arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tsjechië: linkse bijdrage gezocht
by LSP Friday August 16, 2002 at 11:41 PM

Het kantoor van de Tsjechische zusterorganisatie van LSP-MAS is volledig onder water gekomen bij de overstromingen die Praag treffen. We zijn op zoek naar solidariteit, specifiek voor linkse activisten: we zoeken boeken in het Engels, Russisch,... om onze bibliotheek herop te starten.

De overstromingen die Tsjechië op dit ogenblik treffen hebben enorme gevolgen. Ook voor onze Tsjechische zusterorganisatie "Socialisticka Alternativa Budoucnost" (SAB). Ons kantoor in Praag is mee getroffen door de grootste overstroming in 150 jaar. De lokale autoriteiten informeerden ons dat het water er 2 meter hoog staat (we kunnen zelf niet in dit gebied binnen omdat het volledig afgesloten is).

We konden op het laatste ogenblik nog een aantal computers en megafoons "evacueren", maar wellicht zal ons kopieerapparaat volledig vernield zijn en ook onze volledige bibliotheek en ons materiaal. Dit werd allemaal in het hoogste deel van ons kantoor geplaatst, maar het is onwaarschijnlijk dat we er nog iets van zullen kunnen recupereren. Pas binnen enkele dagen zullen we de exacte schade kunnen opmeten.

Ons kantoor was gevestigd in een prefab-gebouw waardoor het bovendien de vraag is als het volledig gebouw niet zal vernield zijn door het water.

Een lid van onze organisatie was ook direct getroffen door het water. Hij werd uit de stad geëvacueerd en weet nog niet wanneer hij terug naar huis zal kunnen en hoe zijn huis er zal uitzien.

Onze leden in Praag namen deel aan het aanbrengen van zandzakjes en het evacueren van mensen en het opzetten van voorlopige accomodatie in scholen en publieke plaatsen.

Met betrekking tot de schade aan ons kantoor vragen we hulp van leden en sympathisanten, ook vanuit andere landen. We moeten onze bibliotheek opnieuw aanleggen en zoeken boeken en brochures. Wie materiaal dubbel heeft of een bijdrage wil leveren (boeken van Marx, Engels, Lenin, Trotsky,... in het Engels of het Russisch), kan ons contactacteren.

We willen tot slot ook onze solidariteit betuigen met de leden van onze zusterorganisaties in Oostenrijk en Duitsland, zeker diegenen die langs de Elbe wonen, die ook getroffen zijn door de overstromingen.


Volgens de eerste informatie die ons bereikt zou de schade veel beperkter geweest zijn als er de afgelopen jaren meer aandacht geweest was voor de veiligheid. Bij de reservoirs van het hydrologisch centrum in Vltava (Moldau) worden de prioriteiten in volgende volgorde gerespecteerd: 1. de noden van het energiebedrijf CEZ 2. de noden van de grote bedrijven en 3. de veiligheid van de rivier, oevers,... Een week voor de grote overstroming waren er al kleinere overstromingen in het zuiden waarbij de reservoirs in Vltava bijna volledig vol zaten. De regering wou echter niet dat het water doorgelaten werd tot het opnieuw begon te regenen.

Een ander probleem is dat een grote concentratie chloor gas vrijgekomen is van de chemische fabriek Spolana in het noorden van Praag. De volledige fabriek staat onder water waardoor giftige stoffen, zoals dioxines, vrijkomen. Er bevindt zich ook "onbekend" materiaal in het water nadat een farmaceutisch bedrijf onder water liep. Grote stukken van de oevers in het gebied tussen Vltava en Labe zijn bebouwd met verschillende chemische bedrijven!

Petr Jindra
vanuit Praag

...
by HaHa Monday August 19, 2002 at 08:45 AM

Blub blub. :-)