arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorpost!
by guido Tuesday August 13, 2002 at 07:14 PM

Tijdens een wandeling in Gent kon ik er niet naastkijken, affiches van Voorpost. Vooral gekleefd over affiches van de PVDa maar ook aan het skateplaatsje aan het Zuid in Gent. Of hoe neonazi's de Vlaamse jeugd beïnvloedden. Hieronder volgt een beetje uitleg over Voorpost, deels van hun website.

Van de website:

"Wat zijn wij?
De nationalistische beweging Voorpost, opgericht in Vlaanderen in 1977, is een Heelnederlandse vereniging/aktiegroep met afdelingen in Rijks-Nederland, Vlaanderen, Zuid-Vlaanderen en Zuid-Afrika. Voorpost is niet partijpolitiek-gebonden (zie Voorpost en de partijen), niet gesubsidieerd en dus onafhankelijk."

Pittig detail, het emailadres voor de kring van Gent:

Kring Gent
Ortwin Depoortere
Tel: (09) 258.25.90
Epost: depoortere@vlaamsblok.polgroups.senate.be

Blijkt dat ze bij Voorpost al stoppen politiek te zijn voor het aanvragen van een emailadres.

"Het feit dat binnen Voorpost mensen lid zijn die daarbuiten ook lid zijn van nationalistische partijen en organisaties en zelfs binnen de Voorpostraad mensen met een partijkaart actief waren en zijn bewijst slechts dat nationalisten makkelijk door één en dezelfde deur kunnen."

Walenhaters, vreemdelingenhaters, eigen volk eerst, negationisten, neo-nazi's,...
Voorpost aanvaard iedereen!!!

En wanneer we klikken op verzijzingen komen we wij:

Nationalistische Studentenvereniging - Antwerpen
Nationalistische Studentenvereniging - Gent
Nationalistische Studentenvereniging - Leuven
Onafhankelijke Nationale Persdienst
Vlaams Nationaal Netwerk
Vlaams Blok - Nationaal
Vlaams Blok - Vlaams Brabant
Vlaams Blok Jongeren - Nationaal
Vlaamse Jongeren Mechelen
Nieuwe Nationale Partij
Discussiepagina Voorpost NL
Nationalisten tegen globalisering
Credo
Die grootste Boerevolk Bladsy
Die Boerevolk
Volksnationalisme op het web
E-land, over naties zonder staat
Vlaamse Volksbeweging
Landelijk Actieplatform Nationalistische Studenten (LANS)
Strijdblad Revolte
Vlaanderen Onafhankelijk Internet Actie
Michiel de Swaenkring (Frans-Vlaanderen)

meer info over Voorpost
by guido Tuesday August 13, 2002 at 07:48 PM

Lokaal Kabaal 24, juli 1997

Auteur: Gerrit de Wit

--------------------------------------------------------------------------------
Ook de nazi's van Voorpost zijn tegen de EU

In juni protesteerden duizenden actievoerders tegen het Europa van de sociale uitsluiting en de multinationals. De actievoerders vertegenwoordigden het Europa van onderop. Ook veel extreem-rechtsen moeten niets van de Europese eenwording hebben. Zo plakten leden van de nationalistische organisatie Voorpost onder andere in Leiden en Sassenheim posters met de leus "Stop de Euro. Voor behoud van identiteit. Met Voorpost in het offensief."

Voorpost is een van oorsprong Vlaamse organisatie die de Groot-Nederlandse gedachte nastreeft. Ze willen Nederlanders en Vlamingen verenigen in 1 staat en steunen de blanke boeren in Zuid-Afrika. De ideologie van Voorpost is zonder meer extreem-nationalistisch te noemen. Voorposters zijn vrijwel allemaal lid of lid geweest van andere groepen zoals de CD, de CP'86 en het Vlaams Blok. Tot voor enkele jaren geleden had Voorpost nog regelmatig propagandastands op bijeenkomsten. De laatste tijd werd er weinig meer van hen vernomen. In 1995 hield Voorpost nog een contactdag met een dia-serie over Zuid-Afrika. Onder de 40 aanwezigen was de hele top van de CP'86. CP'86-demonstraties trokken de laatste jaren nog wel Voorpost-leden. De CP'86 hield via Voorpost contact met extreem-rechts België.

"Slach by Warns"

Tot 1995 organiseerde Voorpost-lid Douwe van der Bos in september jaarlijks een demonstratie bij de herdenking van de "Slach by Warns". Dat is een Fries-nationalistisch evenement waarbij de overwinning van de Friezen op de Hollanders in 1345 wordt herdacht. In 1995 hielden verschillende anti-fascistische organisaties tijdens die herdenking een demonstratie voor het huis van Van der Bos. Die verdedigde zijn huis samen met leden van de CP'86, de CD, het Nederlands Blok, Voorpost, het Actiefront Nationaal-Socialisten (ANS) en nazistische Duitsers.

Vanaf 1991 ronselde Van der Bos, samen met enkele andere Voorpost-leden, huurlingen voor de Kroatische fascistische HOS-militie en voor de Zuid-Afrikaanse racistische Boerestaatparty. Daarnaast smokkelden zijn huurlingen wapens en explosieven naar Zuid-Afrika. Van der Bos zamelde ook geld in voor de Afrikaner Weerstand Beweging.

Volksnationalisme

Na de scheuring van de CP'86 in de NVP/CP'86 en Volksnationalistisch Nederland is Voorpost weer nieuw leven ingeblazen. Het 'intellectuele' kader van de voormalige CP'86 heeft de partij verlaten en heeft Voorpost overgenomen. Kopstukken als Marcel Rüter, Michiel Bos en Tim Mudde uit Sassenheim zien de volksnationalistische partijpolitiek überhaupt niet meer zitten. Ze zijn de repressie, de onderlinge ruzies en het hoge 'dombo'-gehalte in de partij zat. Voorpost belichaamt voor hen de volks-nationalistische organisatie die boven de extreem-rechtse partijen staat. Voorpost moet een nieuwe voorhoede gaan vormen die intellectuele vorming benadrukt. Mudde en zijn kameraden zien meer in het organiseren van lezingen, het uitgeven en produceren van volks-nationalistische literatuur via Voorpost-mantelorganisatie SOS-boekendienst, het infiltreren in het universitaire leven via de aan Voorpost gelieerde Nederlandsche Studenten Vereniging, het spelen van een rol in de publieke opinie en het organiseren van kampen, weekenden en kroegavonden. Hierin is niet direct een rol weggelegd voor het platte racistische populisme waarmee Janmaat zich profileert.

"Eigen" identiteit

Voorpost geeft een breder kader aan hun streven naar een fascistische staat. De organisatie legt de nadruk op het beschermen van de "eigen" identiteit en ageert tegen de toenemende islamitische en Amerikaanse invloeden op de Nederlandse cultuur. Door hun intellectuele manier van optreden hopen ze een rol te kunnen gaan spelen in het politieke krachtenveld en het maatschappelijke leven. Partijpolitiek blijft voorlopig nog uit den boze. Met name Rüter hamert al jarenlang op het uitbouwen van het 'intellect' van extreem-rechts. Kort voor de scheuring binnen de CP'86 in november 1996 werd Rüter voorzitter van Voorpost.

Kibbelen

Voorpost kan zich ontwikkelen tot de vergaarbak van intellectueel extreem-rechts. Hiermee lijkt ze de weg op te willen gaan van de nieuw-rechtse stromingen in Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk bijvoorbeeld schiep zo'n intellectuele bundeling ruimte voor een partij als het Front National.

Het gedachtengoed van Voorpost staat niet op zichzelf. Ook een CDA-senator als A.Postma, hoogleraar in Groningen, pleitte begin mei voor een hernieuwde discussie over de samenvoeging van Vlaanderen en Nederland. Ook Jan Willem Wiggers en Theo Brinkel, beiden werkzaam voor het Wetenschappelijk Bureau van het CDA, toonden zich al eerder voorstander van een hereniging. Zal Voorpost een rol van betekenis gaan spelen of eveneens uiteenvallen in onderling kibbelende fracties? Laten we het laatste hopen.

(met dank aan KAFKA)

http://www.gebladerte.nl/10392l24.htm


Op 26 januari(2001) hielden studenten de Vlaams Blokker Roeland Raes voor de tweede keer uit de Raad van Bestuur van de RUG. Een 150-tal studenten verhinderde de doorgang. De dagen voor de actie werd door het rectoraat druk gezet op de studentenvertegenwoordigers om Raes toegang te verlenen. Raes kan namelijk naar de rechtbank stappen om de vergaderingen van de Raad van Bestuur ongeldig te verklaren wat de unief onbestuurbaar zou maken. Waar de rector weigerde om zich publiekelijk klaar en duidelijk uit te spreken tegen Roeland Raes, had hij blijkbaar minder moeite om zich uit te spreken tegen de actie. Uiteraard is niet toegegeven aan de druk van het rectoraat. Wij leggen ons niet neer bij de aanwezigheid van een fascist in de Raad van Bestuur.

Raes had op 26 januari versterking meegebracht. Hij werd begeleid door een 20-tal Vlaams Blokkers. Deze ordedienst werd geleid door Luc Vermeulen van Voorpost en prominent Vlaams Blokker. Recent verscheen in het blad 'Revolte' van Voorpost nog een discussie over de collaboratie van Vlaams nationalisten met de nazi's tijdens de tweede Wereldoorlog. Volgens Voorpost was die collaboratie een goede zaak. Roeland Raes zelf is ook gelieerd aan Voorpost, hij was jarenlang hoofdredacteur van 'Revolte'. Roeland Raes bracht ook z'n advocaat mee, namelijk Rob Verreycken. Verreycken werd eerder reeds veroordeeld wegens slagen en verwondingen. In 1997 kwam hij ook in opspraak nadat hij een berichtje verstuurd had op een negationistische nieuwsgroep op internet waarbij hij zich afvroeg als iemand nog het "het verhaaltje van de 6 miljoen" (vermoorde joden) gelooft. Rob Verreycken was eerder ook al de advocaat van Jeroen Mol, een Brugse neo-nazi die een bomaanslag op zichzelf pleegde om Blokbuster te beschuldigen.
http://www.student.rug.ac.be/als/26jan.html

Neonazi's ontvluchten kampeerboerderij
http://kafka.antifa.net/vpinksterramp.htm


'Voel je die kameraadschap?'
De Groene Amsterdammer van 28 augustus 1996
Elk jaar verzamelt zich aan de vooravond van de IJzerbedevaart de fascistische internationale in Diksmuide. Rellen bleven dit jaar zo goed als uit, maar dat kon de pret niet drukken. 'Heerlijk, al die mensen, en niemand scheldt je uit voor kaalkop'.
http://www.groene.nl/1996/35/ml_ijzer.html

De heel-Nederlandse gedachte
http://www.groene.nl/1998/21/pv_voorpost.html


Vlaams Blokker Johan de Mol spreekt in Hilversum
http://kafka.antifa.net/mol.htm


oplossing?
by elke Tuesday August 13, 2002 at 11:15 PM

Overplakken met Ikziejegraag-affiches? Dat is wat ik juist gedaan heb met al die lelijke affiches van de voorpost bij het baudelopark. Ziet er al veer beter uit nu, vooral veel mensenlievender.

Oplossing
by Kevin Wednesday August 14, 2002 at 09:17 AM

Je kan ze natuurlijk ook terug overplakken met affiches van de PVDA... Te verkrijgen op het Pvda partijhuis te

PVDA Gent
Zondernaamstraat 50
9000 Gent
T: 09/329.87.06

ik zie je graag/bombspotting
by guido Wednesday August 14, 2002 at 10:31 AM

Voor het downloaden van "ik zie je graag posters":

http://users.pandora.be/presents/ikziejegraag/documents/posterned.doc


stickers: http://users.pandora.be/presents/ikziejegraag/documents/stickersned.doc

Om een taal te kiezen:
http://www.ikziejegraag.org/

Voor promotiemateriaal "Laatste Bomspotting op de militaire basis van Kleine Brogel
5 oktober 2002 /// Kleine Brogel "
zie: http://www.motherearth.org/bomspotting/nl/resources_nl.php

Voor een Bush Wanted poster:
http://www.motherearth.org/bushwanted/index.htm

De PVDA is in hetzelfde bedje ziek
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 01:17 PM
reaxie@hotmail.com

Guido schreef:

"Tijdens een wandeling in Gent kon ik er niet naastkijken, affiches van Voorpost. Vooral gekleefd over affiches van de PVDa maar ook aan het skateplaatsje aan het Zuid in Gent.
Of hoe neonazi's de Vlaamse jeugd beïnvloedden."

Als tegenstanders van iedere vorm van totalitarisme willen we hierbij dan ook er op willen wijzen dat klaarblijkelijk ook de PVDA haar affiches aan het skateplaatsje aan het Zuid in Gent kleeft. Of hoe dat de Stalinisten de Vlaamse jeugd beïnvloeden.
Of is het stalinisme voor de heer Guido een getolereerde vorm van onderdrukking omdat ze zich 'links' (sic) noemt? Blijft de kortzichtigheid aan de linkerzijde dan voortbestaan? Vergeet niet dat onder Stalin (de grootste communist volgens de PVDA) zowat iedere niet-stalinistische linkse strekking binnen de arbeidersbeweging vervolgd en verboden is.

Daarom dat Studenten voor Democratie hier oproept om de antifasistische strijd uit te breiden tot de strijd tegen iedere vorm van totalitarisme.

Nie wieder Totalitarismus!

Daar gaan we weer
by Lien Wednesday August 14, 2002 at 03:04 PM

Is bovenstaande reactie een reactie van Voorpost, het Vlaams Blok, .... of is het Chirac of Bush.
Ze staat vol van leugens en halve waarheden, typisch iets voor extreem rechts. Maar neen natuurlijk niet, als het over het communisme gaat mogen ook linksen liegen.

Het zal dus wel weer gaan over een dolgedraaide Anarchist of Trotskist,... die van, de strijd tegen de PVDA en, Stalin (de man is wel al bijna 50 jaar dood) hun belangrijkste levensdoel hebben gemaakt. Om een beetje geloofwaardig te blijven zeggen ze ook dat ze tegen extreem rechts zijn.
Toffe gasten dat soort democraten.
Bovendien leverde een search op internet dit op over die studenten voor democratie : NIETS.
Buiten allerlei links naar VLD, AGALEV, ....

Welke leugens en halve waarheden?
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 04:48 PM
reaxie@hotmail.com

Beste Lien,

in je reactie op ons schrijven beweer je dat wij leugens en halve waarheden verkondigen. Over welke leugens heeft u het? Heeft de PVDA misschien geen affiches geplakt aan het Zuid ter hoogte van het skaterparkje?Guido beweert van wel. En als u zelf eens polshoogte neemt dan zal u merken dat dit inderdaad zo is. (Momenteel zijn de affiches van Voorpost en de PVDA overspoten)
Of beweert u dat er onder Stalin geen vervolgingen van linkse personen hebben plaatsgevonden? Wel dan raden wij u aan eens de geschiedenis van de USSR onder Stalin wat beter te bestuderen dan zal u merken dat Stalin zelfs Bolsjewisten van het eerste uur heeft laten opruimen (zowel letterlijk als figuurlijk). Ook in andere Oostblok-landen waar er in dezelfde periode een Stalinistische regime heerste werden er zonder enige schroom linkse politieke tegenstanders omgebracht. Lees bijvoorbeeld eens 'Der SED-Staat' of het interview met Prof. Chrustschow in Der Spiegel van vorige week.

Anderzijds doet uw reactie bij ons het vermoeden ontstaan dat u zelf lid (of minstens sympathisant) bent van de stalinistische PVDA. Uw reactie is kenmerkend. Eerst - zonder enig bewijs - beweren dat we liegen. Dan ons uitschelden voor extreem-rechts en als dat niet geloofwaardig zou lijken beweren dat de zoekactie op internet eigenlijk niets oplevert maar ons dan toch proberen te linken aan de VLD of AGALEV. Een prachtig staaltje demagogie, beste Lien. En nu graag echte bewijzen.

Ook beweert u dat wij niet tegen extreem-rechts zouden zijn. Waar haalt u dat vandaan? Wij zijn tegen iedere vorm va poltieiek onderdrukking. Wij zijn namelijk antitotalitair. Indien dat begrip u onbekend is dan moet u maar eens te rade gaan bij Hannah Arendt. Of bij het Hannah Arendt-Institut in Dresden.

Tot slot voor alle duidelijkheid beste Lien, wij zijn NIET extreem-rechts maar wel tegen ieder totalitarisme. En dat je niet kan verdragen dat Stalin totalitair was, sorry maar dat kan ons geen barst schelen.

Nie wieder Totalitarismus!

bis
by geert cool Wednesday August 14, 2002 at 04:53 PM

Lien, het is nogal gemakkelijk om de trotskisten van alles te beschuldigen. Daarmee begeef je jezelf op hetzelfde niveau als hetgeen je net verwijt aan de trotskisten :-)
Je zou beter nagaan wat de trotskisten echt te vertellen hebben, in plaats van het herhalen van gemeenplaatsen die welig tieren in bepaalde milieus. Alvorens "dé trotskisten" van vanalles te beschuldigen zou je beter eens lezen wat we als trotskisten te zeggen hebben: http://www.lsp-mas.be

Inderdaad
by leon Wednesday August 14, 2002 at 05:05 PM

Wij vertellen dat Chavez moet omvergeworpen worden, dat Arafat uitgeschakeld moet worden en dat er in Irak nu direct een socialistische revolutie moet uitbreken die de macht geeft aan arbeidersraden.

Als wij geen echte socialisten zijn, weet ik het ook niet meer.

En wat die democratische studenten betreft: Der Spiegel is inderdaad een zeer betrouwbare bron. Lezen jullie ook af en toe P-Magazine? Ook daar staan heel goede en evenwichtige politieke analyses in. Een aanrader...

Zelfs Solidair kent ons :-)
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 05:11 PM
reaxie@hotmail.com

Oh ja beste Lien. Aangezien jij ons niet kent moet je eens gaan kijken in de Solidair (het blad van de PVDA moest je het nog niet weten) van 3 april 2002. Dan kan u zelfs aan de hand van een daar afgedrukte foto zien dat wij al langer bestaan dan vandaag.

Jou reactie dat Stalin al meer dan 50 jaar dood is, zou je beter naar de PVDA sturen want het zijn zij die nog steeds met deze massamoordenaar heulen.

Beste Geert,
trek het je niet aan. Als trotskist heb je waarschijnlijk al wat ergere dingen over je heen gekregen vanwege de PVDA. Wees blij dat Lien je nog niet voor sociaal-fascist of iets dergelijks uitscheld. Bovendien herinner ik mij nog goed hoe dit jaar jullie in het PFK de MLB steunde toen het LVSV hen eruit wilde sjotten. Die steun leverde jullie in de daaropvolgende Solidair een scheldkannonade op vanwege MLB'er Wouter Vandamme. Tja, van je 'vrienden' moet je het hebben hé. Hopenlijk dat jullie in de toekomst geleerd zullen zijn.

Nie wieder Totalitarismus!

Maar Leonneke toch
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 05:17 PM
reaxie@hotmail.com

Beste Leon,

het artikel in Der Spiegel was geen analyse maar een interview waarin Prof. Dr. Chrustjow vertelde wat hij zelf heeft meegemaakt onder Stalin. Nu ja voor de revisionisten van de PVDA is alles wat tegen Stalin wordt gepubliceerd afkomstig van extreem-rechts. Uw reactie sprak bovendien ook weer boekdelen. In plaats van inhoudelijk te discuteren, blijft uw enige reactie beperkt tot het beschimpen van ons intellectueel inzicht.
Waar blijven de bewijzen en argumenten?

Nie wieder Totalitarismus!

dag
by guido Wednesday August 14, 2002 at 05:19 PM

"Tijdens een wandeling in Gent kon ik er niet naastkijken, affiches van Voorpost. Vooral gekleefd over affiches van de PVDa maar ook aan het skateplaatsje aan het Zuid in Gent.
Of hoe neonazi's de Vlaamse jeugd beïnvloedden."

Als tegenstanders van iedere vorm van totalitarisme willen we hierbij dan ook er op willen wijzen dat klaarblijkelijk ook de PVDA haar affiches aan het skateplaatsje aan het Zuid in Gent kleeft. Of hoe dat de Stalinisten de Vlaamse jeugd beïnvloeden.

Kijk, Stalin was misschien geen heilige, maar veel is precies overdreven.(Ik ben nu Zwarthemden en Roden van Parenti aan het lezen, een aanrader! Zeker op te nemen in de boekencollectie van Studenten voor Democratie.)Daar gaat de discussie ook niet over.
Op de affiches van PVDA stond 'stop Bush, stop Military' en daarbij foto's van Palestijnen.
Ik zie niet in wat er mis is met die affiches.

Op die van Voorpost staat: http://www.voorpost.be en daaronder nationalistische studentenbeweging.

Dit is niet eerlijkt.o.v. de lezer want die weet dan niet dat het over een extreemse-rechtse studentenclub daat.

Heel leuk om te lezen dat er zoiets bestaat als Studenten voor Democratie. Hopelijk zijn jullie in staat om er hier een democratie van te maken, want tot op heden DENKEN VELEN dat ze in een democratie leven. Hopelijk hebben jullie ook die ziekte niet.

I.v.m. totalitarisme.
"Tot slot voor alle duidelijkheid beste Lien, wij zijn NIET extreem-rechts maar wel tegen ieder totalitarisme. En dat je niet kan verdragen dat Stalin totalitair was, sorry maar dat kan ons geen barst schelen.

Nie wieder Totalitarismus! "
Jullie eigenen jullie het recht toe om te zeggen hoe anderen moeten denken. Tot zover dan de democratie?...

Vrijheid van menigsuiting is heilig!
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 05:38 PM
reaxie@hotmail.com

Beste Guido,

over welke 'lezer' heb je het? Over die van jou mail? Of die van die Voorpost-affiche? Hoe dan ook begrijpen wij maar al te best uw reactie op die Voorpost-affiches maar dat neemt niet weg dat wij ook (!) tegen het totalitaire denken van de PVDA zijn.

Het boek van Parenti heb ik gelezen en ik vind het nogal magerkes qua wetenschappelijke onderbouw. Ga maar eens na hoeveel van zijn voetnoten niet verwijzen naar zijn eigen artikels of die van zijn geestesgenoten. Dat is hetzelfde wanneer Filip Dewinter zou bewijzen aan de hand van zijn eigen artikels dat het Vlaams Blok inderdaad gelijk heeft. Dat is even debiel. Maar van Dewinter wordt dit terecht (!!!) niet gepikt, van een Parenti daarentegen wel. Het is echt geen toeval hoor dat dit boek is uitgegeven bij EPO: de uitgeverij van de PVDA.

Tot slot:

"Jullie eigenen jullie het recht toe om te zeggen hoe anderen moeten denken. Tot zover dan de democratie?... "

Zeer zeker niet. Onze reactie was misschien wel wat gepikeerd maar dat was dan wel veroorzaakt door de zware beschuldigingen van Lien aan ons adres. Wij voeren reeds langer strijd tegen totalitaire groeperingen maar één ding is voor ons heilig: de vrije meningsuiting. Daarom zullen wij ook nooit gaan bepalen wat wel en wat niet gedacht en/of gezegd mag worden. Wel willen wij eerlijk informatie (zonder beschuldigingen en scheldpartijen) over ieder totalitair gedachtengoed.
Wij beseffen ook wel dat het bepalen van andermans gedachten en handelingen juist een van de meest typerende kenmerken van een totalitair regime is.

Halve waarheden en nog van dat.
by Lien Wednesday August 14, 2002 at 05:53 PM
Lien2002@mail.be

Ja,...
Het is al zo erg dat je niet eens weet dat je halve waarheden verteld,... het gaat immers toch maar over communisten hé.
Het feit dat je de kritiek niet eens snapt zegt veel meer over jezelf dan over mij.

1. Je maakt een vergelijking tussen extreem links en extreem rechts. Interessant is te weten dat de eersten die dat deden de Nazi's zelf waren.
Maar de vergelijking slaat ook nergens op. Extreem rechts is voor het extreme kapitalisme, het kapitalisme zonder enige franjes in zijn meest brutale vorm, dan kom je uit bij het Fascisme. Het fascisme gebruikt ook de kapitalistische staat, het laat zich zelfs democratisch verkiezen.

Alle communisten maar dan ook allemaal zijn voor het ontbinden van de kapitalistische staat en voor het onteigenen van het kapitaal.
Dat is dan ook de reden waarom ze zo gehaat zijn, en ze zijn meer gehaat dat de anarchisten omdat ze dat ook al enkele keren wisten te realiseren.
Maar de haat tegen de communisten is in de eerste plaats ingegeven omwille van het feit dat ze het kapitaal onteigenden. Het is daarom dat de burgerij elke misstap die de communisten zetten uitvergroten.

2. Zijn de PVDA stalinisten.
Bestaat er dan zo iets. Er bestaan Christenen, Mohammedanen,.... maar er bestaan geen mensen die de leer van Stalin of Marx of Mao aanhangen.
Het is het soort taalgebruik dat typisch is voor anticommunisten die doen alsof het communisme één of andere religie is, waar de leer van een profeet wordt gevolgd.
Ik weet wel dat er academici zijn die zichzelf Marxist noemen, maar dat soort mensen begreep niet eens wat Marx schreef.

3. Vind de PVDA dat Stalin de grootste communist aller tijden is??

Hoezo grootste? Ik dacht dat hij eerder klein was. Nu ja je zal wel iets ander bedoelen zeker.
Maar het is zo onnozel als het groot is om zo iets te zeggen. Ik denk dat de mensen van de PVDA in de arbeiders die Hitler verjoegen grote communisten zien, ik denk dat ze in de Chinezen die Japanners en Amerikanen verjoegen grote communisten zien, in de Vietnamezen die de USA versloegen grote communisten zien,....

4. Hoe zit dat dan met die PVDA?
De PVDA wil alle Socialistische ervaringen op een open manier kunnen evalueren. Zowel de ervaring in de Sovjetunie in de jaren 20 als de strijd tegen het Fascisme in de jaren 30 en 40. Maar ook de revolutie in China, Cuba, Vietnam, Laos, Korea, ...
De PVDA voert daarover op een open manier het debat binnen de internationale communistische beweging. Je kan dat debat volgen op hun website.
http://www.wpb.be/icm.htm

5.Wat is autoritair.
Misschien is goede lectuur daarover het verslag van het Zevende congres van de PVDA.
http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?obid=13539&lang=2
Er is geen enkel politieke formatie die de democratie weet te ontwikkelen als de PVDA dat doet op haar congressen. EN dat is zeker niet overdreven.
Je kan dat ook lezen op
http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?obid=12632&lang=2

Zeker doen alvorens je nog stommiteiten verteld over de PVDA.

Maar het meest storende aan je retoriek is dat je oproept om tegen extreem links en extreem rechts op te komen. "Nie wieder Totalitarismus" zeg je.
Maar je hebt blijkbaar niet eens door dat wij vandaag in een dikatuur leven.
Je gebruikt een artikel over voorpost om te zeggen : ook tegen de communisten. En je bent boos als ik je erop wijs dat dat ook is wat VLD, AGALEV, .... zeggen. Sorry maar dat is nu eenmaal zo, of jij dat leuk vind of niet, zelfs Bush en Chirac zeggen dat.
Maar in het hele betoog heb je niet eenmaal over dat je eigenlijk ook AGALEV, SP.A en VLD moet bekampen als overtuigd anti-Fascist.

Misschien moet je wat beter leren argumenteren en zelfstandig denken in plaats van alles wat ze daar op die UNIV vertellen na te praten.

epo
by guido Wednesday August 14, 2002 at 06:56 PM

Nederlandse vertalingen van werken van Chomsky worden uitgegeven bij EPO
Ronald Commers en Blommaert gaven een boek uit bij EPO over het Belgisch asielbeleid.

Dus nu moet ik al die boeken weggooien omdat ze bij EPO uitgegeven zijn?

En we gaan maar door
by Studenten voor Democratie Wednesday August 14, 2002 at 07:37 PM
reaxie@hotmail.com

Beste Lien,

jij schreef:

"Er is geen enkel politieke formatie die de democratie weet te ontwikkelen als de PVDA dat doet op haar congressen. EN dat is zeker niet overdreven."

Het Vlaams Blok beweert van zichzelf ook dat het democratisch is. Of het daarom dat ook is?

Ik weet niet hoe oud jij bent en of jij iets weet over het verleden van de PVDA?
Wel begin jaren '70 viel de Limburgse fractie van dat o zo democratische AMADA (zo heette de PVDA in het verleden zoals je wel zult weten) binnen in het partijlokaal van AMADA-Gent (inderdaad in het lokaal van hun eigen Gentse partijleden) alwaar zij manu militari een Gents AMADA-lid fysiek mishandelde en vastbonden om daarna met het stencilmachine te gaan lopen. Reden: ze waren het niet eens met hun politieke lijn. Is dat misschien de democratische wijze van handelen die je bij andere partijen niet terugvindt?

Jij schreef:

"Het is daarom dat de burgerij elke misstap die de communisten zetten uitvergroten."

Een paar miljoen doden die de Stalinisten (Stalin himself, Pol Pot, Mao (in zijn beginjaren)...) noem jij een misstap? De neonazi's noemen die 6 miljoen ook een misstap die door de communisten worden uitvergroot. Je ziet dus maar in welk bedje je ziek bent.

En voor de rest van je reacties kom je niet verder dan een aantal tekstjes van de PVDA aan te halen tot staving van je gelijk. Dat is even debiel als het citeren van Himmler, Hess, Göring...om aan te tonen dat Hitler gelijk had.

En wat je vergelijking met de Christenen, de Mohamedanen... zou je wel eens gelijk hebben. Als Prof. Dr. Vermeersch jullie met een sekte à la Scientology vergelijkt zal hij daarvoor ook wel zijn gegronde redenen hebben.

En nog zo'n democratische karaktertrek van de PVDA is het uitschelden van iedereen die niet akkoord gaat met haar ideeëngoed En dat gaat dan van LSP tot AGALEV, en van SJW tot het AK. Hoeveel maal moesten deze mensen niet aanhoren dat ze fascistisch waren?

Nu ja u doet maar. Gelukkig dat er mensen zijn zoals Jeroen Ooms, Wim De Neuter... die op tijd inzagen dat de PVDA toch wel degelijk niet zo democratisch was als ze zelf beweerde.

Oh ja wat betreft die openheid van jullie congressen? Hoe komt het dat een niet lid daar niet aan deel mag nemen? Zelfs niet als buitenstaand waarnemer? Persoonlijk hebben wij dit wel gemogen bij de SP.a, AGALEV en de CD&V. Ook de VLD en zelfs het Vlaams Blok stonden dit toe. Bij de PVDA daarentegen ging de deur op slot voor niet-leden. Democratische openheid noemde jij zoiets?

Jullie partij is trouwens ook de enige in dit land waarvoor je een 6 maanden durend ingangsexamen moet doen om lid te mogen (!) worden. Indien je niet slaagt krijg je slechts 1 maal nog eens 6 maanden de kans om binnen te geraken. Lukt dit niet dat kun je gewoon geen lid worden. (Staat letterlijk in jullie oh zo democratische statuten)

En zo kunnen wij nog uren doorgaan om jullie oh zo democratisch karakter te schetsen.

Tot afsluiting misschien even verwijzen naar het gedrag van de PVDA (en ook toen jullie nog AMADA heette) in het VVS. Alle mensen die het oude VVS nog gekend hebben, kennen jullie democratische karakter maar al te best. Congressen organiseren zonder de tegenpartij uit te nodigen, vergaderen zonder iedereen te verwittigen of te laat te verwittigen, stemmingen ongeldig verklaren omdat jullie ze verloren hadden... en ga zo maar verder.

pfk
by geert cool Wednesday August 14, 2002 at 09:14 PM

Dat klopt over het PFK. Behalve dat onze vertegenwoordigers daar geen standpunt innemen om "vriendelijk" te zijn of zo maar gewoon standpunten verdedigen die we noodzakelijk achten. En dan verdedigen wij inderdaad andere linkse organisaties tegenover de waanidee dat "extreem-links hetzelfde is als extreem-rechts". Een idee dat populair is in liberale kringen, maar jammer genoeg ook in bepaalde linkse kringen.

De ALS-afgevaardigden zouden vandaag op identiek dezelfde wijze stemmen en de MLB of andere linkse groepen verdedigen tegenover rechtse aanvallen.

GC

hidden op aanvraag van de schrijver
by joeri Wednesday August 14, 2002 at 10:06 PM
joeri@indymedia.be

Hiya,

op vraag van de schrijver van dit artikel werd het op hidden gezet: "Als men berichtgeving over Voorpost aangrijpt om de PVDA aan te vallen, dan heb ik daar liever niets mee te maken. Het is nu weer een welles nietes
spelletje geworden."

Gelieve dan ook het gebakkelei over dit artikel niet op deze site voort te zetten.

groetjes
joeri

les extrêmes...
by gc Wednesday August 14, 2002 at 11:00 PM

P.S. een goed antwoord op de stelling dat het stalinisme en het fascisme over één kam kunnen gescheerd worden vind je in een brochure geschreven door Trotsky! Lees allemaal eens 'Hun Moraal en de Onze`. Zeker een aanrader.

Aan Studenten Tegen Democratie.
by Lien Thursday August 15, 2002 at 03:22 PM
lien2002@mail.be

Ik wil hierbij duidelijk maken dat ik de wil van de auteur van het artikel wil respecteren, en zijn verontwaardiging over de discussie over de PVDA tenvolle bergijp.
Toch kan ik niet anders dan hier verder op ingaan omdat de aantijgingen zo grotesk zijn, en ze ook in het archief blijven zitten.

Over democtratie gesproken : hier preekt 1 man in de naam van studenten voor democratie. Of u bent een éénmans organisatie, of u vindt dat u zo maar in de naam van de gehele organisatie kan spreken,.... maar zeer democratisch lijkt me dat allemaal niet. Bovendien is uw organisatie onbestaande. Niet terug te vinden op geen enkel overzicht van studenten organisaties, nochthans houden de unversiteiten die zeer goed bij. Dus debateren we hier met een spook, voor gemakkelijkheid noem ik dit spook Student Tegen de Democratie (STD). Een foto in Solidair zou moeten bewijzen dat ze bestaan, maar die foto bewijst gewoon dat er studenten betogen voor democratie.

Het intressante aan STD is ook dat we hem op de deze website nog nooit eerder zagen. Nooit zagen we STD boos zijn omwille van anti terorristen wetten in de USA of Europa die vandaag weldegelijk de democratische rechten beknotten.. Toen in Antwerpen elke actie voor solidariteit met Palestina werd verboden : geen spoor van STD. Als in de VS enkele duizenden mensen van Arabische afkomst ergens in een gevangenis zitten : niemand weet waar, niemand weet waarom, niemand weet zelfs wie ze zijn; geen woord van van STD. We zagen STD ook niet in Kleine Brogel protesteren tegen de kernwapens die daar illegaal liggen,.... kortom we zagen STD enkel en alleen nog maar pleiten voor het verbieden van de PVDA.

STD zou het blijbaar goed vinden om de PVDA te verbieden,.... Maar ook hier weer geen woord van STD over de meer dan 10.000.000 Congolezen die in de coloniale periode werden vermoord onder CVP, SP & VLD regeringen.
Ook geen woord over de doden in Irak, Vietnam, Afganistan, .... allemaal vermoordt met de goedkeurening van regeringen waar SP, VLD, CVP en jawels zelfs AGALEV in zaten, de door STD zo geprezen democraten. Voor STD allemaal geen enkel probleem, want de schijncongressen van die partijen worden live uitgezonden op TV, het is dus OK.

Jawel STD ik ben weldegelijk lid van de PVDA, meer nog ik was er al bij toen ook mensen als Jeroen Ooms en Wim de Neuter er nog bij waren. Waar u als student al die cow boy verhalen uit de jaren 70 en 80 vandaan haalt is me een raadsel, u kan er moelijk zelf bij geweest zijn, u liep nog met pampers rond. Maar ik veronderstel dat uw betrouwbare bron de roddels zijn en enkel cow-boy verhalen in Humo die over de PVDA de ronde doen. De PVDA zelf maakte een boek over die periode met de verslagen van de discussie en debatten, en ik kan u uit ervaring zeggen dat het boek zeer vriendelijk is tegenover die mensen.

Laar me u zeggen ik ken Jeroen Ooms persoonlijk, ben zelfs uit de Rode Jeugd gestapt omdat ik zijn autoritair gedrag niet langer pikte. De man verbood zijn kameraden kinderen te hebben omdat hij dat als burgerlijk beschouwde, tot zijn eigen vriendin zwanger werd,.... De democratie binnen de Rode Jeugd was op dat ogeblik 0, het was het woord van Jeroen of niets. Ik had zelfs het geluk te behoren tot het clubje uitvekoren vertrouwelingen van Jeroen, tot ik ging samenwonen met mijn vriend : ik was plots burgerlijk geworden... jawel zo werkte die man. Ik was maar al te opgetogen dat de PVDA, trouwens op vraag van tientallen Rode Jeugd leden, ingreep en stelde dat dergelijke praktijken niet langer konden blijven duren. Jeroen kreeg trouwens kansen van de PVDA, maar voor hem was het alles of niets en dus stapte hij op.
Vandaag zijn dergelijke praktijken onmogelijk geworden in de RJ, PVDA, ... omdat men precies de democratie verder heeft ontwikkeld. Tot grote spijt van potentaten (in naam van de democratie) als Jeroen en STD.

En zo zitten al je argumenten in elkaar. Plots wordt Vermeersch het toonbeeld van democratie, was en is dat niet de man die voor de volle 100% de oorlog op Irak goedpraat. Door zo'n man uitgescholden worden voor wat dan ook lijkt me eerder een eer dan een probleem.

Maar je hele kennis van de PVDA is gestoeld op roddels en cow-boy verhalen.

Zo kan je bijvoorbeeld lid worden van PVDA als je je lidgeld betaald en natuurlijk het eens bent met het programma van die partij.
Een opleiding van 6 manden, een jaar, .... heb je enkel nodig als je meer verantwoordelijkheden wil opnemen in die organisatie. Je kan dat vergelijking met een miltanten school in alle vakbonden. Je kan lid worden als je het eens bent met doelstellingen, wil je je ook echt inzetten dat wordt het opgeleid.
Waarom organiseren niet alle partijen dergelijk dingen?
Hebben zij schrik van degelijk opgeleide militanten?
Hebben zij schrik van mondige militanten?
Hebben zij schrik die betrokken worden en controle hebben op wat de leiding allemaal beslist?

Uw anti-communisme is zo erg dat u zelfs niet eens de moeite wil doen om naar de eigenlijk bron te gaan kijken. Het verslag in Soldair is een goed verslag van dat congres en ik kan het weten geloof me.

Dat congressen niet toegankelijk zijn voor de buitenwereld is een tijdelijk fenomeen, en het dient om de leden van die organisatie te beschermen tegen mensen zoals u. Want u staat niet alleen, grote bedrijven houden lijsten bij in samenwerking met extreem rechts en politiediensten. Ben je gekend als lid of sympathisant van de PVDA dan kan je niet aan de slag. Raoul Hedebouw kon dat bewijzen en het werd zelfs vastgelegd in een reportage op RTBF. Laatst werd een migrant de Belgische nationaliteit geweigerd omdat hij contacten zou hebben met de PVDA.
Zo lang er op derglijke manier wordt omgegaan met communisten hebben zij het recht zich daartegen te beschermen.

Als u dan toch al andere congressen hebt meegemaakt, dan weet u ook dat daar alles reeds is beslist nog voor het congres is begonnen. De leden mogen dan voor de TV camera pro forma voor of tegen stemmen.
Niet zo bij de PVDA : honderden amendementen, discussie debatten,... gaan een congres vooraf, en er wordt rekening gehouden met elk amendement

U zegt dat de PVDA iedereen en nog wat voor fascist uitscheld, maar wie de PVDA een beetje kent weet dat niets minder waar is. Natuurlijk wijzen wij erop dat SP.A, CVP, VLD en jawel ook AGELEV bepaalde punten uit het programma van het Vlaams Blok overnemen. Natuurlijk wijzen wij erop dat er in België voor het eerste sinds WOII terug mensen in kampen worden opgesloten,... Natuurlijk wijzen wij erop dat de politiek die Bush vandaag toepast nagenoeg identiek als wat je in het programma van Le Pen of Vlaams Blok terugvindt. Mag dat dan niet, het zijn waarheden.
Maar fascisten, neen neen, de enige die hier zo kwistig omspringt met dat woord dat is STD.

We zouden inderdaad nog uren kunnen verder doen.
Ik zou nog uren alle leugentjes en cow-boy verhalen moeten tegenspreken, en u zou er steeds nieuwe verzinnen.
Want zelfs uw kritiek op Parenti is laag bij de gronds en gelogen,... maar dat zal u wellicht wel geweten hebben.

En ondertussen gaat het debat dus niet meer over extreem rechts, maar misschien was dat wel uw bedoeling.

En nu trek ik naar Natoye, het zomerkamp van de PVDA, waar de leiding van die partij haar plannen voor de komenden maanden komt voorleggen. Iedereen is trouwens welkom en iedereen kan er vragen stellen opmerkingen geven, ....

terug op showing
by joeri Thursday August 15, 2002 at 05:17 PM
joeri@indymedia.be

na interne discussie, en ook met Guido, werd beslist het artikel terug op showing te plaatsen

groetjes
joeri

ps: ja, een democratische werking is soms hilarisch

Tom
by Karl Beertens Wednesday August 21, 2002 at 04:40 PM

reaxie@hotmail.com is een emailadres dat op andere sites gebruikt wordt door Tom Vandendriesche, of hoe dat individu ook heet.

wie is wie?
by elke Wednesday August 21, 2002 at 10:21 PM

Karl,

Wil je de URL's van de websites waar Tom Vandendriesche het emailadres reaxie@hotmail.com gebruikt publiceren?
Als je die naam intikt op google wordt snel duidelijk dat het hier gaat om iemand die o.a. bij het NSV actief is.
Het zou straf zijn als dit inderdaad de persoon achter Studenten voor Democratie is. Maar vooral dit te concluderen graag harde bewijzen.