arch/ive/ief (2000 - 2005)

moet ik morgen stakingsgeld aan mijn eigen baas betalen?
by J. Coopmans Friday August 09, 2002 at 08:42 PM
Johnny_Coopmans@hotmail.com 0495698650

interview van een syndikalist die de gerechtsvoogdij van Verschueren die nu in BBTK Brussel kan tussenkomen reeds gesmaakt heeft

Gerechtelijk toezicht bij BBTK Brussel: moet ik morgen stakingsgeld aan mijn eigen baas gaan vragen? J. Coopmans

De concrete gevolgen van de aanduiding van een voorlopig beheerder zijn nog niet erg duidelijk. Vandaar mijn kontact met Rob Reynders, syndicalist BBTK bij het hospitaal " la nouvelle Clinique de la Basilique."Advocaat Verschueren, de man die BBTK Brussel's boekhouding moet controleren een de schuldeisers moet uitbetalen is daar gerechtelijk toezichthouder.

Hoe komt Verschueren in jullie hospitaal als beheerder terecht?
Ons hospitaal is een soort microklimaat in het Brusselse. Sinds 25 jaar is er de 37u30 urenweek en de verpleging heeft geen onderbroken diensten. Ook de financiële situatie van het ziekenhuis is clean. Zoals jullie lezers allicht weten is er in de laatste jaren een regeringspolitiek van fusies in de gezondheidssector. Zo komt einde jaren negentig het Cavell hospitaal op de proppen als kandidaat om met ons te fuseren. Omdat hun financiële situatie op zijn minst onduidelijk is en er zelfs sprake is van financieel gesjoemel, zijn wij als syndicale délégatie daar echter tegen. Onze directie ook, maar sommige van onze doktoren zijn er dan weer wel voor. Zo komt dan vanuit die hoek een eenzijdig verzoekschrift voor een gerechtelijk beheerder die in eventuele financiële problemen van onze instelling een argument zou kunnen vinden voor de geplande fusie.. Op het begin was die voorlopige bewindvoerder een gematigd en min of meer correct beheerder, maar waarschijnlijk juist om die redenen werd zij opgevolgd door Verschueren. Niemand, ook Verschueren niet, vond ondertussen wat dan ook aan financiële anomalieën. Ondertussen werd onze directie ook ontslagen.
Wij BBTK zijn met Verschueren in proces en voerden tegen hem syndicale acties omdat hij de fusie heeft willen doordrukken zonder voorafgaandelijk raadpleging van de ondernemingsraad. Volgens onze syndicale verantwoordelijke Filip Van Muylder is hij niet de garant van het goede beleid van de " la nouvelle Clinique de la Basilique.", maar de verdediger van de belangen van het verlieslatende Cavell!

En waarom ben je nog meer tegen zijn job bij de Brusselse gewestelijke van je vakbond?

Ja luister. Stel nu eens dat ik morgen als delegee van de kliniek een actie wil ondernemen voor de burelen van de voorlopige bewindvoerder van onze instellingen en ik moet daarvoor stakingsgeld uitbetalen aan militanten of leden. Ik kom dan terecht bij....Verschueren. Die zal dat geld zeker graag ophoesten. Meer nog. Hij kan dan de honoraria van onze BBTK advocaat raadplegen! Maar bovenal is het ongehoord en zeer gevaarlijk dat het gerecht in de vakbond tussenkomt. We worden in de media zwart gemaakt terwijl we eigenlijk onze taak willen vervullen: onze leden verdedigen in hun syndicale belangen.