arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fabricom eist dwangsom van Lappersfront
by Joeri Tuesday August 20, 2002 at 11:11 AM
joeri@indymedia.be

Fabricom, de eigenaar van het Lappersfort is naar het vredegerecht gestapt om een dwangsom te eisen van het Lappersfront. De zaak komt voor op donderdag 5 september. Het groene gordelfront vraagt Fabricom de aanklacht voor de vrederechter in te trekken, en gaat ondertussen door met actievoeren.

Fabricom eist dwangs...
101nhf34.jpg, image/jpeg, 500x667

Groen Idealisme staat terecht!

Half juli schreef fabricom een brief naar het Lappersfront, en eisten dat de bezetters het bos ten laatste begin augustus zouden verlaten. De bezetters gingen hier niet op in, omdat in het bpa het lappersfortbos nog steeds niet gewijzigd is naar natuurgebied, en het nog steeds de bedoeling is van de overheid om een deel van het bos om te kappen voor een weg, en een ander deel te laten dienen voor industrie.

Ondertussen hanteerde fabricom twee strategiën ten aanzien van het Lappersfront, enerzijds een aanvalstactiek door middel van de eis tot verlaten van het bos door de bezetters, hen voor het vredegerecht dagen, persberichten; anderzijds gaven ze de laatste weken ook aan te willen onderhandelen met de bewoners van het lappersfort.

Fabricom eist voor het vredegerecht dat de bewoners van het Lappersfort veroodeeld worden tot een bezettingsvergoeding van 2200 euro per dag en ook dat ze de opgetrokken bouwwerken uit het bos zouden verwijderen. Dit waren de bezetters echter enkel van plan te doen wanneer het bos als natuurgebied beschermd wordt. Het groene gordelfront vraagt Fabricom om de aanklacht voor het vredegerecht in te trekken. Een delegatie van het beschermcomité "Lappersfortbos & Chartreusenatuur" zal een onderhoud aanvragen met de ‘NV Fabricom groupe' over de dagvaardiging van de bosbezetters.

Vorige vrijdag ging het Groene Gordelfront overleg met burgemeester Moenaert op het stadhuis. "Een moeilijk begin" vonden ze, "Maar voor ons blijft het duidelijk : elke zuidelijke ontsluiting zullen we blijven bestrijden als een aanfluiting. Een aanfluiting voor het waardevolle Lappersfortbos en de groene kanaalvinger van Brugge naar Gent. Toeristisch Brugge verdient beter." "We vragen om de Vaartdijkstraat te ontsluiten als onderdeel van Vlaanderens fietsroutenetwerk tot groot genot van vele fietsers en wandelaars! Voor de dreigende toeslibbing van het auto-verkeer zijn er andere en betere oplossingen dan nog meer beton en asfalt!"
"Het alternatieve groene gordel-plan" is bijna voltooid, en zal binnenkort aangeboden worden op het stad huis van Brugge en aan de politici van Brugge en Ommeland.

Het groene gordel front roept alle politici van Vlaanderen op druk uit te oefenen op schepencollege en gemeenteraad van Brugge. Ten gunste van een definitieve bescherming van de groene gordel in overeenstemming met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Tevens vragen zij samenwerking van de betrokken overheden om tot een goede oplossing te komen voor het Lappersfortbos.

Op woensdagnamiddag 4 september om 15u. verzamelt het groene gordel front op het Brugse Zand voor een "solidariteitsoptocht met de lappersfronters" . Uit protest zullen ze ludiek en geweldloos naar het gerechtsgebouw aan de Kazernevest opstappen, waar ook nog enkele toespraken plaatsvinden. In de nacht van woensdag 4/09 op donderdag 5/09 houdt het groene gordel front een "symbolische wake met muziek en gezang voor het bos en zijn bosbezetters". De donderdagochtend van het proces om 10u. zal het groene gordelfront in stilte en waardig aanwezig zijn voor het gerechtsgebouw!

Ze mogen vragen wat ze willen...
by ravenjong Tuesday August 20, 2002 at 11:48 AM

Naar het schijnt is een vredegerecht niet bevoegd om mensen te veroordelen tot het betalen van zo'n grote sommen. Het gaat dan ook om intimidatie waarschijnlijk.

Proces tegen wie?
by Jan Weyn Tuesday August 20, 2002 at 12:24 PM
vinum@pandora.be

Tegen wie is de NV Fabricom van plan te procederen?
Tegen leden van het Lappersfront persoonlijk? Wat is de wettelijke struktuur van het Lappersfront?
Laat je niet intimideren door gebakken lucht en loze dreigementen maar zorg dat je een adviseur onder de arm neemt die je op juridisch gebied kan helpen.

Verder zou ik zeggen: doe zo voort.

Jan

enkele antwoorden
by joeri Tuesday August 20, 2002 at 12:36 PM
joeri@indymedia.be

Ravenjong,
ja, ik dacht ook uit mn cursussen recht te herinneren dat een vredegerecht slechts bevoegd is in geschillen tot 75000 bef

Jan,
fabricom procedeert tegen bewoners van het lappersfort
er is geen wettelijke structuur bij mijn weten
ze hebben een advocaat

en btw, ik ben mn bronvermelding voor bovenstaand bericht vergeten: info komt uit een persbericht van het groene gordelfront (19/8), de standaard (17/8), het volk (17/8) en informele gesprekken

groetjes
joeri

Vereniging...
by Pijn Tuesday August 20, 2002 at 01:35 PM
Vejamen@hotmail.com

... volgens de site van het Lappersfront is dat geen vereniging, noch een organisatie.
Komt dat dan niet neer op het feit dat je eigenlijk tegen een 'lege naam' aan het procederen bent?
Moet men niet gaan procederen tegen de mensen (bij naam)
zelf?

aanvulling
by joeri Tuesday August 20, 2002 at 01:48 PM
joeri@indymedia.be

er wordt geprocedeerd tegen 22 personen

allen daarheen
by A Tuesday August 20, 2002 at 02:36 PM

Allen daarheen, zo is er intimidatie van onze kant!

Laat jullie niet in een hinderlaag lokken
by Jozef Tuesday August 20, 2002 at 05:23 PM

Beste Lappersfronters,

Ik ben een 55 jarige man en een fervent supporter van jullie groep voor wat jullie opbrachten en nog opbrengen om dit stukje groene paradijs, te vrijwaren voor hen die ons nauw aan het hart liggen: onze kinderen, kleinkinderen; opdat ze niet binnen afzienbare tijd op een planeet aarde moeten leven, waar enkel nog beton en bouwstenen, deel uitmaken van onze biotoop…

Ik heb zeer véél waardering voor jullie ontembaar idealisme, vele jongeren zouden jullie als toonbeeld kunnen zijn…voor jullie maatschappelijk engagement en burgerzin.

Ik hoop maar voor jullie, dat die verschijning voor de vrederechter geen "hinderlaag" is om tijdens jullie afwezigheid, het terrein te laten innemen door politie of machines en werkers van Fabricom!?

Ik blijf jullie strijd en acties verder opvolgen en wens jullie het allerbeste toe!

Groeten,

Jozef