arch/ive/ief (2000 - 2005)

136.907 doden per dag
by Guido Monday August 19, 2002 at 05:58 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Dit komt van copies van uit een boek over hoe media werkt, ik weet de titel helaas niet meer. Het stukje geeft een aantal cijfers. Ik ben het beu dat men enkel over verkeersslachtoffer spreekt bij de gewone media en over dode Palestijnen op alternatieve media. Gemiddeld per dag sterven er 136.907 mensen. Iets om over na te denken?

In het Bulletin of the World Health Organization (1994, vol 72, nr. 3,pp. 447-480) stond één van de meest gedetailleerde schattingen die tot nu toe is gemaakt: een artikel over ‘Global and regional cause-of-death patterns in 1990" door C.J.L.Murray en A.D.Lopez. Het geeft jaarlijkse aantallen, die ik voor vergelijkingsdoeleinden heb omgerekend tot gemiddelde dagelijkse aantallen. Het gemiddeld aantal doden is dan zoiets als 136.907. Natuurlijk kunnen de media nooit over hen allemaal berichten, of zelfs over een aanzienlijk deel, en dat kan ook niet van ze worden verwacht. Meestal ‘haalt' één procent daarvan, of één promille of nog minder, op enigerlei wijze het nieuws. Maar op basis van welke criteria? Sommige criteria zijn redelijk ‘objectief', andere tamelijk ‘subjectief'; sommige zijn ‘logisch', andere zijn arbitrair.
We moeten ons er daarbij van bewust zijn dat elk van deze bijna 140.000 doden ‘een tragische dode' is, en dat elk ervan in beginsel zou kunnen worden opgevat als een nieuwswaardige indicatie voor een groter probleem. Bij elke dode hoort potentieel een boeiende ‘human interest story', die verteld kan worden door ‘letterlijk' meer dan een miljoen familieleden en vrienden,kennissen en collega's. Maar in 99% van de gevallen komt er nooit een journalist aan de deur om dat verhaal te horen….Wat hen betreft zijn deze mensen statistieken, en dat is opnieuw volledig ‘logisch'.

-34.676
van deze doden zijn jonger dan vijf. De meesten sterven aan simpele ziekten die eenvoudig te voorkomen zouden zijn, die voortkomen uit gebrek aan eten en vitaminen, uit gebrek aan schoon water en hygiënische voorzieningen. … Iedere maand sterft er een 1.000.000: goeddeels overbodig. … Vermoedelijk is een half miljard(!) kinderen op deze manier gestorven sinds de V.N. ruim 50 jaar geleden werd opgericht.

-7656 mensen
sterven aan ‘onbedoelde verwondingen'. Bijna een derde daarvan komt om bij verkeersongelukken.

-3924 mensen
sterven door ‘intentionele wonden'. Meer dan de helft daarvan (2241) zijn ‘zelf toegebracht', dat wil zeggen zelfdodingen. We horen daar relatief weinig over: zowel de nabestaanden als de gezagsdragers zijn er erg discreet over.

Het omgekeerde geldt daarentegen voor de categorie van ‘moord en geweld'': 801 mensen worden elke dag vermoord.
Op een gemiddelde dag komen er 882 mensen om door oorlogsgeweld.

ter herinnering
by Guido Wednesday June 11, 2003 at 03:50 PM

ter herinnering, de cijfers uit bovenstaand artikel.