arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog tegen Irak op 6 november of helemaal niet?
by christophe c. Saturday August 10, 2002 at 07:02 PM

Terwijl defensiespecialisten aftellen tot de start van de oorlog tegen Irak, lanceert A.N.S.W.E.R. een campagne om de oorlog te stoppen.

"Time is not on our side," vertelde John Bolton, onder-minister van wapencontrole deze week aan de BBC. Hij herhaalde daarmee de woorden van Bush die vindt dat ieder uitstel van de oorlog tegen Irak in de kaart speelt van Saddam Hoessein. "Let there be no mistake. While we also insist on the reintroduction of the weapons inspectors, our policy at the same time insists on regime change in Baghdad. That policy will not be altered whether the inspectors go in or not. The threat Saddam represents to our interests, and the interests of our friends and neighbours in the region and to peace and security at large, is what motivates us to think that regime change is the only way to eliminate that threat," voegde Bolton daaraan toe.

Wat de Iraakse autoriteiten ook doen, hun lot is bezegeld. Als het van de VS afhangt, kan niets de oorlog tegenhouden. Een aanval komt er dus eerder vroeger dan later. Van december tot februari is de temperatuur in Irak dragelijk. De vorige golfoorlog begon op 17 januari. Als Bush niet begint vóór februari moet hij nog een jaar wachten. In 2004 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen en dan moet de klus al geklaard zijn. Ergens tussen november en februari mogen we ons dus aan een nieuwe oorlog verwachten. Een groep Amerikaanse defensiespecialisten zijn zo zeker van hun stuk dat ze op hun website een aftelklok hebben gezet. John Pike, de directeur van de denktank zou al zijn geld durven zetten op 6 november. Dat is de dag na het einde van de verkiezingen voor het Amerikaanse congres.

Ook in Amerika beweert A.N.S.W.E.R., de motor achter de vredesbeweging in de VS, dat de oorlog nog altijd kan tegen gehouden worden. "The A.N.S.W.E.R. - Act Now to Stop War & End Racism - coalition is organizing now against a new U.S. war in Iraq. Join this movement and help build a movement among young and working people, labor unionists, students, peace activists, civil rights activists, community organizers, soldiers and more. It is the united action of the people who can stop even this mobilization by the U.S. government." A.N.S.W.E.R. lanceerde een campagne Stop war on Iraq before it starts. Bezoek alvast eens hun website. Zeer de moeite waard. Als zij geloven dat je Bush kan stoppen, waarom zouden wij dat dan niet doen?

 

i.v.m. de propagandamachine
by Guido Sunday August 11, 2002 at 03:58 PM

Vergeef me mij cynisme. Ergens eind februari ben ik naar zo'n vergadering geweest i.v.m. de SOSIrak-reis. Ik had toen een artikel van de NYT bij mij waarin stond dat een aanval nakend was, niet onmogelijk. Sommige deelnemers aan die vergadering gewaagden zelfs van bombrdementen tijdens het verblijf in april daar. Dit is meer dan vier maand geleden. Toen is er in de VS een tijdje minder nieuws over Irak geweest en in juli kwam alles in een stroomversnelling. Er werd een tandje bijgezet door de Amerikaanse regering in haar propagandaoorlog. Ik had dat bericht op deze site gezet, maar kreeg de comment dat ik enkel meehielp propaganda te verspreiden. Ik had het gepubliceerd in de gedachte dat mensen zouden beginnen reageren, dat mensen acties zouden beginnen ondernemen tegen een mogelijke oorlog tegen Irak.

Als ik nu lees in de oproep dat

"The Bush administration for the last two weeks has engaged in a full-scale psychological war against the Iraqi regime and the people there."

moet ik lachen, groen lachen, Bush en zijn vrienden zijn hier al mee bezig sinds ze aan de macht zijn. En sommigen in de Amerikaanse politiek zijn hier al tien jaar mee bezig.


"These progressive organizations should base their strategy and tactics on the assumption that the Bush administration is determined to attack Iraq and replace the current government with a puppet regime like the one that exists in Afghanistan." Iedereen weet dit, het zijn er precies weinig die dit geloven!

" The administration's psychological war, or Psy-ops as it is known in military parlance, began with special intensity when a top secret, five-inch thick, dossier detailing plans for an invasion of Iraq with 250,000 troops was "leaked" to the New York Times."

Dit is ook niet zeker omdat dit rapport gelekt werd toen Bush in opspraak kwam door zijn financieel verleden. Het feit dat Rumsfeld de FBI de opdracht heeft gegeven om het lek te vinden verandert hier niets aan.
Ondertussen zijn er al vijf rapporten 'gelekt', om de verwarring compleet te maken.

Bush, Cheney, Rumsfeld, Myers gaan Irak aanvallen en wat de rest van de wereld denkt interesseert hen gewoon niet, het interesseert hen zelfs niet wat het Amerikaanse Congres denkt!
Bush heeft vorig jaar een energieplan opgesteld waardoor de VS in de eerste 20 jaar minder afhankelijk zou zijn van buitenlandse invoer van olie. Dus in tegenstelling tot Europa en de rest van de wereld, zal hun economie niet zo afzioen bij verhoogde olieprijzen en kunnen ze de dollar weer versterken bij een oorlog tegen Irak.
En neem daar dan nog het bericht bij dat vorige week gelancerd werd door een conservatieve denktank in het Pentagon.
"De Saoudies zijn een gevaar en hun land is een kweekvijver van terrorisme." Het si al meer dan zes maand dat de VS en de Saoudies elkaar sneren geven in de internationale media.
De laatste kwam van Saoudi-Arabië, émen moet de christellijk fundamentalisten in de VS niet zoveel laten zeggen.
Pittig detail, het entourage rond Cheney en Rumsfeld steunen de uitspraken van die denktank.

Neem daar dan nog bij dat Bush in verschillende intervieuws heeft gezegd dat hij net niet denkt dat hij verkozen is door God(!!!) en ook het feit dat zijn entourage denkt dat er hogere machten aan het spel zijn plus dat ze allemaal katholiek zijn. Zouden ze aansturen op een oorlog tussen beschavingen? De christelijkfundamentalisten in de VS tegen de moslims Iran, Saoudie, Irak? hier ligt ook vijftig percent van alle olie op de wereld. De inzet is alvast enorm.

Voor wie het nog niet door heeft, op dit moment houden een viertal mensen en hun entourage de wereld in hun greep.
En mocht je nu gaan betogen tegen een oorlog op Irak, dan is er veel kans dat je te horen krijgt.
"Het is toch nog niet zeker dat ze gaan aanvallen?"
Op hoe de propagandameesters van deze wereld elk verzet op voorhand willen afbreken.
Sorry voor mij cynisme maar ik lees veel, misschien teveel.

Citaat uit 'de Oorlog van 2003', De Morgen
by Maarten Van Hove Monday August 12, 2002 at 07:36 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Als aanvulling een stukje dat ik gisteren vond in de opiniepagina's van De Morgen. De auteur is Tom Ronse, correspondent van DM in New York. Het hield me een hele tijd bezig.

Haakjes open:

'Zoals gewoonlijk is olie een belangrijke factor [voor de oorlog tegen Irak]. Verwacht wordt dat de vraag naar olie uit het Midden Oosten, dat twee derde van de wereldreserves bezit, in de komende twintig jaar zal verdubbelen (als we tegen dan niet op een duurzame economie weten over te schakelen - eigen noot). Door de oorlog in Afghanistan zijn de VS nu militair ingeplant in alle zeven 'Stans', waaronder Kazachstan en Turkmenistan, die aanzienlijke olie- en gasreserves bezitten (met andere woorden - na de overwinning op de Taliban was het blijkbaar voor de VS niet nodig om de 'tijdelijke bases' in die landen terug te ontmantelen - eigen noot). Tegelijk zijn de relaties met Moskou zienderogen opgewarmd. Na de installatie van een pro-Amerikaans regime in Bagdad zou Iran het enige resterende anti-Amerikaanse land zijn onder de grote olieproducenten. Maar het zou omsingeld zijn door Amerikaanse bondgenoten en misschien de volgende kandidaat worden voor militaire druk. Zo zou Washington een netwerk van controle weven over de olietoevoer.'

Uit: De Morgen Opiniemakers, 10-08-02, De Oorlog van 2003, Tom Ronse

Haakjes dicht.

Een olie voor monopolies dus. Met Cheney, de vice-president van de VS en de grootste leverancier van olieborings-gereedschappen en Bush als andere grote oliejongen, betekent een prijsstijging van olie voor hen meteen kassa kassa.