arch/ive/ief (2000 - 2005)

FCI-Mechelen (Framatome) gesloten met een leugen
by Matthias Monday August 26, 2002 at 08:44 PM

Op 20 juni raakte bekend dat de Mechelse vestiging van FCI de poorten zou sluiten. Rood, het tweewekelijks tijdschrift van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP), onthult nu aan de hand van vertrouwelijke documenten, bronnen uit de Mechelse directie en feiten de ware toedracht van de sluiting. De informatie van Rood is vernietigend voor de Franse directie. De Belgische directie maakt zich medeplichtig aan het verspreiden van leugens.

UITNODIGING PERSCONFERENTIE


Tweewekelijks tijdschrift Rood pakt uit met exclusieve informatie:

Exclusief: FCI-Mechelen (Framatome) gesloten met een leugen


Franse directie sjoemelt met bedrijfsgegevens!


Op 20 juni raakte bekend dat de Mechelse vestiging van FCI de poorten zou sluiten. Rood, het tweewekelijks tijdschrift van de Socialistische Arbeiderspartij (SAP), onthult nu aan de hand van vertrouwelijke documenten, bronnen uit de Mechelse directie en feiten de ware toedracht van de sluiting. De informatie van Rood is vernietigend voor de Franse directie. De Belgische directie maakt zich medeplichtig aan het verspreiden van leugens.

Rood en de SAP beschouwen het als hun plicht om deze gegevens openbaar te maken. We hopen op die wijze ook munitie te geven aan de 410 werknemers die opkomen voor hun rechten en hun jobs.

Tijdens de persconferentie geeft Bruno Dewit, woordvoerder van SAP-Mechelen en redacteur van Rood, uitleg bij het artikel. Rood-Hoofdredacteur David Dessers leidt de persconferentie in. Het bewuste nummer van Rood zal natuurlijk zelf voor handen zijn. De journalisten krijgen ook een mapje mee met een aantal van de aangehaalde vertrouwelijke documenten.

De persconferentie vindt plaats op woensdag 28 augustus, om 13.30u. in Eetcafé "De Graspoort", Begijnenstraat 28-30, in hartje Mechelen (tussen de Sint-Romboutstoren en de Vismarkt).

Voor meer info kan u steeds terecht bij:

SAP-Mechelen, Bruno Dewit, 015/43.24.89, sap.mechelen@belgacom.net
SAP-Nationaal, David Dessers, 02/523.40.23 – 0486/69.69.27, sap-pos@freegates.be

http://www.sap-pos.org

Natuurlijk sjoemelt FCI met cijfers! Maar wat is de boodschap?
by Gaston Tuesday August 27, 2002 at 12:02 PM
gaston.vandyck@pandora.be

Het is natuurlijk voor de betrokken arbeiders onthutsend en onverdraag dat zij op het moment dat ze met sluiting en werkloosheid bedreigd zijn, ook nog eens beduveld worden. Ze worden als het ware niet alleen bestolen, maar ook nog eens belogen.
Toch is het feit dat bedrijven met cijfers sjoemelen vandaag geen groot nieuws meer, veeleer dagelijks realiteit. Denk maar aan Enron, Worldcom en andere Vivendi's.
De directie van FCI-Mechelen doet dat alleen vanuit een andere motivatie: ze wil ook haar eien hachje redden. Wat mmij verrast is dat Rood deze directie zo achternaloopt in de manier waarop ze haar hachje probeert te redden: ze wil de sluiting in Mechelen afwenden door andere fabrieken ermee op te zadelen. Het is het klassieke NYMBY-syndroom (not in my backyard). In de vakbeweging noemen we dat ook verdeel-en-heersstrategie.

Anders gezegd: stel dat Rood bewijst dat de FCI op basis van valse cijfers dicht moet, wat is dan de conclusie? Dat Besançon dicht moet? Of toch maar liever Sarthe?
De FCI-directie in Frankrijk staat bekend voor haar "wetenschappelijke" aanpak, daar zit meer strategie achter dan Frans nationalisme. Een deel van de strategie is misschien dat ze eerst Mechelen willen aanpakken, om daarna de in hun ogen moeilijkere Franse bedrijven te saneren.
Wat de directie van Mechelen doet - en in haar zog ook Rood dus - heeft als objectief resultaat dat het internationaal arbeidersfront van de drie zusterbedrijven uit mekaar geslagen wordt.
Fraai is dat niet voor een partij die zich links en internationalistisch noemt.

Actiedag 7 september
by Frans Tuesday August 27, 2002 at 12:19 PM

Belangrijk bericht: op 7 september organiseren ze bij FCI een actiedag. Om 10u30 wordt er verzameld aan het Rode Kruisplein in Mechelen, vandaar gaat het in betoging naar de fabriek op de Industriezone Mechelen Zuid (A. Spinoystraat).
Daar is dan van alles te beleven, maar het belangrijkste is: eenheid in de strijd voor werk en tegen sluitingen!
Allen daarheen!!

de boodschap is: stop het onderling klein-links gezwets
by Matthias Wednesday August 28, 2002 at 01:30 PM

Wat een belachelijk kritiek van De Heer Gaston. Ik vermoed dat hij van een andere klein-linkse club is en dat hij als hobby heeft het eeuwige gelul tussen klein-links ter zijner groot genot nog jarenlang te laten aanslepen.
Zegt u mij eens waar in dit persbericht Rood de directie achternaloopt of de arbeiders in andere bedrijven dumpt? De Heer Gaston, die ongetwijfeld doctor in de logica is, kent er wat van de zaken om te draaien: doordat Rood ingaat tegen het gesjoemel van de directie zou ze de directie achternalopen?
Tja, je moet *trotskisten* altijd ergens van kunnen beschuldigen natuurlijk. Spijtig, want allemaal samen zouden we veel sterker staan. Je beschuldigt de SAP van verdeel-en-heersstrategie (hilarisch eigenlijk), terwijl je zelf niets anders doet dan de verdeling van de linkerzijde versterken, i.p.v. verheugd te zijn en samen te werken met elk initiatief dat de linkerzijde, en vooral de (alle)arbeiders van FCI vooruit kan helpen.
Als FCI gelogen heeft over Mechelen, betekent dat niet dat een ander bedrijf dicht moet. Het gaat erom dat geen bedrijf dicht moet, zeker zolang een bedrijf winstgevend is. En als we over die informatie beschikken, moeten we daar optimaal van gebruik maken om de positie van de arbeiders van FCI te versterken.