arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het nieuwe Malthusianisme
by Tommy De Cock Monday August 26, 2002 at 02:22 PM
creativeurge@hotmail.com

Het plan van de Amerikaanse president Bush om bomen om te hakken zodat er geen bosbranden ontstaan, maakt deel uit van zijn intussen welbekende doctrine: zo werd ook heel Afganistan platgebombardeerd om af te rekenen met islamitische terroristen.

Misschien heeft Bush het geleerd van Sharon, die door het uitmoorden van zoveel mogelijk Palstijnen zich nooit zorgen hoopt te hoeven maken om Palestina. Net zoals aartsvijand Hitler op zoek was naar de definitieve oplossing voor het "jodenprobleem" via de holocaust. Zelfs in de oudste geschriften vinden we dezelfde doctrine terug: zo liet Herodes alle kinderen vermoorden om van Jezus verlost te zijn. De Spaanse dictator Franco kwam nog dicht in de buurt van het slagen van zijn opzet om alle "roden" uit te roeien, maar toch kan men stellen dat elk van deze figuren faalde.
De idee is gebaseerd op Malthus, die geloofde dat de mensheid zich uitbreidt volgens een geometrische reeks, terwijl de voedselvoorraad enkel op mathematische wijze kan groeien.
De fundamentele problemen in de wereld kunnen dus, volgens de malthusianisten, opgelost worden door het beperken van het aantal etende mensen. Vandaar dus het voordeel om, bijvoorbeeld in naam van de strijd tegen de "As van het Kwaad", de arme lokale bevolking te vermoorden. De briljante satiricus Jonathan "Gulliver" Swift verwoordde dit reeds in zijn werk "A modest Proposal": volwassen Ieren eten hun eigen kinderen op om zo hun armoede te bestrijden. Voorwaar een onaangename gedachte: Westerlingen die islamitische kinderen oppeuzelen!
De Malthusiaanse oplossing is naïef en allesbehalve efficiënt, en werd ook hevig bekritiseerd door onder meer de Kerk (al was Malthus zelf geestelijke) en door Marx, die meende dat de groei van de hongerige klasse vroeg of laat zou leiden tot de ondergang van de "gulzige" klasse.
Ondertussen is duidelijk dat er genoeg eten is voor iedereen, maar steeds is er een minderheid die zich al het voedsel toe-eigent. Die minderheid maakt dan bijvoorbeeld gebruik van de atoombom (door Mao nog een "papieren tijger" genoemd) om de armen uit te roeien. En zo komen we terug bij de politiek van Bush om branden te bestrijden: een logisch gevolg van zijn Malthusianisme!

(gebaseerd op een column van Eduardo Haro Tecglen in El País van 24 augustus 2002)

Malthus: Correcte omschrijving
by Wim Cardoen Monday August 26, 2002 at 08:55 PM
cardoen@hydrogen.hec.utah.edu

Tommy,

Als je wiskundige terminologie gebruikt, wend je deze beter CORRECT aan.
De bevolkingsaangroei gebeurt volgens een geometrische (meetkundige) rij, de substantie (voedsel,..) heeft plaats volgens een arithmetische (rekenkundige) rij.

Merk het verschil op tussen rij en reeks.
Reeks impliceert een sommatie, rij is een sequentie.

De zin "terwijl de voedselvoorraad enkel op mathematische wijze kan groeien" is dus NIETSZEGGEND.

Mvg,

Wim Cardoen

Puntjes op de i
by Tommy De Cock Tuesday August 27, 2002 at 11:10 AM
creativeurge@hotmail.com

Bedankt voor de aanvulling Wim, mijn omschrijving van de idee van Malthus was inderdaad onzorgvuldig geformuleerd. Waarvoor excuses.