arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vreemdelingenschrik en -haat bij pers en overheid
by jpe Tuesday August 20, 2002 at 12:34 PM

In Denemarken plant de nieuwe rechtse regering maatregelen van het soort dat je al ouder dan 24 moet zijn voor je met een niet-Europeaan mag huwen (als dat geen aantasting is van de vrijheid). In eigen land gaan overheid én pers soms ook bijzonder ver.

* Desmets 'medische tijdbom'

Begin augustus was er de Georgiër die ondanks zijn TBC-besmetting, het land uitgewezen werd en daarop 'verdween'. "Gevluchte TBC-lijder achtervolgt politiek" titelde De Standaard op 11 augustus. Een paar media hadden immers aan de bel getrokken, waaronder de Artsenkrant en De Morgen. Yves Desmet had zich in zijn krant op 9 augustus heel kwaad gemaakt. "Door een lacune in de Belgische wet loopt een Georgische man die België illegaal binnenkwam, sinds een tiental dagen vrij rond met de besmettelijkste vorm van tuberculose." Zo opende Desmet. Hij protesteerde vooral tegen de gang van zaken bij de 'uitwijzing' van de Georgiër: iemand gewoon zo'n bevel geven komt er op neer dat "deze mensen meestal in de illegaliteit verdwijnen". Dus liep er hier nu "een medische tijdbom" rond. Dat TBC een armemensenziekte is die niet zomaar bij iedereen 'ontploft', panikeur Desmet vertelde het ons niet.

Radio, tv en andere kranten berichtten vanuit dezelfde invalshoek. Bij het Blok lachten ze in hun vuist. Wil je de bevolking de daver op het lijf jagen voor vreemdelingen, laat die dan gevaarlijk besmet zijn. In het Brabantse stadje Zoutleeuw stierf onlangs een 'oude Belg' aan TBC en moesten tientallen mensen onderzocht worden. De schrik zat er goed in. Vaak werd beschuldigend naar de vreemdelingen in de fruitpluk gewezen.

Desmet had het ook over het "zinloze van het uitwijzingsbevel". "Binnenlandse Zaken kan moeiteloos aantonen dat ze de vluchtelingen- en asielproblematiek stilaan onder controle krijgen en dat hun beleid in deze succesvol is. De instroom is meer dan fel verminderd, het regulatiedossier begint afgewerkt te raken, de balans is kortom positief te noemen."

Wie is hier aan het woord ? Koen Dassen ? Kan je in de droevige problematiek van de vluchtelingen- en asielzoekers ooit van "een succes" spreken ? Is Desmet het zwartste cynisme voorbij en zoeft hij nu in een baan rond zijn allereigenste navel ?

Enfin, 'alles' kwam goed want de Georgiër meldde zich in een Brussels ziekenhuis. En Binnenlandse Zaken beloofde: illegalen die besmettelijk ziek zijn, zullen verzorgd worden.

* Congo én de Congolezen interessen de Vlaamse media geen fluit

Merkwaardig was hoe enkele dagen later de lotgevallen van de Congolese groep 'Wenge Musica' 'in het land van Kuifje', totaal 'ontsnapten' aan de Vlaamse media (DM, DS en in zoverre ik kon volgen ook VRT/VTM). Le Soir bracht hun verhaal wel (oa op 10/8). Samengevat ging het om Congolezen die een Europese 'toernee' maakten maar in België werden opgepakt omdat hun visa niet in orde waren en een bevestiging vanuit Parijs niet kon bekomen worden omdat het weekend was ... Dus werden 8 muzikanten in Vottem opgesloten.

Nu is 'Wenge Musica' een groep die in de hele wereld heeft opgetreden. België deden ze aan voor één benefietconcert, voor de getroffenen van de vulkaanuitbarsting in Goma.

* Merksplas: de oorzaak die de meeste media niet zochten

Op 12 augustus begon een staking van het personeel van het gesloten centrum in Merskplas. Op televisie (hoofdpunt TV1-nieuws 12/08) en in de kranten kreeg het protest van het stakende personeel veel aandacht. Overheersende indruk: die mensen hebben het moeilijk, met al die gewelddadige illegalen.

Op Indymedia (13/8), in een bericht van 'Manu', en in De Morgen (17/8), met een artikel van Cathy Galle, vernamen we dat er meer aan de hand was. Volgens Galle werden de asielzoekers eind juli collectief gestraft toen in het centrum een sleutel zoek raakte ("alle 50 werden in isoleercellen opgesloten waar ze de nacht doorbrachten"). Daar kwamen ze tegen in opstand maar die opstand "werd bijzonder hardhandig neergeslagen." Dit verhaal brachten de meeste media nooit. "Dat de meeste media niet eens meer de moeite doen om te weten wat er precies gebeurd is, zegt veel over die media" schreef 'Manu' op Indymedia.

* Links gezind ? Geen Belgische 'pas'

Midden augustus hadden we ook nog de berichten over Britse agenten die hier verstekelin gen komen tegenhouden. De Morgen bracht op 13/8 een artikel van Marcin Grajewski dat titelde: "Luizenleven van illegale Oost-Europese immigranten laat EU koud / 'Heel Brussel heeft een Poolse poetsvrouw'". De Morgen gaf (anders dan bv. De Standaard én de omroepen) ook de kritiek van de 'Beweging voor Gelijke Rechten - Objectief' die kloeg dat de naturalisatiecommissie de migranten aan het criminaliseren is. Objectief bekritiseerde de manier waarop men voortdurend de nadruk legt dat de naturalisatie traag moet gebeuren omdat anders te veel criminelen Belg worden. Nu moeten we niet naïef zijn en denken dat Alle vreemdelingen naar hier komen met de beste bedoelingen. Objectief gaf echter voorbeelden van moeders en kinderen die voor 'prutskwesties' (zoals een 12-jarige die op school gevochten had nà racistische opmerkingen), zich de Belgische nationaliteit geweigerd zien worden.

Op Indymedia verschenen in augustus ook berichten waaruit blijkt dat mensen met linkse ideeën maar moeilijk de Belgische nationaliteit bekomen. Sommige liberalen gingen zelfs zover met te dreigen om Abou Jahjah van de Europees-Arabische Liga de Belgische nationaliteit te ontnemen. Dit puur politieke aspect van de problematiek kwam in de 'mainstream'-media niet aan bod. Waarom schrijven De Standaard en De Morgen daar niet over ? Ze kunnen de berichten op Indymedia toch lezen ? (Voor een overzicht van de info op de site omtrent naturalisatie en weigering aan migranten met linkse sympathieën: zie het 'dossier' van 09/08).

JPE

bruin Vlaanderen
by guido Tuesday August 20, 2002 at 02:23 PM

-Tijdens de wielerwedstrijden zie je de laatste tijd veel de Vlaamse vlag in beeld komen.In DM heeft er daar een artikel over gestaan hoe het er aan toe ging in de ronde van Frankrijk. Er reden daar twee witte busjes rond die vlaggen uitdeelden aan mensen.
Blijkt dat de mensen in de busjes ex-VMO'ers waren. En ook een aantal Vlaams Blokkers. En toen schreef de journalist verder over de wedstrijd zelf.

Die shin-head die twee tieners neerschoot, was lid van het Vlaams Blok, dit stond toch in een artikel op deze site. Daarover iets gelezen in de pers?

En vandaag in De Standaard:

,,De democratische partijen zouden het Blok in Antwerpen moeten uitnodigen voor coalitiegesprekken'', zo zei Van Hecke in het tv-programma Confidenties in Toscane.

Het europarlementslid zei niet dat de democratische partijen een echte coalitie met het Blok moeten afsluiten. Hij leek ervan uit te gaan dat de gesprekken zouden afspringen als de traditionele partijen geen water in de wijn doen. Maar tijdens de gesprekken zal snel blijken wat voor partij het Vlaams Blok is, luidt de redenering van Van Hecke. De voorstellen van het Blok zullen de ogen van de mensen openen