatste dagen in verband met de leveringen aan het licht kwam.

Magda Aelvoet blijft de volle steun van het partijbestuur en van de politiek secretaris behouden.

Magda Aelvoet

tja
by tonta Tuesday August 27, 2002 at 01:14 AM
tonta@takashi.zzn.com

wat hier nu van denken?
veel meer dan een pr-stunt lijkt het niet te zijn van Agalev of Aelvoet. Immers de beslissing is genomen he, praten en ontslag nemen achteraf houden de wapenlevering niet tegen. Tegenstemmen in het kernkabinet wél (daarom deed magda dat ook niet)
De bedoeling is niet om de regering te doen vallen, las ik op VRT-teletekst. Agalev op zijn best.
Volg even de logica van de soap:
De regering,in kernkabinet (met Agalevministers),neemt een immorele beslissing.
Een storm van protest barst los.
Reactie Magda Aelvoet:" Ikkeuh was effe aan het bellen, ik werd buitengeroepen"
Reactie Boutmans: "Is het oorlog in Nepal?"
Protest houdt aan, Agalev maakt zich belachelijk, want de uitleg: we zijn tegen maar stemmen voor (mits we even praten in de bevoegde commissie) houdt verwonderlijk genoeg geen stand.
Dus neemt Magda ontslag, in een vergeefse poging haar gezicht en dat van Agalev te redden.
Agalev verklaart echter onmiddellijk dat het niet de bedoeling is de regering te doen vallen. Waarom zouden ze ook? Dat Magda ontslag neemt, heeft toch enkel te maken met haar geweten? Agalev hoeft zich, als partij, toch niet te distantieren van een regering waarin ze al zoveel positiefs hebben bereikt??? (Laatste positieve realisatie was de wapenlevering aan Indie en Pakistan, volledig legaal, want daar is het geen oorlog, niet waar?)
Hihi van "we zijn voor maar stemmen tegen" naar:
"degenen die voor stemden zijn tegen nemen dus ontslag, maar de partij gelooft in het project van de regering"

Krijgt Geert Hoste toch nog gelijk toen hij zei dat het Agalevstandpunt inzake oorlog en vrede: "eerst blablabla dan boemboemboem" is.
Alleen jammer dat de Nepalezen van die blablabla maar weinig zullen merken.

slecht opgelet
by fluppe Tuesday August 27, 2002 at 01:15 AM

Eigen schuld, dikken bult. Ons Magda heeft ook nooit goed opgelet in de les bij de sussewieten. Anders had ze veel beter het Thomistische kontengedraai beheerst. Dan had ze wel een betere smoes kunnen verzinnen dan "ik was even niet op het kernkabinet". Ze kan altijd ten rade gaan bij die andere slechte opletter bij de sussewieten. Alhoewel, ik denk dat machinegeweren niet zo goed branden.

verkiezingen
by guido Tuesday August 27, 2002 at 08:39 AM

ja, het zijn verkiezingen volgend jaar. in het stemhokje'die Aelvoet is zo slecht niet, ze heeft haar fout toch ingezien.'
Aelvoet heeft groen gelogen en verdient daarom geen plaats meer in de politiek. Misschien gaan werken aan de band bij FN?

Als liegen de voorwaarde is?
by DD Tuesday August 27, 2002 at 09:06 AM

Als alle politici die gelogen hebben aan de band moeten gaan werken bij FN dan gaan wij nogal een wapenfabriek kunnen uitbouwen. Misschien kunnen we maar beter een aantal van hen naar Agusta sturen...

Eigenaardig toch
by Libby Tuesday August 27, 2002 at 09:36 AM

dat Maga pas gewetensproblemen kreeg toen alles in de openbaarheid kwam, of heeft ze echt meer dan zes weken nodig gehad om te kunnen uitmaken wat het verschil is tussen goed en kwaad? Dat lijkt mij behoorlijk borderline.

Onderdelen voor F16-s niet zo gevaarlijk? Met die onderdelen kan je inderdaad niks, maar een F-16 ongevaarlijk noemen dat is erover.
Door die onderdelen kan die F-16 weer bommen gaan gooien hé.

Wat is het Agalev-criterium voor leveren van wapens en onderdelen van wapens aan landen op voet van of in (burger)oorlog? "Niet leveren" is het duidelijk niet.

PR of overtuiging? ?
by stef Tuesday August 27, 2002 at 09:43 AM

Er bestaat hier blijkbaar onduidelijkheid over de houding van de groenen ivm die wapenlevering.

Als ik de kranten lees en naar de radio luister dan komt het me toch voor dat de groenen tegen de wapenlevering zijn! Aelvoet heeft dat mee goedgekeurd en ziet nu blijkbaar haar fout (te laat) in. Daarom neemt ze ontslag.

Sommigen suggereren nu dat dit enkel een PR stunt is. Mhm, Aelvoet en PR, dat was in het verleden geen goede combinatie, waarom zou ze nu plots een dergelijke belangrijke beslissing nemen enkel en alleen omwille van die communicatie?

Aelvoet is trouwens één van de weinige bekende gezichten van de groenen in Vlaanderen. Ik weet niet of het zo'n goede PR stunt is om haar carrière zo te laten eindigen. Het is in elk geval geen logische en kleine beslissing. Ik vind het eerder een moedige beslissing.

Ze heeft een fout gemaakt door die wapenlevering goed te keuren. Ze ziet dit nu in en neemt de politieke verantwoordelijkheid voor die fout.

Ik heb het nog niet meegemaakt dat een minister zelf ontslag nam vanuit zijn/haar eigen politieke overtuiging. Normaal worden ministers door andere partijen tot ontslag gedwongen en leveren ze een bittere strijd om toch hun postje te kunnen houden. Denk maar aan het ontslag van Sauwens, die probeerde verkrampt zo lang mogelijk aan zijn mandaat vast te houden.

En tot slot kom ik terug op de wapenlevering zelf. Zaterdag kon ik in de krant lezen dat de partij Agalev zich daar tegen verzet. Daarom vraagt ze een debat in het parlement. Meer kan de partij ook niet doen want de beslissing van de kern is er en de SP.A (Vandenbroucke) en de PS laten de groenen hier echt in de steek. In dat parlementair debat en bij de stemming zal Agalev zich blijven verzetten tegen de wapenlevering. Het is dan aan Minister Michel om de beslissing te herzien. Als die het advies van de kamer niet zou volgen, dan moet Agalev uit de regering stappen. Maar dat nu doen zou onnozel zijn. Dan heb je helemaal niets bereikt, geen opschorting van de wapenlicentie, geen uitstap uit de kernenergie, geen ecoboni, geen homohuwelijk.

india- pakistan
by guido Tuesday August 27, 2002 at 11:13 AM

Iemand als iets gehoord van Agalev i.v.m. de wapenleveringen aan India en Pakistan?
Of weten ze te weinig over de toestand aldaar? ;)

Had Onkelinkx niet in een krant gezegd dat Aelvoet wel wist dat die levering voor Nepal was, dan hadden we nog steeds gedacht dat Aelvoet onschuldig was.

Ook niet vergeten dat Aelvoet aan het hoofd van een gezondsheidsdienst iemnad gezet heeft die iets verkoopt zoals Prozac.

waarom neemt ze ontslag denk je?
by groentje Tuesday August 27, 2002 at 11:49 AM

Tja, al die mensen die hier nu van alles aan het opsommen zijn. Dààrom neemt ze toch ontslag. Juist omdat ze een verkeerde beslissing genomen heeft. (of eigenlijk niet genomen want ze was er niet de hele tijd)
En omdat die levering aan Pakistan er nu nog bovenop komt.

Eindelijk neemt Magda eens een goede beslissing
by denjo Tuesday August 27, 2002 at 12:06 PM

Lees het artikel dat LSP schreef n.a.v. de voedselcrisis en vergelijk met de actualiteit. Lees: http://www.lsp-mas.be/lsp/2002/212/voedsel.html

Eindelijk Magda !!!
by denjo Tuesday August 27, 2002 at 02:09 PM

LSP schreef reeds over de vreemde stellingnames van Magda in het verleden. Lees meer op http://www.lsp-mas.be/lsp/2002/212/voedsel.html

een groene in De Morgen
by guido Tuesday August 27, 2002 at 02:56 PM

Wapenhandelactivist Jacques Denecker:

" Agalev en Ecolo vertonen een nooit gezien establishmentsgedrag."

"Onbegrijpelijk van Tavernier de afgelopen dagen deed. Op de radio verklaarde hij dat hij Nepal niet goed kent en gen uitsparken wil doe."

"Een erkenning van de fout, opstappen of het aanbieden van een serieuze oplossing is het minste wat ze kunnen doen."

Agalev zit in een regering die er niet voor terugdeinst om Nepalese vluchtelingen terug te sturen naar land van herkomst. Ik ben nog altijd aan het wachten op een reactie van een Agalever die dit afkeurt.

Maar ja, in dit land denken ze dat wanneer ze niet op het Blok stemmen ,ze geen racist zijn!