arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nepal : de feiten
by tom Friday August 23, 2002 at 11:46 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

De groenen zeggen 'wij zijn geen Nepal-specialisten, we zullen de zaak bestuderen'. Woehahaha ! Elke sufkop die drie seconden nadenkt en 'Nepal' in zijn zoekmasjien intikt, beseft dat er in Nepal grondig stront aan de knikker zit. Behalve de groenen alweer (het was in Afghanistan niet anders, en het zal met irak komende winter ook niet anders zijn). En de sociaal-democraten en de liberalen, kortom de hele paarsgroene reutemeteut. Zij staan blijkbaar aan de andere kant.

- Nepal is het tweede armste land van de wereld. Geen seconde heeft ontwikkelingsheld Boutmans er aan gedacht dat het Nepalese volk misschien wel met wat anders zou gediend zijn dan met machinegeweren van FN voor de diktatuur daar. Proper.

- De noodtoestand, wat was dat ook alweer ? In Nepal is de noodtoestand permanent van kracht, dat betekent : de grondwettelijke vrijheden zijn opgeschort, het leger mag alles doen wat ze wil in de strijd tegen de rebellen (FN-geweren inzetten bijvoorbeeld), er is militaire censuur op de pers, het zelfs maar weergeven van de opinie van de rebellen is strafbaar (levenslange gevangenisstraf), journalisten die berichten over acties van de rebellen worden opgesloten zonder vorm van proces (er zijn voorbeelden : journalisnten van Daily Janadidha, Janadesh, Dishabodh, Janasangharsa), Rode Kruis medewerkers die rebellen verzorgen worden beschuldigd van het helpen van terroristen, het leger heeft het recht iedereen die er verdacht uit ziet, of van wie het leger denkt dat ze zouden kunnen sympathiseren met de ‘terroristen', neer te schieten.

- Er zijn honderden ongewapende burgers vermoord door het leger sinds het uitroepen van de noodtoestand, omdat ze er verdacht uitzagen. Het volk is de gevaarlijkste vijand van het regime, en daarom schiet het leger er ook op los, zaait het terreur, verkracht het de meisjes en vermoordt het de mannen.

en in Wallonië?
by Herman Saturday August 24, 2002 at 06:23 PM

Hoera, weer een regeringscrisis zoals in 1991, toen (Vlaams) rood en groen (+VU) veel pacifistischer waren en er zelfs een premier voor kelderden (hoewel SP in de regering zat).
Bleek dat de kloof toen vooral tussen Vlaanderen en Wallonië lag. Nu ook?
Wat vinden onze franstalige Indymedialezers van dit dispuut?
Vraag aan links Wallonië: Moet de beslissing worden herzien?

FN
by KaM Saturday August 24, 2002 at 07:28 PM

De Belgische regering en de Europesen Unie steunen de Nepalese overheid. Als je a zegt moet je ook durven b zeggen. Wapenhandel en mensenrechten gaan niet samen. Het is een illusie te denken dat je wapens kan maken zonder die aan landen zoals Nepal te verkopen. Ik vond de houding van de regering in 91 nogal hypocriet (o.a de weigering om granaten te verkopen aan de britten)

FN wordt binnenkort wellicht verkocht aan een amerikaanse multinational. FN zal of Belgie dat wil of niet wapens maken voor de Amerikaanse bondgenoten in hun strijd tegen het ,internationaal terrorisme, zoals ze dat zo mooi uitdrukken. Nepal is zo'n bondgenoot. Het zou me trouwens niet verbazen dat de Amerikanen de Belgen een beetje gepushd hebben om die wapendeal af te sluiten. FN is namelijk de grootste producent van kleine wapens voor het Amerikaanse leger. Geen wapens voor Nepal dan ook geen wapens meer voor het Amerikaanse leger (en dan kan FN het boeltje wel sluiten).

Wat Wallonie betreft is het belangrijk om te weten dat FN (of je het nu leuk vind of niet) symbolisch vrij belangrijk is. Wallonie is al eeuwen bekend als een regio waar men uitstekende wapens maakt. Veel Walen zijn daar trots op. Het maakt zonder discussie de ,beste, machinegeweren ter wereld. Fidel Castro heeft zelfs gezegd dat zonder de machinegeweren van FN de revolutie zou zijn mislukt. (De Cubaanse guerillastrijders hadden FN geweren terwijl het reguliere leger bewapend was met Amerikaanse brol.)

De Amerikanen en wapenliefhebbers overal ter wereld beginnen al te kwijlen alleen als ze de naam FN horen. Iedereen weet dat Wallonie het economisch niet zo gemakkelijk heeft en dat veel Vlamingen neerbuigend op hen neerkijken. Als je dan als Vlaming FN (één van de weinige bedrijven met internationale faam die ze hebben) probeert om zeep te helpen dan kan het gebeuren dat Walen een beetje kregelig reageren.

ps Ik ben tegen die wapendeal. Geen verkeerde conclusies trekken.

PS 2
by KaM Saturday August 24, 2002 at 07:38 PM

FN is in de VS en in vele andere landen bekender dan alle andere Belgische bedrijven samen. Of je het nu leuk vind of niet denken veel Amerikanen als ze Belgie horen direct aan wapens (en niet aan bier, wafels of pralines)

FN in Nepal
by KaM Sunday August 25, 2002 at 10:05 PM

http://www.millenniumsend.com/pdf/national.pdf

In dit bestand kan je zien welke landen bewapend zijn met FN geweren. Nepal heeft al zware Belgische machinegeweren Mag-58's, Belgische pistolen en Belgische Fal's, het enigste wat nog in hun gamma onbreekt zijn de lichte machinegeweren. Die ze dus nu hebben aangekocht. Nepal is dus een trouwe klant van FN. Mischien hebben ze recht op een getrouwheidspremie :)

PS2
by Dede Monday August 26, 2002 at 10:57 AM

Ik ben een keer op bezoek in de VS geweest en op een bepaald moment stond ik aan te schuiven aan een buffet toen een Amerikaan mij aansprak. Ik zei dat ik van Belgie kwam, waarop hij heel enthousiast werd. Ik vroeg of hij Belgie dan kende (de meeste Amerikanen kennen Belgie immers niet) Waarop hij antwoord: 'of couse I know Belgium. Ik had a riot gun from Belgium, Great riot guns,...the best in the world'
En ik schaamde mij nogmaals om Belg te zijn

Vlaamse handelaars in "dood" doen het "proper"
by dirk Tuesday August 27, 2002 at 10:07 AM

Wat me nogal stoort in dit debat is de Vlaamse hypocrisie in het wapendebat. "Wij Vlaamse pacifisten". Laat me lachen (groen - of moet ik zeggen agalev?). De grootste wapenhandelaar in België is op en top Vlaams: Barco. En ze doen het ook nog veel onopgemerkter. Ze produceren immers heel "onschuldig" dingen als monitoren (beeldschermen) e.d., waar internationaal van gekend is dat die voor wapeninstallaties gebruikt worden. En niet die kleine éémansdingetjes zoals minimitrailleurtjes, maar grote dingen die ganse steden kunnen laten ontploffen: vliegtuigen en radarschermen voor raketinstallaties e.d.
Maar daar heeft niemand het over. Meer nog, dit zijn voorbeeldige "ondernemers" die als voorbeeld moeten dienen voor onze Vlaamse studenten, en dus in een Raad van Beheer van de Universiteit Gent zetelden.
Pikant detail: "onze" Universiteitbeheerder Barco leverde wapenonderdelen aan het repressieve regime in Indonesië op het zelfde moment als deze de studentenopstanden bloedig neersloeg.