arch/ive/ief (2000 - 2005)

België, het meest ironische land ter wereld.
by Guido Friday August 23, 2002 at 05:03 PM

Vandaag is gebleken dat de omstreden wapenlevering voor Nepal was bestemd. België anno 2002:"We hebben geen weet van een oorlog in Nepal, daarom zenden we vluchtelingen van daar terug. En ondertussen leveren we wapens om deze laatsten kapot te schie" Opgeruimd staat netjes?

Vandaag is uitgekomen voor wie de 5.500 mitrailleurs waren die uit de FN-fabriek kwamen.
Voor Nepal, een land waar sinds 1996 4.700 mensen omkwamen. 2.800 kwamen er om sinds november vorig jaar.

Geen enkele regeringspartij had een probleem met deze levering. Men zou zelfs kunnen denken dat sommigen niet meer van deze wereld zijn.
Agalev-fractievoorzitter Jef Tavernier:" Als Nepal een land in oorlog is of als er een burgeroorlog woedt, dan kun je niet leveren. Vraag is of dat echt het geval is.Ik ben geen Nepalexpert en kan dat niet beoordelen."

Die 2800 doden sinds vorig november vorig jaar heeft Mr. Tavernier niet gezien. Hoeveel mensen moeten er doodgeschoten worden met Belgische wapens vooraleer men spreekt over oorlog?

De heer Tavernier heeft er waarschijnlijk ook geen problemen mee dat op de vlucht zijnde Nepalezen teruggestuurd worden naar het land van herkomst.

Misschien kunnen oproepen op het BLok alle macht te geven. Zouden zij ook vluchtelingen terugsturen naar een land in oorlog en dan wapens leveren om die vluchtelingen af te maken?

FN-minimi(SAW)
by KaM Friday August 23, 2002 at 06:13 PM

Ik weet het niet zeker maar als ik me niet vergis heeft FN nog geen enkele FN-minimi geleverd aan Nepal. Volgens mij moeten ze zelfs nog worden gemaakt. De Belgische regering heeft pas de toestemming gegeven om die wapens te maken en aan Nepal te verkopen. Het zal dus nog wel een tijdje(fabrikatie, transport, training van de soldaten,...)
duren vooraleer de minimi ingezet zal worden door het Nepalese leger (en uiteindelijk ook door de maoistische rebellen, als ze nog de kans krijgen).

Ieder land verkoopt wapens aan landen die in oorlog zijn, de mensenrechten schenden,..... Ik begrijp daarom uw titel niet echt goed. Belgie is even ironisch als alle andere landen die wapens produceren. Wist u trouwens dat sommige chemische wapens van Saddam oorspronkelijk door een Nederlands bedrijf zijn gemaakt. Zelfs die brave hollanders proberen hier en daar een centje mee te pikken. De Belgische wapenindustrie stelt op internationaal vlak zeer weinig voor. De Fransen, Britter, Duitsers zijn 10 tot 100 keer ironischer dan Belgie.

Saoudi-Arabië is trouwens reeds jaren de grootste afnemer van Belgische wapens en dat land staat ook niet bekend als een paradijs voor de mensenrechten. FN verkoopt ook wapens ( via zijn amerikaanse dochteronderneming FNMI ) aan Colombia.

Er zijn twee soorten ondernemingen binnen een kapitalistisch systeem. Winstgevende en niet-winstgevende. Het is een illusie te denken dat je binnen een kapitalistisch systeem als wapenfabrikant kan overleven zonder wapens te maken voor landen als Nepal als Colombia. De groenen weten dat maar al te goed. De groenen hebben twee opties. Of ze schaffen de belgische wapenindustrie af of ze worden ,ironisch,.

groetjes


ps Hetzelfde principe geld voor de diamandindustrie in Belgie. Wapens moeten ook betaald worden.

Hypocrisie
by ZB Friday August 23, 2002 at 09:20 PM

De hypocrisie van de oppositiepartijen is leuk om te zien. Er is geen enkele politieke partij in het parlement die de wapenindustrie een stroobreed in de weg zal staan. De CD&V heeft 50 jaar lang aan iedereen wapens verkocht. Het Nepalese leger gebruikt nu al wapens van FN. Die gekocht zijn op een ogenblik dat de CD&V (CVP) nog in de regering zat. NVA wil gewoon de walen kloten. Het Vlaams Blok protesteert tegen wapens die gebruikt zullen worden om maostische rebellen af te schieten.

PS Iemand terzake gezien? Ik denk dat onze maoistische vrienden er niet echt gelukkig mee zijn. FN redder van de Nepalese ,democratie, en het arme volk dat door de rebellen onderdrukt wordt. Wie had dat kunnen denken van FN :)

www.fas.org
by Fas Friday August 23, 2002 at 10:10 PM

Interessante site (weliswaar in het engels) voor wie meer wil weten over de wapenindustrie. Wie wat waar koopt en verkoopt. Belgie is volgens de cijfers een (goed boerend) kmo'tje.

sorry
by guido Friday August 23, 2002 at 10:14 PM

Ja, ik heb dat artikeltje geschreven in mijn colère toen ik terugkwam van de luchthaven van Zaventem. Daar gezien hoe een vluchteling in goede gezondheid in een geblindeerd busje ging. De passagiers wouden niet dat het vliegtuig opsteeg en dus kwam de vluchteling terug. Toen hij uit het busje kwam, mankte hij en was zijn hemd gescheurd.

Nepalese vluchtelingen worden eveneens teruggestuurd naar land van herkomst.