arch/ive/ief (2000 - 2005)

juridisch verslag actiekamp lappersfort
by ufo Monday August 12, 2002 at 06:17 PM
www.anarchisme.tk

Dit zijn enkele inbreuken die gepleegd werden door de Brugse politie tijdens de week van 5-11 augustus.

Politierepressie tegen actievoerders.
"Politieambtenaren zijn niet ontschendbaar, behandel hen dus net als andere burgers", want op inbreuken door politieambtenaren staan zware straffen.

6 augustus
1. Burgemeester van Brugge (hoofd van de politie) probeert met een vliegenraam een ladder om te duwen waarop zich een vreedzame actievoerder bevindt, die op weg is een spandoek op te hangen. (poging tot moord????)
2. Politie omsingeld een groep aktievoerders die zich op een voetpad bevinden en mensen worden zonder wettig doel en zonder waarschuwing geslagen met matrakken. De agenten handelden geweldadig zonder orders van hogerhand en zijn hiervoor op de vingers getikt door de hoofdcommisaris. Er zijn 4 klachten tegen agenten ingediend.

8 augustus

1. Er werd een actie gevoerd in de stad onder toejuiching van vele bruggelingen, dus men kan zelf moeilijk stellen dat de openbare orde verstoord werd. De politie kreeg pas weet van de actie toen de actievoerders terug op de markt aankwamen en huiswaarts keerden. De politie werd op de hoogte gebracht dat de actie voorbij was en alles verliep zonder incidenten.
2. Toen een groep axievoerders bijna thuis was, werden zij ingesloten door de politie. Het was duidelijk dat deze groep naar huis aan het gaan was en geenzins op weg was de openbare orde te verstoren. Er werden systematische, collectieve en willekeurige identiteitscontroles uitgevoerd, waarvan ook toevallige voorbijgangers het slachtoffer werden. Op navraag van de wettige reden van de controle werd de ene maal "daarom" en een andere maal " we willen wel eens weten wie er allemaal in dat bos zit." geantwoord. Mensen werden uit de groep gesleurd en in wurggrepen gehouden om hen te kunnen filmen, (mag zelfs niet bij een administratieve aanhouding als de identiteit voldoende blijkt uit de voorgelegde documenten) en mensen zonder papieren werden opgepakt.

Actievoerders sta op uw rechten, strijdbare groet ufo