arch/ive/ief (2000 - 2005)

Paarsgroene moraal: oorlog stoken in Nepal
by pol de vos Friday August 23, 2002 at 07:49 PM

Nauwelijks een half uur had het kernkabinet nodig om een vergunning af te leveren voor de uitvoer van 5.500 automatische geweren naar Nepal. Volgens minister Louis Michel heerst daar democratie en moet het land zich verdedigen tegen een guerrilla. Een zeer dubieuze uitleg...


Nauwelijks een half uur had het kernkabinet nodig om een vergunning af te leveren voor de uitvoer van 5.500 automatische geweren naar Nepal. Volgens minister Louis Michel heerst daar democratie en moet het land zich verdedigen tegen een guerrilla. Een zeer dubieuze uitleg...

Onkelinx (PS), Aelvoet (Agalev), Durant (Ecolo), Vandenbroucke (SP.A), Daems (VLD), Verhofstadt en Michel (MR) waren aanwezig op het kernkabinet van 11 juli, toen ze FN toestemming gaven om 5.500 automatische geweren te verkopen aan Nepal . En als het geheim niet door anderen was onthuld, zou de goegemeente er tot vandaag niets over geweten hebben.

Louis Michel moest uiteindelijk wel erkennen dat ze bij de beslissing heel goed wisten naar wie de wapens gingen: hij had het over "een land dat een pluralistische democratie kent en dat zich nu moet verweren tegen een interne guerrilla". Maar dat is lang niet hetzelfde als een burgeroorlog, voegt hij eraan toe. De realiteit is enigszins anders.

Nepal is een van de armste landen van de wereld. De boeren gaan er gebukt onder een zware feodale dictatuur die slaafs luistert naar de VS, Groot-Brittannië en het Internationaal Muntfonds. Dit bergachtige land bezit, na Brazilië, wel de grootste hydro-elektrische voorraad van de wereld (83.000 megawatt), maar toch beschikt maar 14 procent van de bevolking over elektriciteit.

Het merendeel van de 22 miljoen inwoners is ondervoed, ook al werken ze 15 uur per dag op hun lapje grond of op de akkers van de grootgrondbezitters. Boeren die in opstand komen worden afgemaakt, hun boerderijen in brand gestoken. Tussen 1960 en 1990 werden ook meer dan 150 studenten, communistische militanten en andere mensen, die het voor het volk hadden opgenomen, vermoord.
Alle partijen mogen... de pro-Amerikaanse monarchie verdedigen
Nadat ze eerst 25 jaar lang het volksverzet hadden gevoerd met stakingen en betogingen, is de (maoïstische) Communistische Partij van Nepal (CPN, (m)), in 1996 met de gewapende strijd begonnen om de regering omver te werpen. Je moet weten dat al de partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn, de feodale monarchie die het land regeert, verdedigen en dat de anti-koningsgezinde communisten niet aan de verkiezingen mochten deelnemen.

Zelfs Louis Michel gelooft niet in zijn eigen demagogie: "Bronnen in de omgeving van minister Michel zeggen dat het land weliswaar geen modeldemocratie is, maar toch een meerpartijendemocratie kan worden genoemd", schrijft De Morgen van 23 augustus. Geen democratie dus, maar wel een systeem met meerdere partijen die allemaal akkoord gaan met de pro-Amerikaanse monarchie.

De oorlog in trouwens ook allesbehalve een geïsoleerde oorlog noch een burgeroorlog: hij maakt deel uit van de internationale oorlog van het imperialisme, in het bijzonder van de VS, tegen alle krachten die zich verzetten tegen hun wereldoverheersing. In november 2001 weigerde de Nepalese regering nog langer te onderhandelen met de guerrilla onder leiding van de CPN en is de oorlog opnieuw begonnen.

Daarmee kwam de regering tegemoet aan de vraag van de Amerikanen in hun "kruistocht tegen het terrorisme". Volgens de CPN (m) heeft de VS-regering sinds het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Powel in januari 2002, alles gedaan om een gewapende interventie in Nepal te verantwoorden en om in het land een militaire basis te installeren. Dat is hun manier om de controle over de regio te bevestigen, vooral in het kader van de strijd tegen China. Op 7 mei heeft president Bush de Nepalese eerste minister Sher Bahadur Deuba ontvangen. Die vroeg hem officieel om hulp voor zijn oorlog tegen het volksverzet, dat hij als "terroristisch" bestempelde, de geijkte uitdrukking om elke verzetsbeweging in de Derde Wereld te kunnen uitschakelen.

Met de wapenlevering aan de regering van Nepal, vallen de maskers van paarsgroen af: alle gepreek van Louis Michel over "ethiek", over "internationale samenwerking", over zijn wil "om de vrede te bewaren", achternagepraat door de groene en rode ministers, waren niet meer dan blabla. De samenwerking en de ethiek van paarsgroen, dat zijn die van de handelaren in de dood, van medeplichtigen aan de imperialistische wereldoverheersing.

Wie het oorlogsgevaar wil bekampen en de vrede installeren, moet dringend al de bevrijdingsbewegingen in de Derde Wereld steunen (waaronder ook de CPN (m) van Nepal) die vandaag op de zwarte lijst van Washington prijken.

Alle wapenleveringen aan landen in oorlog tegen bevrijdingsorganisaties – in Nepal, op de Filipijnen, in Colombia... – moeten worden verboden.
@ Voor meer info over Nepal, zijn geschiedenis, zijn guerrilla, de Amerikaanse politiek...zie http://www.solidaire.org (Internationaal > Azië > Nepal)

Terzake
by KaM Friday August 23, 2002 at 10:17 PM

Is er al een keertje een staatsbedrijf in Belgie dat goed draait en de PVDA wil het de nek omdraaien. Wat willen jullie eigenlijk. :)

Iemand Terzake gezien? Reacties?