arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische media laten Kongo vallen (Moet Helmut Lotti naar Kinshasa ?)
by jpe Thursday August 08, 2002 at 11:33 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Of hoe "miljoenen kroeskopkes niet opwegen tegen blonde Els". Wanneer zullen de NGO's de omroep'bazen' eens met hun neus op hun verantwoordelijkheid voor de buitenlandberichtgeving drukken ?

Op de Vlaamsche televisie is Kongo merkwaardig tegelijkertijd aan- én afwezig. Aanwezig via de minireeks 'documentaires' die 'Histories' de jongste weken over de ex-kolonie brengt. Afwezig doordat de televisiejournaals nauwelijks enige aandacht besteden aan de moeizame poging om een eind te maken aan wat de BBC 'Afrika's Eerste Wereldoorlog' noemde.

* Allé Lotti, waar wacht je op ?

Vergelijk je overigens de televisiejournaals van BBC World met die van de gecombineerde krachten van de Vlaamsche VTRM, dan valt dagelijks op, op welke adembenemende hoogte onze 'nationale' omroepen informeren over de Vlaamse laagvlakte. Geen 'Seaking'-helicop ter kan nog opstijgen, geen straat nog onderlopen, geen mes nog getrokken worden of VRT en VTM brengen het in beeld. Dat er ondertussen elders in de wereld ook nog iets te 'filmeren' valt, je zou het compleet vergeten.

Tenzij één of andere Vlaamsche schone (v/m) besloten heeft om 'arme zwartjes' te gaan helpen, dan moeten we daar met camera en al naar toe. Vlaamsche mediavedetten: er rust op uw schouders een enorme responsabiliteit. Zonder Goedele Liekens geen sympathie voor de Afghaanse vrouwen, zonder Els De Temmerman geen medelijden met de Oegandese 'kindsoldaten'. Allé Helmut Lotti, waarop wacht je om in Argentinië te gaan zingen ?


* CNN, BBC World (en RTBF) waren VTRM straatlengtes te snel af

Maar we gingen het over Kongo hebben. Daar werd dus op dinsdag 30 juli een vredesak koord gesloten tussen de Ruandese 'sterke man' Kagame en Kabilla Jr. van Kongo. Of beter: het was in Pretoria (Zuid-Afrika) dat het akkoord gesloten werd. CNN zowel als BBC-World openden er die avond hun journaals mee. BBC-World besteedde er in het journaal van 19.00 u (Belgische tijd) de eerste vijf minuten aan. Op de 15de minuut kwam men er nog eens op terug met een kritisch interview over de vraag: hoe een vredesmacht naar dat gebied sturen zodat het akkoord geen dode letter blijft ? In het BBC-World-journaal van 20.OO u gingen de volledig eerste 8 minuten naar Kongo; met kaarten, studio-interviews, life-verslaggeving uit Zuid-Afrika en wat je je maar kan indenken. Want ja, dit kan het einde zijn van Afrika's Eerste Wereldoorlog, een oorlog waarbij een 7-tal Afrikaanse landen betrokken is en die al aan 2 miljoen (cijfer BBC) tot 3 miljoen mensen het leven kostte.

Kortom: het akkoord tussen onze ex-kolonie - waar vicepremier Louis Michel zich een tijdje geleden zo energiek manifesteerde - en ons ex-mandaatgebied was WereldNieuws. De stress op de Vlaamsche omroepen om tijdig met dat nieuws als hoofdpunt uit te kunnen pakken, moet geweldig geweest zijn.

Zo dachten we toch. Maar neen hoor. VRT en VTM hadden die avond wel aandacht voor bv. de problemen van de Vlaamsche rozenkwekers (die leden onder de hitte) én de bijna- verdrinking van een Vlaamsch kindje. Maar Kongo ... VTM was bovendien zo attent om Vlaams Blokker Annemans te laten scoren met de eis van zijn partij (een eis die s'anderen daags door De Morgen geheel aan ander partijen werd toegeschreven) om de parlementaire vakantie in te korten. "Net zoals in een normaal bedrijf."

Het werd wachten tot de 25ste minuut voor de VRT een kort, twee minuten durend verslagje bracht over het akkoord. Hadden ze de beelden en info misschien nog van BBC World moeten copiëren ? Daarna was het de beurt aan de al vermelde Els De Temmerman die in Oeganda met de dood bedreigd werd. Je zou nog gaan geloven dat bijna verdrinken, bijna gedood worden, belangrijker is dan echt vermoord worden. Maar alles hangt natuurlijk af van het koppeke waar het om te doen is. Eén blonde Els weegt op de Vlaamsche beeldbuizen veel zwaarder dan een paar miljoen zwarte kroeskoppen.

De stelling dat VTM en VRT nu echt wel 'krak' hetzelfde zijn, werd op 30 juli nogmaals stevig ontzenuwd: VTM bracht Kongo nog vijf minuten later dan VRT. Vlaamsche intellectuelen: blijf VRT kijken. Het scheelt (soms) toch nog enkele minuten voor je aan het ernstiger werk toe bent.

De RTBF van zijn kant bracht het vredesakkoord voor Kongo op de 15de minuut en meldde dat het conflict al aan 2,5 miljoen mensen het leven gekost heeft. De RTBF had ook als enige van de drie hier vermelde Belgische zenders, er aan gedacht om Louis Michel om commentaar te vragen. Die kregen we, zonder bijhorend beeld van Michel, De vicepremier zal natuurlijk wel knarsetanden dat hij niet bij het gebeuren betrokken was. Ligt daar misschien een deel van de verklaring voor de beperkte Belgische aandacht ? Dat 'onze' regeringsleiders de show niet hebben kunnen stelen ... Waardoor de 'bevriende' journalisten er ook niet warm voor liepen ...

* Kranten: wel vraagtekens, weinig informatie

Hoe berichtten de kranten de dag nadien, op 31 juli over het vredesakkoord ?

Van de vier kranten die we nakeken, bracht 'Le Soir' het akkoord in een kort bericht zonder foto op de voorpagina. Wie wel die voorpagina haalde met haar foto: Els. "Ouganda: Une journaliste menacée de mort." Binnenin had Le Soir dan weer wel een mooie kleurenfoto van de handschuddende presidenten Kabila en Kagame. Daarnaast een kritisch artikel van journaliste Valérie Hirsch ("La paix frappe à la porte du Congo") en een overzicht van "Quatre ans de guerre".

La Dernière Heure zag in het akkoord geen voorpaginanieuws en bracht er bovenaan pagina 9 een (niet ondertekend) artikel (met kaart) over: "Fragile accord de paix".

Aan 'Vlaamse' kant had De Standaard een kleurenfoto van de beide presidenten op zijn cover. Binnenin vonden we een kort artikel (met kaart) op basis van AP en Reuters: "Rwanda en Kongo beloven elkaar vrede."

De Morgen had enkel binnenin een artikel (gesigneerd: MR) met als titel: "Kongo en Rwanda tekenen 'historisch' vredesakkoord". Een tussentitel helpt de ' ' in de hoofdtitel verklaren: "Nu al worden vraagtekens gezet bij uitvoerbaarheid." Verder in De Morgen kaart noch foto. Een foto hoorde er wel bij het artikel naast dat over Kongo: "Investeerders wantrouwig tegenover Zuid-Afrikaanse positieve discriminatie." Tja ... Een foto had De Morgen die dag ook bij het bericht over "Els De Temmerman en Johan Van Hecke beschermd door Oegandees militair cordon."

Ondertussen zijn we een week verder, maar veel meer nieuws hebben we sinds eind juli uit Kongo niet meer te horen gekregen, noch in de kranten, noch op de omroepen.

* Moeten NGO's de omroepen 'aanpakken' ? Dat De Bock zich maar eens bewijst.

Op dinsdag 30 juli riepen Kongolese verantwoordelijken de internationale gemeeenschap op tot steun aan het vredesakkoord. Zolang echter in het Westen (op BBC 1 bv. kwam het akkoord ook maar kort rond de 17de minuut aan bod) de publieke opinie nog nauwelijks geïnformeerd wordt over de toestand in de wereld, zal de steun voor integere bewindvoer ders zoals bv. onze Belgische minister van ontwikkelingshulp Eddy Boutmans, op een smalle volksbasis berusten. Idem dito voor al de NGO's die iets proberen te doen aan de ongelijk heid in de wereld. Moeten de NGO's de omroepverantwoordelijken niet eens met hun neus én verantwoordelijkheid op de feiten drukken. Te beginnen met Leo De Bock, sinds kort 'baas' van de VRT-Nieuwsdienst. De Bock weet behoorlijk goed wat er in de wereld aan de hand is - hij heeft als documentairemaker heel wat in het buitenland gewerkt - en hij heeft zich altijd een 'air' aangemeten van 'zeer bekwaam'. Wel dat hij nu maar eens bewijst dat je met een echt Journaal de 'Vlaming' ook kunt interesseren.

Jan-Pieter Everaerts

spijtig
by guido Thursday August 08, 2002 at 11:56 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Spijtig toch hoe men bijna nooit spreekt over Kongo.
Nog veel erger is het feit dat men nooit spreekt over coltan en Congo. Coltan, iets dat nodig is om GSM's te maken.
Vorig jaar verscheen er nog een rapport van de VN over de plunderingen in Congo door Westerse bedrijven.
Sabena Cargo werd ervan beschuldigt medeplichtig te zijn voor het transport van grondstoffen waar bloed aankleefden.

Och ja,
Leopold II maakte er 1886 een blank, christelijk pretpark van waar de witte mens zich kon in uitleven in het verkrachten, vermoorden, bekeren, uitbuiten, vernederen, mishandelen van mensen die men voor dieren aanzag. Ondertussen werden hij en zijn vrienden van de Société Générale rijk door het ontginnen en verkopen van de grondstoffen die uit mijnen uit Congo kwamen.
Union Minière werd opgestart in Congo en kreeg later een vestiging in België. Union Minière noemt nu Umicore, dus zullen de kinderen van de kinderen van nu niet meer wat Union Minière is of was.

Het uranium voor de eerste atoombommen kwam uit Congo.

"Maar als die Congolezen naar hier durven komen, kijken we wel of ze de juiste papieren hebben, indien niet, sluiten we ze op in een gesloten centrum( lees: concentratiekamp voor mensen die op zoek zijn naar geluk)en zetten we ze op een vliegtuig terug. Het is niet ons fout dat zij problemen hebben."

http://www.un.org/Docs/sc/letters/2001/1072e.pd