arch/ive/ief (2000 - 2005)

Help de groenen uit de puree
by Thomas Blommaert Monday August 26, 2002 at 03:59 PM
Thomasblommaert@hotmail.com 0494801140 Tereken 92, 9100 St-Niklaas

Dit is een column over het betere bochtenwerk dat de groenen dezer dagen tentoon spreiden n.a.v.de wapenexport naar o.a. Nepal.

Agalev en Ecolo zitten met een probleem zo groot als het ego van Jos Geysels. Afgelopen weekend lekte namelijk uit dat de groene jongens mee het licht op groen zetten voor de levering van 5.500 mitrailetten aan Nepal. En voor de verkoop van militair materieel aan gezworen aartsvijanden India en Pakistan. Ga dat maar eens aan je pacifistische achterban uitleggen. Omdat we van nature vriendelijke jongens zijn, steken we graag een handje toe.
THOMAS BLOMMAERT
5.500 mitrailleurs die 800 kogels per minuut afvuren, onderdelen van reactiemotoren voor militaire vliegtuigen plus grondstations voor onbemande verkenningsvliegtuigen, en reserveonderdelen voor de luchtmacht. Dat had België, als alles goed was gegaan, kunnen verpatsen aan respectievelijk Nepal, India en Pakistan. Heel lang zijn we dan wel niet naar school geweest, maar zelfs wij begrijpen dat dit ‘kassa kassa' had betekend voor de Luikse wapenfabrikant FN. Dat de zaak uitlekte is dus op z'n minst vervelend te noemen. Nepal heeft af te rekenen met een maoïstisch bevrijdingsleger en India en Pakistan twisten al sinds mensenheugenis om Kasjmir. Mogelijk komt de deal nu op losse schroeven te staan. Hoe dan ook, bij het zaken doen moet je nu eenmaal af en toe morele bezwaren aan de kant schuiven. Daar ontsnappen zelfs de meest politiek-correcte groenen niet aan, al het gezwets over een kritische achterban ten spijt. Dat heeft Mie Vogels ons zelf ooit verteld. We zullen dus de laatste zijn om onze ecologische broeders hier op aan te vallen.
Waar we echter niet bij kunnen, is de fletse reactie van de groene coryfeeën. "Ik wist van niks, ik zat in Toscane bij Paul Goossens", orakelde Jos Geysels, nooit verlegen om te koketteren met zijn vriendschap met oud-mei ‘68'ers. "Bovendien kende ik niet eens de politieke sitatie in Nepal ", aldus nog de man die door collega's ooit beschreven werd als een wandelende- encyclopedie-van-revolutionaire-bewegingen. Jos heeft namelijk nog bij de jezuïeten in Turnhout gestudeerd. En om de paters de duvel aan te doen, bekladde hij systematisch alle banken met de namen van alle marxistische bevrijdingsorganisaties ter wereld. In de jaren zeventig kon je daar wel even zoet mee zijn. Maar bon, we wijken af. Wie het zo mogelijk nog bonter maakte, was Magda Aelvoet. El Magda, die bewuste dag zelf aanwezig op het kernkabinet, wimpelde iedere persmuskiet die ook maar aanstalten maakte om iets over de affaire te vragen, af met de nu al historische woorden: "Ik was net naar buiten toen het thema op het kernkabinet werd besproken."
Als je het ons vraagt, is er iets ernstig mis met de communicatie van de groenen. Om dat euvel te verhelpen, staken de meest ambitieuzen op de redactie, de koppen bij elkaar. Brainstormend over hoe Agalev en Ecolo zonder gezichtsverlies de affaire kunnen oplossen en tezelfdertijd de deal gewoon kunnen laten doorgaan. Wie weet, valt er geen goedbetaald postje op een of ander groen kabinet te versieren, u weet hoe redacteurs van een communistisch weekblad zijn. Uit een heleboel suggesties weerhielden we er drie:
*De Waalse regering is de hoofdaandeelhouder van FN-Herstal. Om de kritiek dat ze alle staatsbedrijven vrolijk mee helpen privatiseren te pareren, zouden de groenen hier een symbooldossier van kunnen maken. Onder het motto ‘ ecologisten steunen overheidsbedrijven', zouden Agalev en Ecolo zelfs die gore communisten de wind uit de zeilen kunnen nemen. Wie zou dan nog iets kunnen aanmerken op de groene steun voor de wapenexport?
*Agalev (deze suggestie is niet van toepassing voor de Waalse groenen) zou het ook over een heel andere boeg kunnen gooien en een onverwachte electorale bron kunnen aanboren. Want het kernkabinet nam de beruchte beslissing toch op 11 juli? Magda Aelvoet zou haar vage uitleg over "naar buiten gaan" misschien nog in haar voordeel kunnen laten spelen. Denk eens na. Hoort iedere rechtgeaarde, fiere Vlaming op 11 juli niet minstens zeven maal een moment in te lassen waarop hij trots z'n Vlaamssche identiteit beleeft? Wel, laat het kernkabinet nu eens net gediscuteerd hebben op het moment dat Magda helemaal alleen, buiten, van opperste ontroering met de tranen in de ogen, aan het vendelzwaaien was? Onderwijl afwisselend Cyriel Verschaeve aan het reciteren en de Vlaamse Leeuw meeneuriënd? Een pak stemmen van ontroerde ex-VU'ers verzekerd.
*De laatste suggestie vinden wij persoonlijk een beetje onrealistisch, maar goed. We zijn tenslotte ook maar de boodschapper. Het ligt een beetje in de lijn van de uitleg die Geysels gaf. Agalev en Ecolo zouden gewoon staalhard kunnen ontkennen ooit maar iets gehoord te hebben over conflicten in Nepal, Pakistan of India. We herhalen het, zelf vinden we het wat gewaagd. Maar H., die al wat ouder en dus ook veel wijzer is, verzekerde ons dat zoiets wel vaker gebeurt.
Hoe dan ook, beste groenen, vinden jullie een van bovenstaande suggesties het overwegen waard, aarzel dan niet om ze te gebruiken. Wij, communisten, zijn de slechtsten nog niet. Dat is bij deze nog maar eens bewezen.

attitudes groenen
by Guido Monday August 26, 2002 at 04:43 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Als je het ons vraagt, is er iets ernstig mis met de communicatie van de groenen."

Als je het mij vraagt, dan scheelt er iets met de attitudes en ideeën van de groenen.

Wanneer gaan we de groene top eens horen zeggen :

-dat het crimineel is om vluchtelingen op te sluiten in gesloten centra?

-dat het crimineel is om kinderen op te sluiten in gesloten centra?(Zelf gezien tijdens een actie aan Steenokkerzeel.)

-dat er meer geld moet naar onderwijs en zorg i.p.v. naar politie en justitie?

-dat ze opstappen omdat ze het niet kunnen hebben dat er in Afghanistan meer dan 4000 burgers vermoord zijn door de imperialisten?

Als je dan denkt aan de leugens die ze verteld hebben om hun eigen vel te redden, ja, wat verwacht je dan nog van de groenen?

Als de achterban van Agalev nog geloofwaardig wil overkomen, eis dan het ontslag van jullie top. Ze zijn niet meer wat ze waren, ze zijn liberaal en rechts geworden. En om in een regering te blijven die het toelaat om kinderen op te sluiten in gesloten centra, ja dan moet je al bruin denken.

Oh ja, de Belgische regering, met daarin Agalev, ziet er geen graten in om Nepalese vluchtelingen terug te sturen.

Macht
by Peter Morlion Monday August 26, 2002 at 05:56 PM
dikkexpierre@yahoo.com

"Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely. Great men are always bad men, even when they exercise influence and not authority... There is no worse heresy than that the office sanctifies the holder of it" (baron Acton, 1887)
Akkoord, sterke woorden waar ik zelf niet helemaal mee akkoord ga, maar er zit een waarheid in. Het zijn niet de groenen die verkeerd zijn. Het is niet dat ze hun idealen hebben opgegeven. Dat hebben ze natuurlijk wel, maar eender welke partij zou dat gedaan hebben op zo'n hoog niveau. Is het niet in deze kwestie, dan wel in een ander.
Het verkeerde zit hem in het systeem. In de parlementaire democratie blijft alles verderdraaien, wie er ook aan het stuur zit: hoe links of rechts ook.
Sociaal-democraten, socialisten, communisten of zelfs anarchisten (of eender welke groep) zouden in zo'n systeem hun idealen opgeven om aan de macht te blijven onder het motto: geven en nemen (met dat verschil dat anarchisten nog steeds die macht weigeren). Vele mensen zien hier niks fouts in, maar precies dit geven en nemen zorgt ervoor dat alles verder z'n gangetje gaat zoals het altijd al was. Andere alternatieve of radicale partijen zouden het niet beter doen. Ja, misschien in het begin nog wel, maar na een tijdje komt alles terug in z'n plooi. Om in de regering te komen moet een partij eerst groot worden, maar hoe groter het wordt, hoe meer het mensen aantrekt die niet zo idealistisch of radicaal zijn. En die mensen zullen ook hoge posities innemen. En éénmaal groot wil de partij ook groot blijven, en dat houdt in dat men gematigd moet worden. En dan kom je in zo'n situaties terecht: Doel, wapens naar Nepal, enz.
Het zijn niet de mensen of de partijen, maar het is het systeem VAN partijen.
Dat is althans mijn mening.

Anders gaan Leveren
by Arne Baillière Monday August 26, 2002 at 07:57 PM
to_arne@hotmail.com

Jammer is wel dat dit uitkomt nog voor de democratische linkerzijde de tijd heeft gehad om een electoraal initiatief uit te bouwen. In Duitsland hebben dergelijke spelletjes de Groenen veel stemmen gekost ten voordele van de PDS. Hier is nog geen zo'n electoraal alternatief. Als de machtsposities van de groene kopstukken binnen hun partij onaangetast blijven na dit avontuur, zal het hen uiteindelijk veel schade toebrengen.

De spa en de ps staan tegenover elkaar omdat ze de arbeidsplaatsen al of niet in hun regio hebben. De belangrijkste bijdrage in het bestrijden van de wapenhandel die België zou kunnen doen, is de wapenfabrieken sluiten of omvormen tot productiecentra van landbouwwerktuigen, die dan zouden kunnen verkocht worden aan behoeftige derdewereldlanden, zodat de werkgelegenheid hier gered wordt zonder dat er daarvoor mensen elkaar moeten afmaken.

Maar in het huidige bestel is er geen enkele politicus die de verantwoordelijkheid wil nemen de wapen- arbeiders op straat te zetten. De derdewereldlanden zouden hun wapens elders kopen (waarschijnlijk in de USA). Desalniettemin blijft de vaststelling dat één van de rijkste landen ter wereld zijn industrie moet laten draaien door handeltjes te drijven met de machtsdespoten van één van de armste regio's ter wereld, en het voorzien van moordtuigen aan die despoten, een beklijvende ervaring.

Vooral het feit dat een uit een protestbeweging gegroeide partij haar basisprincipes opzij schuift in het spel van geven en nemen van macht, en daarvoor onrechtstreeks over lijken in de Derde wereld gaat, is markant. Het vanuit de onderbuik komende protestgevoel heeft plaats gemaakt voor het gemakkelijke heen en weer reizen tussen verschillende varianten van pluche, terwijl denktanks hele dagen in de weer zijn om het grijze machtsverhaal aan de achterban verkocht te krijgen als een kleurrijk geheel dat bulkt van progressieve accenten.

Hoe lang men in groene kringen nog met dit arsenaal boerentruukjes de progressieve Belgen om de tuin zal proberen te leiden, is niet duidelijk. Maar fraai om aan te zien is het in elk geval niet.

ter zijde
by guido Monday August 26, 2002 at 08:35 PM

De groenen in Duitsland hebben dit niet goedgekeurd. Zij hebben hun idealen precies niet opgegeven. Vergten, het zijn daar binnenkort verkiezingen.

Dat systeem van partijen werkt niet. Mensen doen alles voor hun partij maar net als merknamen zijn dit dingen die de mens overstegen hebben en waar hij slaaf van is. Zo zijn er duizenden woorden.

Free your mind and the rest will follow!