arch/ive/ief (2000 - 2005)

EU bedreigt privacy van internetgebruiker
by G Tuesday August 20, 2002 at 10:13 PM

Wetsvoorstel: ISP's bewaren gegevens dataverkeer De Europese Unie is van plan zijn wetgeving zo te veranderen dat het communicatie- en dataverkeer van Europeanen langere tijd wordt opgeslagen en zonodig beschikbaar worden gesteld aan overheidsinstanties.

EU bedreigt privacy van internetgebruiker

Wetsvoorstel: ISP's bewaren gegevens dataverkeer
De Europese Unie is van plan zijn wetgeving zo te veranderen dat het communicatie- en dataverkeer van Europeanen langere tijd wordt opgeslagen en zonodig beschikbaar worden gesteld aan overheidsinstanties.

Dat claimen Britse privacyadvocaten van Statewatch, een internetorganisatie die zich bezighoudt met het signaleren van bedreigingen voor burgerlijke vrijheden binnen Europa. Statewatch stelt dat Europese regeringen alle leveranciers van (mobiele) telefonie- en datanetwerken en Internet Service Providers willen dwingen gedetailleerde gegevens van het communicatieverkeer te registreren en op te slaan over een periode van maximaal twee jaar.

Deze data, bestaande uit gegevens van webgebruik, e-mails en telefoongesprekken, worden volgens het wetsvoorstel beschikbaar gesteld aan regeringen en justitiƫle instanties.

Het Europees Parlement debatteert momenteel over veranderingen in de uit 1997 stammende richtlijnen voor privacy van telecommunicatie, waaronder de huidige wetten met betrekking tot de opslag van communicatiegegevens. Privacygroeperingen verwachtten dat de Europese regeringen veranderingen gingen doorvoeren zodat alle lidstaten individueel wetten in kunnen voeren die de communicatiesector verplichten data op te slaan.

Uitgelekt
Volgens Statewatch gaan de EU-landen nu echter veel verder. De Britten hebben de hand gelegd op een uitgelekte kopie van een zogeheten 'bindende Framework Decision', waar de regeringen nu aan werken. Deze Framework Decision, waaraan het Europees Parlement volgende maand al zijn fiat kan verlenen, kan alle EU-regeringen dwingen tot de invoer van wetten die de communicatiebedrijven verplichten alle data 12 tot 24 maanden te bewaren.

Tony Bunyan, woordvoerder van Statewatch, verklaart: "De EU-regeringen beweerden tot nu toe steeds dat dit soort veranderingen in de wetgeving op dit gebied niet bindend zouden zijn voor de lidstaten, elk nationaal parlement moest hier zelf over beslissen. Op basis van de door ons bemachtigde documenten concluderen wij dat het altijd de bedoeling is geweest dit wetsvoorstel bindend te maken voor de landen binnen de Europese Unie."

Volgens Bunyan heeft de inhoud van de Framework Decision vernietigende gevolgen. "De grondbeginselen van het recht op databescherming en de werkwijze en controle van wethandhavende en rechtsprekende instanties wordt hiermee op zijn kop gezet."
http://www.zdnet.be/News.cfm?id=20286
http://www.statewatch.org/