arch/ive/ief (2000 - 2005)

Weigering naturalisatie: Pietluttigheid of kwade wil?
by Libby Friday August 09, 2002 at 04:30 PM
indylibby@hotmail.com

De snel – Belg – wet gaat in de praktijk niet steeds sneller, maar heeft de zaken wel een stuk betaalbaarder gemaakt, vandaar dat heel wat mensen die eigenlijk al lang beroep konden doen op naturalisatie, na tientallen jaren verblijf in België dan uiteindelijk toch de stap zetten om een aanvraag in te dienen. Betekent dit dat er minder controle is? Blijkbaar alleen voor een groepje Russische Maffiosi. Uit volgende verhalen blijkt dat er echt wel heel streng beoordeeld wordt.

A.I. kwam midden jaren '60 als 18 – jarige alleen naar België om in de mijnen te gaan werken. Op een ochtend was hij de kaart die hem toeliet de mijn te betreden in zijn barakken vergeten en kreeg hij de kaart van een vriend die er net een nachtshift had op zitten. Hij werd betrapt en kreeg een week gevangenis voor deze "fraude". Hij heeft het nooit erg breed gehad, dus, toen de procedure nog duurder was, had hij ervoor gekozen om enkel voor zijn kinderen, bij hun meerderjarigheid, de Belgische nationaliteit aan te vragen.
Nu de procedure betaalbaar werd besloot hij om ook voor zichzelf naturalisatie aan te vragen. Die werd hem geweigerd op basis van dat éne feit, nu bijna 40 jaar geleden.

O.E. werd in België geboren. Op zijn zestiende werd hij afgetroefd door een skinhead. Hij diende geen klacht in, de skinhead wel. Er waren geen getuigen en de skinhead had zijn haar laten groeien tegen dat de zaak voor de jeugdrechter kwam. O. kreeg een vermaning van de jeugdrechter. Toen hij bij zijn meerderjarigheid de Belgische Nationaliteit aanvroeg, werd die hem geweigerd op basis van die vermaning. Worden dossiers bij de jeugdrechtbank niet afgesloten bij meerderjarigheid? Blijkbaar niet voor naturalisatieaanvragen.

M.H. kwam halfweg de jaren '60, als zes maanden oude baby naar België. Begin jaren '80 was hij op een zaterdagavond, samen met zijn broer, op weg naar huis na een schoolfuif. Kort na hun vertrek uit de school was op de fuif een gevecht uitgebroken. De jongens werden op een paar meter van hun huis staande gehouden door de politie. De broer stapte zonder vragen te stellen in de politieauto, maar M vroeg waarom hij mee moest naar het bureau en werd daarop in elkaar geslagen door één van de agenten die gehuwd was met een Marokkaanse en in onmin leefde met zijn schoonfamilie. Sedert die familieruzie had hij het moeilijk met alle Noordafrikanen. M werd volle 24 uur vastgehouden om de sporen van de slagen enigszins te laten wegtrekken. Hij had een gebroken neus en een gebroken kaakbeen. De klacht tegen de agent werd zonder gevolg geklasseerd. M. werd veroordeeld wegens smaad aan de politie.
Op basis van die veroordeling werd begin dit jaar zijn naturalisatieaanvraag geweigerd.

Revolterend
by han Friday August 09, 2002 at 05:01 PM

je weet wel dat het racisme niet iets exclusiefs is voor extreem rechts en dat het diep ingebakken zit in de samenleving.
Maar er op een derglijke manier mee geconfronteerd worden is voor mij zeer revolterend.